Topolánek jmenován stínovým premiérem ODS

Mirek Topolánek a Petr Nečas, Foto: ČTK

Čeští občanští demokrati mají od včerejška stínového premiéra. Stal se jím podle očekávání nový předseda strany Mirek Topolánek, který byl výkonnou radou ODS pověřen, aby do 1.března sestavil stínový kabinet a určil jeho politické priority.

Mirek Topolánek a Petr Nečas,  Foto: ČTK
Moderní tradici stínové vlády založil v Česku vůdce sociální demokracie Miloš Zeman, jeho odborní mluvčí "šli po krku" ministrům pravicových vlád tak, až nakonec vstoupili, byť v obměněné sestavě, do Strakovy akademie hlavním vchodem. Situace se v roce 1998 změnila a stínovou vládu sestavoval exekutivě uvyklý Václav Klaus, navíc v podmínkách takzvané opoziční smlouvy. Alternativní kabinet ODS se straně neosvědčil, po loňských volbách byl podroben kritice z vlastních řad a posléze rozpuštěn. Po půl roce představila nejsilnější opoziční strana svého nového stínového premiéra Mirka Topolánka, jehož jsem se zeptal na jeho "čistě" opoziční pojetí stínové vlády:

"Já si myslím, že stínová vláda je přeci jenom nejvíc poradním orgánem výkonné rady, tak je to zatím ve stanovách a je to hodně vnitřní věc ODS. A směrem ven to je schopnost představit lidi, kteří budou mít i odbornou i - řekl bych - laickou podporu a vážnost. Takže není to o ničem víc. Takže ta očekávání, která mají - řekl bych - nejvíce média ve věci stínové vlády ODS jsou přehnaná a my je ani nebudeme mít snahu naplňovat. Stínová vláda za té smluvně opoziční role byla daleko více hra než skutečný pokus o to nastavovat alternativu, hra v tom smyslu, že jsme si hráli na konkurenční model demokracie, který se nám nepodařilo prosadit díky shození toho volebního zákona Ústavním soudem. V dnešní čistě opoziční roli, jestli to nazveme stínovým ministrem nebo odborným mluvčím, je to úplně jedno. My jsme zvolili model stínové vlády, protože už se u nás přes všechny problémy ujal a v tomto smyslu míníme plnit opoziční roli."

Mirek Topolánek přichází za Vladimírem Špidlou,  Foto: ČTK
Na sestavení spíše odborně nežli politicky definované stínové vlády má Topolánek necelých padesát dní. K výběru vhodných kandidátů mu poslouží tři staronová kritéria:

"To první kritérium je schopnost obstát v opoziční roli a mediálně obstát proti ministrovi, stávajícím ministrovi vlády, s našimi tématy, s opozičními tématy. To znamená jakási mediální schopnost. To druhé kritérium je být schopen s tím týmem připravit nějakou dlouhodobější vizi, případně dílčí změny návrhů zákonů, které se týkají té dané problematiky. To třetí kritérium je schopnost usednout v skutečné vládě a ten resort smysluplně řídit a mít koncepci pro prvních sto dnů, případně další věci, protože to, že tato vláda může skončit za rok, za dva nebo za tři, to je evidentní, a proto ti lidé musí mít i tuto schopnost. Některá ta kritéria jdou víceméně proti sobě, o to komplikovanější bude ten výběr."

Místo stínového ministra obrany by měl mít v případě zájmu téměř jisté Topolánkův rival a místopředseda strany Petr Nečas, zahraniční věci další místopředseda Jan Zahradil, finance šéf poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý a stínový ministr vnitra zřejmě vzejde z dvojice Jan Vidím a Ivan Langer. Mirek Topolánek má zatím jasno jen o Nečasovi, jednání s případnými kandidáty ho teprve čekají:

"Bavíme se o tom na každém grémiu, postupně ta jména krystalizují. Já jsem dneska zhruba identifikoval tři kritéria, která mám pro stínové ministry a budu se o tom bavit zásadně s těmi lidmi, se všemi, v únoru a oni taky půjdou s nějakým svým kompetenčním týmem, a dneska jsme se dohodli, že má pravomoc a má zodpovědnost je v tom, že předložím celou stínovou vládu a jako celku o ní bude hlasováno."