Názory publicisty na účast Česka ve válce

Petr Holub

Byla válka v Iráku nutná? Je rozsah zapojení českých vojáků do konfliktu dostačující? Byly oficiální postoje českých politiků k řešení irácké krize adekvátní? S jakými traumaty může v souvislosti s válkou počítat česká společnost? Na tyto otázky odpovídal publicista Petr Holub v rozhovoru, k němuž ho do studia pozval Josef Kubeczka.

Jaký je Váš názor na zahájení amerického útoku na Irák? Byla válka nutná, nebo dáváte přednost diplomatickému řešení?

"Válka byla očekávaná, ale dlouhé měsíce ukázaly, že diplomatické řešení zřejmě neexistuje. Minimálně odpůrci války neukázali nějaké řešení, které by vedlo k ukončení sporu mezi Saddámem Husajnem a zbytkem světa."

Co soudíte o rozsahu zapojení českých vojáků do iráckého konfliktu?

"Podle dostupných zpráv je jasné, že Češi velice úzce konzultují s Bílým domem svůj postup a ta podpora je přesně taková, jakou si od nich Američané vyžádali."

Bezpečnostní opatření v České republice,  foto: ČTK
Jak hodnotíte vývoj oficiálních postojů české politické reprezentace k řešení irácké krize? Souhlasíte s některými názory, že se v něm projevovala jistá váhavost?

"Já myslím, že tam ta váhavost nebyla a, jak už jsem říkal, česká vláda velice úzce konzultuje s kruhy okolo prezidenta Bushe. Problémem ale je, že jde o válku. To je nesmírně emotivní záležitost, proti které ze zcela přirozených důvodů má postoje většina populace, tudíž česká vláda jedná velice opatrně. Snaží se vyjít vstříc veřejnému mínění, nevolat příliš do války, říkat například, že zase o tolik nejde, nicméně poskytuje Americe veškerou vyžádanou podporu, to znamená protichemickou jednotku v Kuvajtu a dokonce i jasné prohlášení, že Ameriku v konfliktu se Saddámem Husajnem podporuje. Neříkají, že přímo podporují válku, ale implicitně to tam zaznívá."

Přesto druhá nejsilnější politická strana v zemi - občanští demokraté - volali po jasnějším, jednoznačnějším stanovisku.

"Občanská demokratická strana v tuto chvíli nevyjednává s Američany a nemá tu odpovědnost. Tento její postoj je zcela pochopitelný a ve skutečnosti je podporou vlády."

Protesty proti válce v Iráku,  Praha,  foto: ČTK
S jakými riziky války lze už nyní počítat v Česku? Mám na mysli nejen bezpečnostní rizika, ale celkovou situaci ve společnosti a její psychickou kondici.

"Určitě to je velká zkouška pro českou společnost. Válka je totiž zvláštní věc a my jsme ji nikdy nezažili. Kdybych to měl přirovnat, jak říkají psychologové, k nějakým událostem z běžného života, tak jde o traumatický zážitek třeba toho typu, že vás někdo přepadne v temném podchodu. Samozřejmě do takových zážitků se nikdo nehrne, každý se jim snaží vyhnout, protože nechávají hluboké stopy na psychice. Česká republika se nyní zprostředkovaně hrne do jednoho takového zážitku, což samozřejmě vyvolává různé reakce, včetně pacifistického hnutí, včetně kritiky válečných štváčů. Na druhé straně lze očekávat, že budou i nějaké výkřiky, že válka je dobrá a může se zvýšit i agresivita v určitých částech populace. S tím je třeba počítat a je především na politicích, aby tuto opravdu extrémní situaci, kterou my zprostředkovaně prožíváme, vyložili jako akt nutné odpovědnosti Čechů k civilizovanému západnímu světu a zároveň upozornili, že ta válka je opravdu posledním řešením. Nicméně v tuto chvíli kdo ji podniká, tak to činí s odpovědností."

U mikrofonu Radia Praha byl publicista Petr Holub. Obšírnější rozhovor přineseme v tradiční sobotní rubrice "Česko v komentáři".