Česko vytvoří mnohonárodní prapor NATO na ochranu proti zbraním hromadného ničení

Příslušníci české protichemické jednotky, foto: www.army.cz

Spojené státy a Severoatlantická aliance se obrátily na Českou republiku s nabídkou, aby se ujala výstavby prvního mnohonárodního praporu NATO na ochranu proti zbraním hromadného ničení, který bude zařazen do budovaných sil rychlé reakce NATO. Sdělil to v Bruselu ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

Jaroslav Tvrdík tuto informaci zveřejnil během bruselského jednání ministrů obrany zemí Evropské unie. Řekl, že "je to první viditelný výsledek české vojenské reformy. Kdyby se nám podařilo profilovat v tomto směru v alianci i v unii, dál prohloubit tuto národní specializaci české armády, byl by to viditelný úspěch, viditelný příspěvek České republiky ke společné obranné politice Evropské unie," zdůraznil ministr Tvrdík. Vyložil, že prapor by měl být budován okamžitě, aby fungoval od ledna a aby v polovině příštího roku dosáhl operační schopnosti.

"Tento prapor bude v silách tzv. okamžité reakce a měl by být schopen zasáhnout kdekoliv na celém světě do pěti dnů od požadavku na jeho vyslání. 1. července příštího roku by tento prapor měl deklarovat připravenost nést odpovědnost za případné nasazení při použití zbraní hromadného ničení mezinárodním terorismem, při zvládání krizí vojenských i nevojenských. Může být nasazován i při živelných katastrofách, pohromách."

Jaroslav Tvrdík už také ví, kdo by mohl být prvním velitelem této jednotky:

"Pravděpodobně podplukovník Gajdoš, velitel základny z Liberce, dnešní zástupce velitele chemiků z Kuvajtu."

V české vládě hodlá ministr Tvrdík tuto nabídku jednoznačně prosazovat jako prestižní záležitost. Odpověď by měl kabinet připravit do 12. června. Právě tehdy totiž budou o celé věci rozhodovat ministři obrany Severoatlantické aliance. Vláda zřejmě velké připomínky mít nebude. Ministr zahraničí Cyril Svoboda, který se bruselského jednání také účastnil, řekl, že je to pro Česko dobrá šance:

"Ti, co nás ohrožují, teroristé, jsou dávno už integrováni a na to jediná odpověď je společnou cestou čelit těmto jevům a tím být i silnější."

Stínového ministra obrany z Občanské demokratické strany Petra Nečase nabídka NATO nepřekvapila. "Odpovídá to našemu záměru zaměřit se v rámci aliance mimo jiné na protichemické jednotky, kde můžeme nabídnout celou řadu schopností a kapacit," podotkl. Podle Nečase je jen otázkou, nakolik bude česká účast v takovém praporu nad rámec dosavadních plánů účasti v silách rychlé reakce aliance.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík také nevidí na domácí půdě velké překážky pro schválení této nabídky:

"Spíš jsem přesvědčen o tom, že budeme muset diskutovat politické souvislosti s nasazením takovéto jednotky a rozhodovací mechanismy spojené s použitím ve prospěch Severoatlantické aliance a sesouladit to s českou Ústavou, která k vyslání vojáků jasně definuje poměrně přísné režimy. Je to pro nás poprvé. Je zřejmé, že takovéto katastrofy bude třeba řešit v řádu hodin, maximálně do pěti dnů po celém světě, a potom ten schvalovací mechanismus vládou a Parlamentem může být nepružný. Budeme diskutovat s našimi politickými partnery, jak se s tímto úkolem vyrovnat po té politické linii."