Nejvyšší soud uznal thajské tresty, vězňové mohou domů

Radek Hanykovics, foto: ČTK

Dva mladí Češi, kteří jsou už od poloviny devadesátých let v Thajském vězení mají nyní šanci vrátit se zpět do České republiky. Minulý týden padla totiž poslední formální překážka jejich návratu, český Nejvyšší soud uznal výši trest. Oba mladí muži tak proto jen vymění thajské vězení za české.

Radek Hanykovics,  foto: ČTK
Příběhy dvou mladých mužů, Emila Novotného a Radka Hanykovicse, plní stránky českých novin už hezkou řádku let. První z thajských vězňů, Emil Novotný byl v březnu roku 1995 zatčen na letišti v Bangkoku se 4,2 kilogramu heroinu. Tehdy mu bylo pouhých devatenáct let. Za pašování drog byl odsouzen k padesáti letům vězení. Díky amnestii mu byl trest snížen o 7,5 roku. O rok později byl při pašování heroinu zadržen další Čech, tehdy sedmadvacetiletý Radek Hanykovics. Jeho trest byl nižší, "jen" dvacet pět roků. Oba přitom mohou hovořit o štěstí a děkovat české diplomacii. Za pašování drog je totiž v Thajsku běžně udělován trest nejvyšší, trest smrti. I tak si oba mladí muži ve vězení denně zažívají své. Nesnesitelné vedro, mizerné hygienické podmínky. Bez pomoci svých rodin, které jim pravidelně přispívají na jídlo a léky, by určitě nepřežili. Hned po jejich zatčení se rozběhl kolotoč vyjednávání mezi českou a thajskou stranou. Výsledkem je mezistátní smlouva, který umožňuje výměnu vězňů. Podmínka je jediná: země, která za podobný delikt má ve svém právní řádu nižší trest musí respektovat tvrdší rozsudek. Právě to se stalo minulý týden, kdy český Nejvyšší soud akceptoval výši trestu. Více předseda senátu Nejvyššího soudu Karel Hash.

"Nejvyšší soud uznal rozsudek soudu Thajského království na území ČR. To znamená, že může pokračovat proces, v jehož závěru bude převoz obou odsouzených do ČR. Nejvyšší soud v tomto případě změnil svoji judikaturu, dříve vycházel z právního názoru, že lze uznat cizí rozsudek jen tehdy, když mezinárodní smlouva umožňovala snížit trest podle našich pravidel. Nyní se však změnil právní řád a trestní řád umožňuje vykonat v ČR trest, který převyšuje českou úpravu."

Jaký trest by podle českého práva připadal v úvahu?

"Tuto okolnost Nejvyšší soud nebral v úvahu, ale rozhodně by byl nižší. Nebyl by vyšší než 15 let. Ale v tomto případě budou tresty takové, jaké stanovila předávající strana. Tedy Thajské království."

Je to obvyklá situace, že kvůli dvěma konkrétním případům se mění právní rámec?

"Není to obvyklý postup, ještě jsem se s tím nesetkal, ale chápu, že český stát chce pro své občany zajistit lepší podmínky pro výkon trestu. Je jasné, že výkon trestu je snazší v domácím prostředí, kde zná jazyk a může být navštěvován příbuznými. Já osobně bych přístup ČR ocenil."

Zatím není jasné, kdy oba vězni dorazí zpět do vlasti. Ministerstvo spravedlnosti se nyní obrátí na thajské úřady s oficiální žádostí a o vydání obou českých občanů potom rozhodne thajská transferová komise. Vyhlídky obou vězňů přitom nejsou příliš radostné: šance na amnestii je téměř vyloučena a podmínečně mohou být propuštěni až poté, co si odsedí dvě třetiny trestu. Pokud zůstanou ve vězení až do konce trestu, vyjde Hanykovics na svobodu ve dvaapadesáti letech v roce 2021 a Novotný ve dvaašedesáti v roce 2038.