Sedm z osmi ukardených obrazů Josefa Lady objeveno a předáno majiteli

Josef Lada, vnuk slavného malíře, převzal v Praze další dva z osmi obrazů, které loni v umělcově památníku v Hrusicích u Prahy uloupil nedávno pozatýkaný pětičlenný zlodějský gang, foto: ČTK

Celé generace českých dětí vyrostly na obrázcích a ilustracích bubáků a hastrmanů nebo kocoura Mikeše a jeho zvířecích přátel. Později pak ocenily výtvarné ztvárnění českého antihrdiny Švejka, případně zachycení života v české vesnici. Ano, řeč je o Josefu Ladovi. Mezi jeho obdivovatele zřejmě patřili i pobertové, kteří vloni na podzim z autorova muzea v Hrusicích odnesli osm Ladových originálů. Dnes už je nalezeno a vráceno sedm z nich. Dva obrazy předala policie vnukovi Josefa Lady v úterý. Případ sleduje Herbert Brynda.

Josef Lada,  vnuk slavného malíře,  převzal v Praze další dva z osmi obrazů,  které loni v umělcově památníku v Hrusicích u Prahy uloupil nedávno pozatýkaný pětičlenný zlodějský gang,  foto: ČTK
Hledá se už jen Vodník a havran. Tak by se po úterý dal označit stav vyšetřování vloupání do Muzea Josefa Lady z října loňského roku, které popisuje plukovník Petr Želásko z policejního prezidia:

"Tehdy pachatelé do objektu vnikli po překonání určitých překážek, to znamená, že vlezli do prvního patra objektu, rozbitím okna vnikli dovnitř a zde odcizili celkem osm obrazů. Prvních pět obrazů se nám podařilo po půlročním pátrání vypátrat, což bylo v době, kdy je ti pachatelé předali dalším osobám, aby zprostředkovali jejich prodej. Při tom prodeji byli tito pachatelé zadrženi a nyní jsou stíháni. A v průběhu dalšího šetření došlo k zadržení celé party, která prováděla vloupání už od roku 2000 až do dubna letošního roku."

Skupina zlodějů má podle kriminalistů na svědomí ještě dalších šedesát osm krádeží, včetně vloupání do Muzea mlynářské techniky ve Znojmě. Šestý a sedmý obraz z hrusického muzea - Rusalka a U ohníčku - policisté zajistili v průběhu května v rámci operace s názvem Pepik a předali vnukovi Josefa Lady téhož jména.

"Tak cítím se samozřejmě lépe, když je skoro celá kolekce zase zpátky doma. Myslím, že policie odvedla velmi dobrou práci, hlavně v dnešní době, kdy se krade a zcizuje tak ve velkém a je stále těžší tyto předměty dále dohledat, takže to považuji za velký úspěch a jsem velmi rád,"

uvedl Josefa Lada a dodal, že i kdyby poslední obraz už nikdy nespatřil, převažovala by spokojenost:

"No tak to samozřejmě. Pokud se najde sedm děl z osmi, tak je to obrovský úspěch. Člověk se má těšit z toho, co je. Pokud se zbývající obraz nenajde, je to bohužel nenahraditelná ztráta, ale nikdy nemůžete vědět, jestli se za několik nebo za mnoho let někde neobjeví."

To bude záležet nejen na práci policie, ale také na stavu kriminality s uměleckými předměty v zemi. Podle Petra Želáska Česko hlavní boom vloupání do církevních objektů a muzejí zažilo už před lety, v současnosti se pouze mění zájmy pachatelů; počet vloupání do kostelů sice klesá, množí se ale krádeže pískovcových soch. V případě Ladových obrazů je důležitý policejní ukazatel - objasněnost - vysoký, dosahuje téměř devadesáti procent. V jiných případech, jak potvrzuje plukovník Želásko, policisté nebývají tak úspěšní:

"Krádeže vloupáním nejsou na špici objasněnosti, protože je přirozeně preferovaná trestná činnost, která postihuje život a zdraví občanů, ale případy se daří objasňovat a kdyby vyšla tato série celá, tak je to velký úspěch. A v tomto případě se objasněnost celkem daří."

V každém případě se po loňském říjnu výrazně zpřísnil režim provozu muzea v Ladově rodišti:

"Muzeum bylo lépe zabezpečeno, byly přidány další prvky ochrany jako mříže a podobně, a obrazy byly nahrazeny reprodukcemi, což samozřejmě není nejlepší a návštěvník je tím ochuzen, ale vzhledem k tomu, že k takovým situacím dochází, nedá se to jinak dělat,"

říká Josef Lada. Originály by se ale podle něj mohly v českých výstavních síních výběrově objevovat.