Václav Havel podpořil vstup do EU

Václav Havel, foto: ČTK

Referendum o vstupu Česka do Evropské unie se blíží a kampaň před ním vrcholí. Tábory odpůrců i příznivců se snaží do poslední chvíle přesvědčit své oponenty. V Praze přesvědčovali příznivci začlenění České republiky do evropských struktur občany na mítinku, kterého se účastnil i bývalý český prezident Václav Havel. Na Václavském náměstí natáčel kolega Jaromír Marek.

Václav Havel,  foto: ČTK
Mítink pořádaný iniciativou Ano pro Evropu se měl původně konat na Staroměstkém náměstí, radní však pořádání "prounijní" akce kvůli údajné velké hlučnosti nepovolili a tak se shromáždění uskutečnilo na dolním konci Václavského náměstí. Na koncertě Ano pro Evropu vystoupili čeští rockeři Vladimír Mišík, Michal Prokop nebo písničkář Jaroslav Hutka. Celá akce však proběhla bez většího zájmu Pražanů, těch přišly jen asi tři stovky. Nejvíce očekávanou osobností byl beze sporu exprezident Václav Havel, který vyzval přítomné, aby v referendu hlasovali pro vstup do unie.

"Chci vám doporučit, abyste, tak jako já, volili "ano" v referendu. To "ano" bude znamenat, že chceme otevřít naši zemi evropské kultuře, jejímu novému závanu do naší země, že chceme nebýt jakýmsi podivným ostrůvkem uprostřed sjednocující se demokratické Evropy, že nechceme otevřít prostor těm, kteří by chtěli dělat, co se jim zlíbí. Zdá se mi, že řeči o ztrátě suverenity jsou nepatřičné. Ano, kus suverenity ztratí právě ti, kteří by ji měli ztratit. Zdá se mi, že suverenita všech poctivých občanů bude naopak posílena."

Václav Havel tak zjevně reagoval na svého nástupce v prezidentském úřadě, Václava Klause, který se pro vstup do unie příliš neangažuje a ve svém vystoupení jen vyzval občany k účasti v referendu, ovšem členství v EU výslovně nedoporučil.