Armádní koncepce se příliš neliší

Stínový ministr obrany Petr Nečas z ODS, foto: ČTK

Týden poté, co nový ministr obrany Miroslav Kostelka představil novou úspornější verzi reformy české armády, předložila veřejnosti svou koncepci i opoziční ODS. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Stínový ministr obrany Petr Nečas z ODS,  foto: ČTK
Podoba reformy, pod níž je podepsán stínový ministr obrany ODS Petr Nečas, se příliš neliší od projektu Kostelkova týmu. Nečas také uvedl, že občanští demokraté nechtějí dělat alternativu za každou cenu. Obě předložené koncepce se shodují v tom základním: Česko si nemůže dovolit vydržovat všestranné ozbrojené síly.

"V této chvíli je jasné, že armáda České republiky bude prostě komplementární armádou. A než mít pouze malé drobky, které pouze symbolicky přežívají, tak je rozumnější vydat se cestou, kdy ty drobky odřízneme a zaměříme se opravdu pouze na některé vybrané schopnosti, kde budeme schopni dosahovat špičkových nebo alespoň nadprůměrných kvalit a schopností z hlediska standardů Severoatlantické aliance."

Proto by se česká armáda měla zbavit i těch 30 modernizovaných tanků T72, s nimiž počítá koncepce ministerstva obrany. Vyřešit by se tím mohl i problém, co si počít s celým projektem na modernizaci tanku T72, do něhož už byly v uplynulých letech vloženy miliardy korun.

"Než mít symbolickou a v mnoha ohledech spíše tragikomickou přítomnost pouhých třiceti tanků v armádě České republiky, je lepší tyto naše schopnosti v uvozovkách úplně eliminovat a kompletní projekt s technologií a know-how, se zásobami nadbytečných tanků T-72 buďto po částech nebo vcelku odprodat."

Podle ODS nemá prostě cenu nabízet Severoatlantické alianci to, čeho má NATO až nadbytek, tedy těžké mechanizované brigády. Česko by se mělo specializovat na výstavbu jednotek rychlé reakce:

"Je třeba mít lehké, flexibilní, technologicky vyspělé a akceschopné jednotky."

Jiný názor než ministerstvo obrany má ODS v podstatě už jen na rušení některých armádních posádek. Nečas to nazval střílením od boku. ODS například ostře odmítá plány na odchod vojáků z Tábora. Občanští demokraté také soudí, že armáda nebude s to naplnit představu o ukončení základní vojenské služby do konce příštího roku. Armáda se prý navrátí k původnímu termínu, tedy roku 2006.