YMCA festival jsou rockové koncerty a fotbal

Na pražskou Letenskou pláň přijelo nákladní auto s hektolitry balené vody. Tam se totiž v těchto horkých dnech sportuje. Zhruba 7000 mladých lidí ze 40-ti zemí světa přicestovalo do Prahy na celoevropského setkání křesťanské mládeže YMCA, které potrvá do 9. srpna. Soutěží se především v míčových sportech, jako jsou volejbal, baseball a fotbal, ale nechybějí například ani soutěže na skateboardu. Na toto křesťanské setkání mládeže se vypravil kolega Mikuláš Kroupa.

Na Letné se nejen hraje fotbal, ale i tancuje. Na ploše zhruba jednoho hektaru jsou rozestavěny desítky stanů, ve kterých hrají různé orchestry a kapely od dechovky, přes jazz až k diskotékové muzice. Kolem stanu se shromažďují tancující mladí lidé průměrného věku okolo 17 let. Pokud jste už unavení, můžete se jít pohoupat na obrovskou houpačku nebo se projet na dřevěném kolotoči. Součástí festivalu jsou i diskusní fóra, duchovní rozjímání, kaple, kavárna, poradna.

"Takovéto setkání je po padesáti letech historie YMCA poprvé. O tom předchozím se říkalo, že bylo obrovské a bylo pro tři sta lidí. My tu máme sedm tisíc lidí ze čtyřiceti zemí světa. Proč jsme si řekli, že by bylo dobré uspořádat podobné setkání? Po pádu železné opony se YMCA, organizace, která byla během komunistického totalitního režimu zakázaná, se začala rozvíjet. Západní země jí pomáhaly. Ony byly bohaté a všechno věděly. YMCy ze střední a východní Evropy si začaly zvykat na to, že YMCA je organizace, která reaguje na potřeby společnosti."

Festival na Letné podle Jany Vohralíkové, předsedkyně mezinárodního organizačního teamu YMCA, přinese nové nápady do programů křesťanských organizací a nové kontakty v rámci evropské sítě YMCA. Festivalový program probíhá kromě Letenské pláni také na dalších místech Prahy jako například na Karlově mostě, Staroměstském náměstí, a jeho součástí má být také společný pochod všech účastníků městem. YMCAaři chtějí prostě oslovit co nejvíce lidí. K čemu? Jaká je vlastně náplň YMCy.

"Mise YMCy je sloužit společnosti. Být tam, kde to společnost potřebuje, reagovat na to, s čím má společnost potíže, s čím si neví rady. YMCA působí na celém světě a proto je hodně barevná. YMCA v Bangladéši, kde lidé trpí hlady, učí lidi pěstovat rýži. YMCA v Jeruzalémě, kde jsou obrovské národností problémy, provozuje školy, školky a malé děti dává dohromady, aby spolu dokázali žít lidé z různých náboženských skupin. Česká YMCA vznikla na základech podzemní církve za totality a dneska se už pomalinku transformuje do potřeb společnosti a snaží se hodně pracovat hlavně s teenagery."

Tvrdí Jana Vohralíková. YMCA neboli Young Men's Christian Association vznikla v roce 1844 jako prostředek křesťanské pomoci mladým lidem. Jejím zakladatelem byl tehdy třiadvacetiletý obchodní příručí George Williams. Dnes je YMCA nejstarší, a se svými 40-ti miliony členy ve sto dvaceti čtyřech zemích, největší celosvětovou mládežnickou organizací na světě.