Oddálí stávka učitelů začátek školního roku?

Petra Buzková, foto: ČTK

Tisíce škol v České republice se chce připojit k chystané stávce učitelů l. září. Vedení školských odborů ale hodlá navrhnout, aby trvala jen jeden den. Po schůzce s ministryní školství Petrou Buzkovou to řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Jejich jednání sledoval Josef Kubeczka.

Petra Buzková,  foto: ČTK
Zmíněný odborový svaz má 70 tisíc členů, ve školství celkem pracuje přes 230 tisíc lidí. Záměr uspořádat v září výstražnou stávku již oznámil i konkurenční Učitelský odborový klub, který zastupuje kolem 5 tisíc pracovníků školství. Podle školského odborového předáka Františka Dobšíka se v pátek rozhodne, zda dlouho zvažovaná stávka bude a v jaké podobě. Sdělil také, s čím by se učitelé spokojili:

"Kdyby nám bylo zaručeno, že celoroční výdělky nepoklesnou u některých skupin. To de facto znamená vyplácení dalšího platu ve srovnatelné výši, jako to bylo v letošním roce."

Vláda předminulý týden schválila nový šestnáctitřídní platový systém, v němž učitelé postoupí do vyšších tříd. Až do září ale odložila rozhodnutí o tom, zda státní zaměstnanci příští rok dostanou i 13. a 14. platy. S takovým verdiktem nejsou učitelé spokojeni. Ministryně školství Petra Buzková ale tvrdí, že i když kantoři nedostanou další platy, jejich mzdy se stejně meziročně zvýší. Pokud vláda nenajde více prostředků, bude učitelům vypláceno nejvýše dvacet procent 13. a 14. platů.

Jak už bylo řečeno, stávka pedagogických pracovníků by mohla trvat jen jeden den. Právě s tímto návrhem chce přijít na páteční celostátní schůzi školských odborů vedení jejich svazu. Předseda svazu František Dobšík řekl důvody tohoto kroku:

"Navrhli jsme ho z toho důvodu, že vidíme na jedné straně určitou vstřícnost ministerstva školství, a na druhé straně chceme vytvořit prostor pro to, aby vláda mohla rozhodnout a zafinancovat šestnáctitřídní platový systém tak, aby to bylo alespoň částečně podle našich představ."

Ministryně Buzková v reakci na záměr odborářů namítla, že učitelům nemůže dát víc peněz, než kolik jich slíbila vláda. Současně se přimluvila, aby školní dveře zůstaly otevřené alespoň pro žáky prvních tříd, kteří půjdou do školy vůbec poprvé v životě:

"Požádala jsem také o zvážení možnosti, aby v den, kdy by došlo ke stávce, bylo v každé škole zajištěno alespoň nezbytné hlídání pro ty děti, jejichž rodiče nemají možnost to zajistit sami."

Podle Františka Dobšíka se už školští odboráři touto otázkou zabývali:

"My už jsme o tomto problému jednali se zástupci Svazu měst a obcí a více méně jsme se shodli na tom, že budeme na tento problém naše kolegy upozorňovat. Bude ale opravdu záležet na jednotlivých školách, jak se ředitelé domluví s rodiči v těch krajních sociálních případech. Pokud by se tato akce měla rozplynout nebo by některé děti do školy šly a jiné nešly, myslím, že ten druhý den, kdy přijdou a bude jakoby první, že jim to kolegové vynahradí."