Ekonomika

Země živitelka v Českých Budějovicích, foto: autor

Mezinárodní agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích, který skončil ve středu, je jednoznačně největší zemědělsko-potravinářskou přehlídkou v Česku. Za některými zajímavými vystavovateli se vypravil Zdeněk Vališ.

Zetor,  foto: autor
Nad Zetorem Brno se v uplynulých letech vznášela hodně temná mračna. Jeden čas to dokonce vypadalo tak, že tento slavný výrobce traktorů skončí zcela v propadlišti. Teď už se zdá být podnik takříkajíc za vodou. I v dobách, kdy by si na lepší budoucnost Zetoru nevsadil ani velký optimista, ale tamní vývojáři a konstruktéři nezaháleli a výsledkem je univerzální kolový traktor řady Forterra, který letos získal na agrosalonu nejvyšší ocenění Zlatý klas. Jak říká Bohdan Špička z obchodního oddělení Zetoru, tento typ traktoru by se měl stát jakousi vlajkovou lodí Zetoru.

"Je to 110koňský traktor, velmi výkonný. Základní charakteristikou motoru je, že splňuje veškeré předpisy, které jsou nezbytné pro export na trhy Evropské unie i Ameriky. Samozřejmostí je, že tyto traktory z hlediska ekologie jsou připraveny pro to, aby používaly směsná paliva."

Čili biopaliva?

"Ano, biopaliva. Jsou to ty traktory, které by měly zajišťovat exportuschopnost celého podniku."

Také na traktory se samozřejmě vztahuje známá pravda. Kvalitní výrobek dnes umí udělat kdekdo. Uměním ale je ho pak prodat. Právě na to Zetor v nedávné minulosti málem doplatil. Když člověk projížděl kolem brněnské továrny, viděl na odstavných plochách stovky nových traktorů, které marně hledaly kupce. To už by se ale podle Bohdana Špičky nemělo stát.

"Zetor samozřejmě opustil filosofii vyrábět traktory na sklad, takže veškerá produkce je už kontrahovaná, to znamená, že už předem smluvně zajištěný odbyt. V současné době je již přes tři tisíce traktorů vyrobených a prodaných."

Celkem prý hodlá letos Zetor vyrobit a prodat více než pět tisíc traktorů. A ambicí podniku je pronikat tam, kde je konkurence největší.

"96 procent této produkce jde na náročné trhy Evropské unie a Spojených států."

Nezbytná restrukturalizace, kterou prošel podnik pod novým majitelem od loňského roku, tedy - jak se zdá - nese své ovoce.


Před třemi roky jsem na agrosalonu v Českých Budějovicích hovořil Jaroslavem Cankařem z Bělé pod Bezdězem, který je spolu s otcem majitelem rodinné firmy Atmos. Ta tenkrát jako jediná získala vůbec nejvyšší ocenění Zlatý klas s kytičkou za unikátní výrobek - kotel na zplyňování uhlí a dřeva, který má vysokou tepelnou účinnost a zároveň vykazuje minimum emisí. Splňuje prostě ta nejpřísnější ekologická kritéria. Co se od té doby změnilo? Projevilo se nějak získané ocenění na zájmu o firemní produkci?

foto: autor
"Za ty tři roky se událo mnoho různých věcí. Musím zdůraznit, že se jednoznačně posílil vliv naší firmy v exportu. Dnes více než 70 procent produkce exportujeme, a to především do západoevropských zemí, jako je Německo, Rakousko a Švédsko. Musím také říci, že se stalo ještě populárnější topení dřevem a v neposlední řadě jde o nástup tzv. pelet, to znamená palivo lisované z odpadního dřeva. Máte prostě náš automatický kotel se zásobníkem, ten kotel si palivo sám dávkuje, sám si ho zapálí a spotřebitel udělá jedinou věc, totiž že jednou týdně vybere popel a doplní palivo. To je prostě takový dnešní hit, který bude jistě zajímavý i do budoucna, vzhledem k tomu, že ceny plynu a ropy postupně stoupají."

Takže vy se asi nebojíte vstupu do Evropské unie?

"My se určitě nebojíme, protože my už dnes v té Evropě jsme."

Je zřejmé, že v Bělé pod Bezdězem mají dobré nápady, což ve spojení se zdravou ctižádostí, která majitelům firmy rozhodně nechybí, jsou právě ty předpoklady, které otevírají bránu do světa.


Leckterého návštěvníka agrosalonu určitě překvapí, když mezi vystavovateli najednou narazí na společnost Severočeské doly. Ale jen do té chvíle, než mu Jaromír Staněk, ředitel Humatexu, dceřiné společnosti Severočeských dolů, vysvětlí, že uhlí může mít vysoký obsah organické hmoty a vůbec se nehodí ke spalování. Jinými slovy, jsou to organické látky, u nichž v průběhu miliónů let nedošlo k vysokému stupni zuhelnatění.

"A tuto jejich vlastnost my vlastně využíváme v oblasti zemědělství, v rostlinné i živočišné výrobě. Má to ale i širší použití, byť už ne v rámci tématu Země živitelky, například ve farmacii."

A jaké je konkrétní použití výrobků Humatexu v zemědělství? Třeba při ustájení drůbeže nebo jako stimulátory rostlin.


foto: autor
Mezi exponáty oceněnými letos Zlatým klasem je také Starozlatá medová z palírny U zeleného stromu v Prostějově. Komise ocenila, že tato pouze dvacetiprocentní lihovina má, cituji: senzorické vlastnosti i adjustáž na vysoké úrovni a je vyrobena unikátní technologií. Nemohu to posoudit, neboť široko daleko nebyl nikdo, kdo by k tomu řekl cokoliv bližšího. Zato u nedalekého stánku jiného moravského výrobce alkoholu, který sice žádné ocenění nezískal, se na kolemjdoucí valil slovní vodopád.

"My vám nabízíme moravský penicilín. Ten je dobrý proti horku, protože ten, kdo pije slivovicu, dá si tři štamprlky, pak jde pod strom a nechytne úpal. A v zimě pěkně na lačný žaludek po ránu, než se obudí, malou štamprlku, před obědem druhou a večer třetí a nesmí více, aby se z něho nestal alkoholik."

A víte o tom, že slivovice málem skončila kvůli vstupu do Evropské unie?

"To je dezinformace, protože každý vyjednavač si musí uvědomit, že slivovice je produkt českého národa. Když už jsme si neuhájili roznesení piva po světě, tak slivovicu jsme si uhájili."


Letošní ročník agrosalonu ale neuděloval jen klasická ocenění Zlatý klas. Vůbec poprvé na něm bylo také některým potravinářským výrobkům přiznáno právo nést značku KlasA. Jejím hlavním cílem má být lepší orientace spotřebitelů v záplavě nabízeného zboží. Ta bude ještě větší po vstupu země do Evropské unie, až padnou všechny celní bariéry. Nelze prý vyloučit některá překvapení, například od některých silně agrárních států, které do unie vstupují spolu s Českem, a které se budou snažit konkurovat především cenou. Potraviny a zemědělské produkty nesoucí značku KlasA musí mít nadstandardní kvalitu a splňovat kritéria jedinečnosti a charakteristické chuti českých produktů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce může při sebemenším porušení zadaných kritérií značku KlasA kdykoliv odebrat. Celkem udělil letos ministr zemědělství v Českých Budějovicích značku nadstandardní české kvality několika desítkám výrobků Jsou mezi nimi jen tak namátkou třeba krkonošský ementál, sýr niva, moravské uzené, ústecká klobása, ale také třeba pšeničná mouka hladká polosvětlá Klasik či Zátkova vaječná vřetena.