Zprávy Radia Praha

Opozici se nepodařilo přimět vládu ke změnám v privatizaci dolů

Vláda nebude muset měnit své záměry při privatizaci hnědouhelných dolů. Poslanecká sněmovna totiž v pátek neschválila opoziční návrhy, aby požádala vládu o zrušení výběrových řízení na prodej Severočeských dolů a Sokolovské uhelné. Opozice, zejména ODS, řízení považuje za neprůhledné, což ale koalice odmítá. Výhrady k privatizaci mají i odboráři.

Opozici se nepodařilo prosadit ani jeden návrh, který by vládní záměry při privatizaci korigoval. Mimořádná schůze sněmovny, která se privatizací hnědouhelných dolů zabývala skoro 4,5 hodiny, tak skončila bez jakéhokoli závěru.

"Privatizace a její způsob je v zájmu občanů České republiky, je v zájmu zaměstnanců Severočeských dolů a Sokolovské uhelné a je tedy v zájmu i odborářů těchto společností," řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Podle stínového ministra průmyslu a obchodu Martina Římana však privatizaci po celou dobu provází řada otazníků. ODS je podle něj přesvědčena, že v privatizačním procesu došlo k několika závažným chybám, které již nejde napravit. Požaduje proto zrušení a vypsání nového tendru tak, aby byl transparentní a nediskriminační.

Nespokojenost s jednáním sněmovny projevili i odboráři, kteří podporují zastavení prodeje dolů. "Byli jsme znechuceni, byla to komedie," řekl člen krizového štábu odborových svazů ČEZ a Severočeských dolů Jiří Novotný. Zástupci zaměstnanců budou o situaci kolem privatizace jednat opět příští pátek. Proti způsobu privatizace hnědouhelných firem protestují od poloviny listopadu zaměstnanci ČEZ a Severočeských dolů stávkovou pohotovostí.

Privatizační komise z původně 14 podaných nabídek do soutěží na prodej Severočeských dolů a Sokolovské uhelné pustila pět podniků. U dvou z nich nyní prošetřuje nedávné podnikatelské praktiky policie.

V soutěži o uhelné firmy je pátku o jednoho zájemce méně. Firma OKD, ovládaná firmou Karbon Invest, oznámila, že ve stanovené lhůtě příští týden nepodá závaznou nabídku. Ve hře o státní podíl v Sokolovské uhelné tak zůstal už jen její vlastní management.

Mluvčí Karbon Invest Jiří Hrabovský řekl, že odstoupení OKD ze soutěže nesouvisí s s policejním vyšetřováním vysokých manažerů OKD a vychází z komerčních důvodů. Rozhodnutí přijalo představenstvo OKD, jejímž prostřednictvím se Karbon Invest soutěže účastnil. Policie před nedávnem obvinila tři lidi z vedení Karbon Investu ze zneužití informací v obchodním styku. Obvinění se týkalo předsedy představenstva OKD Viktora Koláčka, bývalého místopředsedy představenstva OKD Jana Przybyly a předsedy dozorčí rady Petra Otavy. Podle police připravili stíhaní od roku 1999 OKD a Českomoravské doly nevýhodnými smlouvami o více než 1,6 miliardy korun.

Analytici: Ekonomika díky rekordní spotřebě rostla o tři procenta

Českou ekonomiku táhne vzhůru rekordní spotřeba domácností. Hospodářství by mělo podle odhadů finančních analytiků ve třetím čtvrtletí meziročně vzrůst o průměrná tři procenta.

"Proti předchozímu čtvrtletí hospodářství vzrostlo o 1,4 procenta, což je nejvíce za posledních osm let," odhadl hlavní ekonom Patria Online David Marek. Meziročně prý ekonomika rostla nejrychleji za poslední dva roky.

Lidé v posledních měsících rekordně utrácejí. Přispívá k tomu téměř nulová inflace, vysoký růst mezd a značný, i když zpomalující růst spotřebitelských úvěrů. Lidé si začínají zvykat na život na dluh a poptávka roste, uvedl Vladimír Pikora z Volksbank.

Spotřeba obyvatelstva prý meziročně stoupla o šest procent a podle analytika Raiffeisenbank Miroslava Brabce se na růstu ekonomiky podílela nejvíce za posledních sedm let. Dařilo se i vývozu služeb, zboží naopak zaostávalo. Klesla i spotřeba vlády, která loni dávala velké částky na odstraňování povodňových škod, připomněl Marek.

Údaje o vývoji HDP ve třetím čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad v úterý 9. prosince. Ve druhém čtvrtletí ekonomika vzrostla o 2,1 procenta. Celoročně ekonomové očekávají růst HDP o 2,7 procenta a v příštím roce o tři procenta. Vyšší daně sice od ledna zbrzdí spotřebu Čechů, porostou však investice a české exporty, odhadl Brabec.

Do Česka se vrátili další čeští vojáci z polní nemocnice v Basře

Asi šedesát příslušníků polní nemocnice české armády, která končí své působení v jihoirácké Basře, se v pátek vojenským speciálem vrátilo do České republiky. Nyní je čekají zdravotní testy v armádním zařízení v Těchoníně a pak už se mohou těšit na své blízké.

"Je to krásný pocit, všichni jsme se těšili. Jsem šťastná, že jsem doma," řekla zdravotní sestra Zlata Hanáková z Bavor u Mikulova na jižní Moravě. Po karanténě, která může v ideálním případě trvat pouhý den, povedou její první kroky za rodiči a přítelem. "Hrozně se na ně na všechny těším," dodala.

Hanáková do Basry přicestovala počátkem září s druhou rotací personálu nemocnice, která působila v jižním Iráku už od dubna. Nyní její práce končí, lékaře by v příštím roce měla nahradit osmdesátičlenná jednotka Vojenské policie.

Nemocnice končí proto, že nyní už v Basře existuje šest místních funkčních nemocnic a provoz polního zařízení je drahý.

Vojáci ale nedávno přiznali, že po několika letech nasazení vojenského zdravotnického zařízení na misích v cizině "došel" personál a současné lékaře a další vojáky už by prostě neměl kdo vystřídat. Stažení nemocnice však ostře kritizovala velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková, kterou vzápětí poté prezident Václav Klaus na návrh vlády odvolal z funkce.

Do Prahy dnes z Basry vojáky dopravil armádní speciál Tu-154, následovat budou ještě dva lety. Poslední příslušníky nemocnice při jejich návratu 21. prosince přivítá zřejmě ministr obrany Miroslav Kostelka.

Materiál nemocnice se nebude vracet letadlem, ale popluje v druhé polovině měsíce na lodi z přístavu Umm Kasr do chorvatské Rijeky a odtud po železnici do Česka. Část zařízení však převezmou a začnou využívat vojenští policisté. Celkem odsun nemocnice znamená přepravu 271 lidí, 1017 tun materiálu ve 107 kontejnerech a 103 kusů vojenské techniky.

Lékaři od dubna, kdy v Basře otevřeli první polní obvaziště, ošetřili 10.146 lidí; přes 9000 z nich byli místní civilisté. Operovali 242 lidí a hospitalizovali 308 osob.

Špičky ČSSD se sešly s ČMKOS, asociaci odborů nepozvaly

Politické špičky ČSSD se v pátek sešly s odborovými předáky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Hovořilo se o mechanismu včasného projednávání reformních záměrů a o semináři k chystané důchodové reformě pro odboráře a zaměstnavatele, uvedl šéf ČMKOS Milan Štěch. Předáci Asociace samostatných odborů, která je rovněž členem Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity), pozváni nebyli.

Předseda asociace Bohumír Dufek prohlásil, že je to jednoznačná ukázka propojenosti nejsilnější vládní strany a nejsilnější odborové centrály v zemi, která sdružuje na 800.000 odborářů. Šéf konfederace Štěch je totiž členem ČSSD a senátorem za tuto stranu. Separované schůzky ČSSD s představiteli konfederace považuje Dufek za běžné a prý už si na ně zvykl.

"Sociální demokracie nikdy nezastírala to, že pro ni je důležité partnerství s odbory," reagoval Škromach. Zatímco Štěchovy odbory jsou ochotné komunikovat, ASO je orientována spíše na jiné politické strany, argumentoval. Odmítl ale upřesnit, na které. Osobně prý hovoří často jak s Dufkem, tak s místopředsedou asociace Jaromírem Duškem, a zájem o setkání nikdy neměli. "Pokud ho projeví, tak samozřejmě není problém, abychom se na nějaké úrovni setkali," uzavřel.

Na dnešní setkání s politickým grémiem ČSSD byli pozváni vedle Štěcha další dva místopředsedové konfederace a po dvou zástupcích odborových svazů výrobní a nevýrobní sféry. Nápad uspořádat dnešní schůzku se zrodil při osobních jednáních se Škromachem, uvedl šéf konfederace. "Podobná schůzka se konala před rokem," dodal.

Konfederace se bude podle Štěcha scházet i s vedením ostatních parlamentních stran, budou-li mít zájem. Před projednáváním vládní reformy veřejných financí se Štěch a další členové konfederace sešli s představiteli KSČM. Obě strany poté prohlásily, že se při výhradách k reformě v mnohém shodují.

Předsedovi ASO, která reprezentuje na 220.000 odborářů, ale vadí především separátní schůzky sjednávané ministrem Škromachem. "My si o tom promluvíme v úterý (9. prosince) na tripartitě," uvedl.

Operátoři dohodli s ČTÚ odklad UMTS, v roce 2004 zaplatí 4,9 mld.

Mobilní operátoři Eurotel a T- Mobile uzavřeli s Českým telekomunikačním úřadem dohodu o odkladu spuštění sítí třetí generace UMTS na leden 2006. Výměnou za roční odklad stát v příštím roce od operátorů za licence získá 4,856 miliardy korun, které měly firmy splácet do roku 2011, uvedlo dnes ministerstvo informatiky.

ČTÚ vydal v pátek rozhodnutí, které spuštění UMTS na nejméně 90 procentech Prahy odkládá na nejpozději 1. leden 2006 a mění splátkový kalendář za licence. Operátoři za UMTS zaplatí zbývajících 4,86 miliardy Kč ve dvou stejně velkých splátkách v dubnu a srpnu příštího roku namísto původně dohodnutých devíti plateb do roku 2011.

Rozvoj UMTS ve světě se oproti původnímu očekávání zásadně zpomalil kvůli velké finanční vyčerpanosti operátorů, kteří byli nuceni zaplatit za licence příliš vysoké částky a neměli dost peněz na investice. Technologie je tak nyní teprve na začátku vývoje. Tomu podle Volné odpovídají vysoké ceny infrastruktury i vysoká cena a omezená nabídka mobilních telefonů.

S komerčním zaváděním UMTS tak žádná evropská země nespěchá. Do ČR přinese odklad spuštění služby o jeden rok spolehlivější a cenově dostupnější zařízení UMTS, mobilním operátorům odklad usnadní novou síť UMTS dostatečně otestovat, dodala Volná.

Operátoři licence na provoz mobilních sítí třetí generace získali v roce 2001. Eurotel má za licenci zaplatit 3,54 miliardy Kč a T-Mobile 3,81 miliardy korun. Po miliardě firmy zaplatily první rok a zbytek měly splácet po dobu deseti let vždy v polovině prosince.

Výhodou tzv. sítí třetí generace UMTS proti GSM má být vedle univerzálního celosvětového využití několikanásobně rychlejší přenos dat.

Chřipka se nově hlásí o slovo,ČR ve skupině s ojedinělým výskytem

Chřipková sezona klepe na dveře zejména v Belgii, Francii a v Norsku, kde je virus podle dnes zveřejněných statistik evropského monitorovacího střediska EISS na vzestupu. Pomalejší šíření nebo dokonce pokles naopak virus vykazuje v dosud nejvíce postižených zemích, tedy ve Španělsku, Portugalsku, Velké Británii a v Irsku. V dalších zemích zatím nebyl zvýšený sezónní celoplošný výskyt viru zaznamenán. Česká republika patří mezi země, z nichž je hlášen zvýšený počet onemocnění.

V uplynulém týdnu bylo celoplošné či obecné rozšíření chřipky hlášeno v Belgii, Anglii, Skotsku a Irsku, ve Francii, Španělsku, Portugalsku a v Norsku. Obecné rozšíření je přitom takové, kdy jsou všechny regiony v dané zemi nadprůměrně zasaženy. Relativně nejvyšší počet lékařských vyšetření v souvislosti s chřipkou hlásí Portugalsko. Španělsko vykazuje velmi vysoký počet chřipkových onemocnění - přes 180 případů na 100.000 obyvatel.

Zvláště silný je podle zprávy EISS nárůst onemocnění v Belgii a Francii. V Belgii v současnosti připadá na každých 100.000 obyvatel v průměru téměř 497 lidí s infekcí dýchacích cest, což je nejvíce v Evropě, a 1931 případů na 100.000 lidí s onemocněními chřipkového typu. Francie drží evropský rekord v počtu chřipkových onemocnění - téměř 3355 případů na 100.000 občanů. Obě země přitom poprvé v letošní sezoně zažily obecně rozšířenou chřipkovou epidemii. Ze zemí, které měly dříve celoplošnou epidemii už dříve, se v Irsku, Skotsku a Španělsku podařilo výskyt chřipky potlačit a na stabilním počtu případů zůstává Anglie.

Česká republika patří do skupiny zemí, s ojedinělým výskytem chřipky, a to s nízkou intenzitou, ale na 100.000 obyvatel u nás připadá 1224 akutních infekcí dýchacích cest, což je evropský nadprůměr. Dominantním typem je tu stejně jako v ostatních sledovaných státech chřipka typu A. Česko patří spolu s Belgií, Francií, Švýcarskem, Itálií a Švédskem mezi země, v nichž počet onemocnění chřipkou oproti předchozímu týdnu vzrostl.

Regionální zvýšená aktivita chřipkového viru byla zaznamenána ještě ve Švýcarsku a místní v Severním Irsku. Ve zbytku Evropy je hlášena jen sporadické nebo žádné rozšíření chřipkové nákazy.

Vláda bude mimořádně jednat o euroústavě, Klaus odmítl pozvání

Kabinet Vladimíra Špidly bude v neděli večer dolaďovat mandát, se kterým půjde česká delegace do závěrečných jednáních o euroústavě. Prezident Václav Klaus pozvánku na večerní zasedání odmítl. Mluvčí Hradu Petr Hájek sdělil, že Klaus považuje "za naprosto nevhodné, aby se jednání o záležitosti, která je pro Českou republiku klíčová, konalo mimořádným způsobem a navíc v neděli v pozdních večerních hodinách". Prezident se proto rozhodl, že se tohoto jednání nezúčastní, uvedl Hájek.

Ministři mají v neděli od 22:00 na mimořádné schůzi kabinetu rozhodovat, jaké principy budou čeští vyjednavači v čele s premiérem Vladimírem Špidlou hájit při závěrečných jednáních o evropské ústavě. I po nedávné schůzce ministrů zahraničí členských a vstupujících zemí EU v Neapoli přetrvávaly ve většině sporných bodů rozpory. Najít kompromis se pokusí prezidenti a premiéři příští týden na summitu v Bruselu.

Praha dlouhodobě zastává názor, že ústava rozšířené unie nemůže zvýhodňovat větší státy na úkor menších. Vláda pokládá za prioritní ustanovení, aby každá země budoucí pětadvacetičlenné EU měla svého plnohodnotného člena v Evropské komisi. Zejména zakládající členové EU ale namítají, že tak početná komise nebude akceschopná.

Mezi spornými body zůstává také to, v jakých oblastech se má zachovat právo veta, což je pro ČR důležité především v daňové a rozpočtové oblasti a v zahraniční politice. Další otázkou je, jak dlouhé má být týmové předsednictví tří zemí - zda jeden rok, nebo 18 měsíců. Kompromis budou političtí lídři hledat i při ustanovení kvalifikované většiny pro rozhodování v Radě EU.

Nevyjasněné zůstává postavení a role evropského ministra zahraničí. Česko zastává názor, že by neměl by být nazýván ministrem zahraničí, ale spíše zástupcem pro vnější vztahy. Vlády se přou i o to, zda v preambuli nechat zmínku o křesťanských kořenech společenství.

Právě na mimořádném zasedání vlády si musí česká delegace nechat schválit mandát, s nímž do Bruselu pojede. Náměstek českého ministra zahraničí Jan Kohout nedávno odhadl, že vyhlídky na přijetí ústavní smlouvy EU ještě tento rok se dají vyjádřit poměrem 65:35.

Opoziční ODS vládním vyjednavačům opakovaně vyčítá, že na jednání o euroústavě jezdí z minimalistickými požadavky a nejsou vstřícní k návrhům opozice. Občanští demokraté, kteří se netají výhradami k podobě evropské integrace, kritizují i fakt, že Špidlova vláda za hlavní problém považuje počet komisařů, zatímco skutečně kontroverzní body dokumentu opomíjí. Také prezident Václav Klaus se netají kritikou připravovaného dokumentu. Má pochybnosti o tom, zda snaha o zefektivnění chodu EU nejde příliš na úkor svobody a samostatnosti států.

Soud vyzve Hoffmanna, aby 5. ledna nastoupil do vězení

Bývalý vysoký komunistický funkcionář Karel Hoffmann má 5. ledna příštího roku nastoupit v pražské pankrácké věznici čtyřletý trest. V pátek o tom informovala trestní kancelář pražského městského soudu s tím, že výzvu k nástupu do vězení mu pracovníci soudu odešlou v pondělí.

Devětasedmdesátiletý Hoffmann byl odsouzen za sabotáž, které se dopustil tím, že v noci na 21. srpen 1968 nechal zastavit rozhlasové vysílání. Chtěl tím podle verdiktu zabránit zveřejnění stanoviska předsednictva Ústředního výboru Komunistické strany Československa, které intervenci odsoudilo. Podle rozsudku na to neměl právo, protože šlo podle tehdy platných zákonů o legálně zvolený vrcholný orgán státu.

Soudkyně pražského městského soudu Pavla Augustinová koncem listopadu Hoffmannovi snížila o dva roky trest, který mu v říjnu vyměřil vrchní soud. Učinila tak na základě amnestie z roku 1990. Tehdejší prezident Václav Havel v něm nařídil, že tresty za některé závažné trestné činy, které se staly za bývalého režimu, se automaticky snižují o třetinu.

Po obdržení výzvy k nástupu do věznice si může odsouzený podat žádost o odklad nebo o prominutí trestu ze zdravotních důvodů. Městský soud potom v neveřejném jednání o jeho žádosti rozhodne na základě lékařských posudků. Pokud ji zamítne, má odsouzený ještě možnost podat proti tomu stížnost k vrchnímu soudu. Až v okamžiku, kdy vrchní soud tuto stížnost zamítne, musí jít za mříže.

Českých dobrovolníků v misích OSN přibývá, letos jich je 17

Čeští dobrovolníci se stále častěji vypravují do humanitárních misí OSN po celém světě. Jen letos se jich zúčastnilo 17 lidí. Od roku 1995 se do misí zapojilo 112 Čechů a Češek. V pátek to uvedla ředitelka Národního kontaktního místa pro spolupráci s dobrovolníky OSN Vladislava Šplíchalová. Právě na 5. prosinec připadá Mezinárodní den dobrovolníků.

"Čeští dobrovolníci se umí velmi dobře vypořádávat s tím, že v cizině musí plnit i jiné úkoly, na které nebyli připraveni," uvedla Šplíchalová. Podle ní se Češi a Češky dokáží velmi dobře přizpůsobit náročným i neočekávaným podmínkám, orientují se rychle v cizím prostředí a naučí se místní jazyk.

Dvě Češky letos působí na Ukrajině, kde se podílejí na projektu prevence a léčby AIDS. Český dobrovolník a dobrovolnice připravují svobodné volby v Afghánistánu. Dva lidé pracují v Sieře Leone. Další pomáhají v Kosovu, Kongu, Timoru, v Bangladéši a Mongolsku. Téměř polovina dobrovolníků v misích jsou ženy.

Počet českých zájemců převyšuje podle ředitelky nabídku míst v programech OSN. Často se hlásí lidé, kteří již absolvovali humanitární akce s neziskovými organizacemi, nebo bývalí vojáci z misí v bývalé Jugoslávii a dalších zemích.

Zatímco jiné organizace přijímají i velmi mladé lidi bez zkušeností, OSN usiluje hlavně o dobrovolníky s praxí. "Průměrný věk je 37 let. Pro OSN dobrovolník rovná se profesionál - jen s jinou motivací. Člověk odcestuje za úhradu základních životních potřeb," upřesnila Šplíchalová.

Podmínkou účasti podle ní je ukončené vzdělání, minimálně pět let praxe, znalost alespoň jednoho světového jazyka, dobré organizační schopnosti a přizpůsobivost obtížným životním okolnostem a kulturním prostředím.

Ve světě nezištně pomáhají v různých oblastech činnosti miliony lidí. Svou vlastní dobrovolnickou organizaci má i OSN. Každoročně se jejích humanitárních misí po celém světě účastní více než 5000 dobrovolníků ze 150 zemí. S Českem spolupracuje tato instituce od roku 1995.

Podzimní houby stále rostou, neublíží jim ani mírné mrazíky

Teplé prosincové počasí přeje houbařům. Po deštivých přeháňkách a následném oteplení se v lesích Čech i Moravy objevily jedlé podzimní houby. Na pařezech lze najít hlívu ústřičnou, pod modříny zase šťavnatku modřínovou. Roste i penízovka sametonohá nebo šťavnatka pomrazka, které se daří i po menších mrazech, uvedl jednatel České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha.

"Penízovky, hlívy nebo šťavnatky jsou houby, které znají asi jen pokročilejší houbaři. Ale jsou to houbičky velice chutné," uvedl jednatel. Podle něj ale nerostou hřiby, jak se objevilo v některých médiích.

Houby rostou především tam, kde v minulých dnech pršelo. Hodně na Severní Moravě kolem Ostravy, ale i u Plzně nebo v lesoparcích v Praze.

Některé pozdní houby přežijí i první mrazíky. Větší mráz pak růst hub zastaví. "I na Štědrý den chodí houbaři do lesa. U skalních houbařů je pověra, že v polévce u štědrovečerní večeře musí být čerstvá houba - penízovka sametonohá," uvedl Smotlacha.

Podle předpovědí meteorologů lze o víkendu očekávat ochlazení až na mínus devět stupňů. Ochlazení bude ale pouze přechodné - od pondělí se bude opět oteplovat a vrátí se inverzní charakter počasí.

Gruša chce zlepšit image a vnitřní komunikaci PEN klubu

Spisovatel a český velvyslanec ve Vídni Jiří Gruša, jenž byl minulý týden zvolen do čela mezinárodního PEN klubu, se chce zaměřit za zlepšení obrazu organizace a rovněž přispět k prezentaci menších literatur. Naplno se nové funkce hodlá ujmout od února příštího roku, kdy by chtěl odevzdat vedení české ambasády v Rakousku svému nástupci. Gruša to řekl v pátek na tiskové konferenci ve Vídni po návratu z kongresu PEN klubu v Mexiku.

"Za prvé se rozhlédnout, za druhé práce na imagi té organizace, za třetí využití moderních propojení tak, abychom byli v kontaktu nejen při kongresech," řekl na dotaz ČTK Gruša ke svým záměrům v čele PEN klubu. Zejména u nových center PEN je ještě co zlepšovat, dodal Gruša, který při hlasování o novém šéfovi klubu neměl protikandidáta. Vyzdvihl nepolitické zaměření PEN klubu a vyslovil se proti zpolitizování literatury. Tato organizace by podle něj měla sloužit k usmíření a porozumění mezi národy.

"Musím poděkovat Rakušanům. Nebyla to česká myšlenka mě navrhnout," poznamenal velvyslanec s tím, že český PEN se podobně jako další centra k návrhu na jeho nominaci připojil. Žertem dodal, že volba mu připomněla bývalý režim v jeho vlasti, kdy byl na funkce také pouze jeden kandidát. S pomocí rakouského PEN klubu hodlá organizační a koncepční práci dále dělat z Vídně.

Soudí, že jeho zvolení do čela mezinárodního PEN klubu se může pozitivně projevit v české literatuře. "Myslím, že když budeme v Praze moudří, můžeme z toho něco udělat pro popularitu literatury u nás. Ale není to pro mně nejdůležitější úloha," řekl. Funkci šéfa PEN klubu považuje za spíš diplomatickou než literární.

Podle dostupných informací by měl na postu velvyslance Grušu nahradit náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák.

"Musím se nejprve vzdát úřadu, to rozhodnutí jsem učinil již v Mexiku. Poté začne opravdová práce," poznamenal český diplomat, jenž je znám také svou literární činností.

Sport:

Česká fotbalová reprezentace se v kvalifikaci pro mistrovství světa 2006 v Německu utká znovu s Nizozemskem. Dalšími soupeři budou Rumunsko, Finsko, Makedonie, Arménie a Andorra. Rozhodl o tom páteční los ve Frankfurtu nad Mohanem.

Ve svých rukou má budoucnost český automobilový jezdec Jaroslav Janiš. Nadějný dvacetiletý závodník má za sebou dva dny testování v týmu formule 1 Jordan, čímž si splnil svůj dětský sen. Podle manažera Antonína Charouze však tento sen může mít pokračování. Janiš odkroužil ve středu a ve čtvrtek na okruhu ve španělském Jerezu dohromady více než sto kol a premiéru si náramně pochvaloval. Před čtyřmi lety se jako první Čech posadil do monopostu formule 1 Tomáš Enge, ale nejrůznějšími eskapádami si dveře k návratu do prestižní motoristické disciplíny přivřel.

Útočník Martin Prohászka se stal první posilou fotbalistů Viktorie Žižkov. Třicetiletý Prohászka, jemuž na konci kalendářního roku končí smlouva v Baníku Ostrava, se s předposledním celkem prvoligové tabulky dohodl na dvouleté smlouvě. Vytáhlý, 188 centimetrů měřící útočník odehrál v nejvyšší soutěži 120 utkání a vstřelil 25 branek. Do Baníku Ostrava přišel slovenský rodák, který už vlastní české občanství, v roce 2000 z pražské Sparty.

Počasí:

Noc z pátku na sobotu bude zatažená až oblačná, na severu postupně může občas pršet, na horách sněžit. Teploty 4 stupně až 0 stupňů Celsia. V sobotu bude zataženo až oblačno s přeháňkami, postupně i v nížinách sněhovými. Teploty 2 až 6 stupňů Celsia, během dne se ochladí.