Pojem sexuálního obtěžování se dostal do zákona

Pojem sexuálního obtěžování se dostal do zákona

Česká legislativa má nový pojem - sexuální obtěžování na pracovišti. Poslanci totiž ve středu schválili novelu zákoníku práce, která je zařazuje mezi projevy diskriminace. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Pojem sexuálního obtěžování se dostal do zákona
Za nevhodné poznámky, vtipy, nadbytečný tělesný kontakt nebo nabídky sexuální povahy na pracovišti hrozí od letošního 1. března pokuta až 70 000 korun, výpověď ze zaměstnání i soudní spor. Sněmovna přehlasovala Senát, který chtěl ustanovení o sexuálním obtěžování na pracovišti z novely zákoníku práce vypustit. Pro zavedení nové definice bylo všech 101 koaličních poslanců.

"Tato právní úprava je běžným evropským standardem. My splňujeme podmínky, které po nás chce jednak Evropská unie, a zároveň se tím snažíme, aby byla zachována rovnost,"

upřesnila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Prejdová stanovisko resortu, který novelu zákoníku práce navrhl. Nový paragraf má ovšem řadu kritiků. Podle nich může nyní snadno zaměstnanec své kolegy nebo nadřízené poškodit křivým nařčením. Takzvané důkazní břemeno je zde obráceno, svou nevinu tentokrát musí dokázat nařčený pracovník. Přesto se odborníci neobávají, že by nové ustanovení v zákoně strhlo vlnu žalob. Česká společnost se podle Michaely Marksové - Tominové z Gender Studies staví k sexuálnímu obtěžování stále dost rezervovaně.

Pojem sexuálního obtěžování se dostal do zákona
"Tady ta atmosféra pořád je taková, že to je problém, se kterým se psychicky normální žena vyrovná. Trošku to svádí k tomu, že sexuální obtěžování se týká jenom nějakých hysterek, případně těch, které to chtějí zneužít proti svým šéfům."

Přesto se podle ní postoj Čechů k sexuálnímu obtěžování v posledních letech mění:

"Ten posun snad trošku je, soudě podle toho, že už se nepoužívá jenom ten zesměšňující termín, který tady zavedl pan Škvorecký, a to sexuální harašení. Myslím si ale, že to stále ještě většinou má podtext něčeho, co je sem importováno a co české ženy vlastně nepotřebují, protože se jich to netýká."

Podle průzkumu společnosti GfK - Praha z roku 2000 má vlastní zkušenost se sexuálním obtěžováním desetina obyvatel České republiky. Obtěžováni bývají častěji mladší a rozvedení lidé. Terčem sexuálního obtěžování se v Česku stala téměř čtvrtina mladých žen.