V Olomouci začal světový kongres českých krajanů

Na dvě stovky Čechů především ze Spojených států a z Kanady se o tomto víkendu sjely do Olomouce. Po celý týden zde totiž probíhá 22. světový kongres Československé společnosti pro vědy a umění. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Společnost pro vědy a umění je jednou z nejvýznamnějších organizací zahraničních Čechů a Slováků. Vznikla v roce 1958 v USA a jejím cílem bylo podle jejího předsedy Miloslava Rechcígla zlepšit obraz Československa v očích západního demokratického světa:

"To vzniklo v době totality a účel společnosti byl v době, kdy u vás byla situace tak špatná a o Československé republice se mluvilo s despektem, to napravit tím, že na akademické platformě jsme mluvili o československých historických tradicích, o kultuře a tak dále, aby se prostě na Československo nezapomnělo. My v tom pokračujeme dodnes a domníváme se, že jsme svým způsobem ambasadory této země v cizině."

Společnost pro vědy a umění sdružuje univerzitní profesory, vědce, právníky, lékaře a další akademické osobnosti, které ve svém oboru dosáhly velkých úspěchů. Jejími zakladateli byli především poúnoroví exulanti, dnes jsou ale v jejích řadách i odborníci, kteří z Československa odešli po roce 1968. Kromě SVU ve Spojených státech a v Kanadě existují pobočky v zemích západní Evropy, například ve Velké Británii nebo Švýcarsku, a po roce 1989 vznikla také pobočka v Česku. Každé dva roky probíhá světový kongres SVU v České republice,.od počátku 90. let se tak její členové setkali na univerzitách v Praze, Brně a Plzni. Pro letošní, 22. kongres zvolili moravskou Olomouc.

"Pro Univerzitu Palackého to má vícerý význam. Jednak na filozofické fakultě pracuje od počátku 90. let badatelské pracoviště Centrum pro československá exilová studia a současně vzhledem k tématu dnešního kongresu "Morava viděná zvnějšku" se mi zdá nejvhodnější, aby byl kongres umístěn do Olomouce,"

vysvětluje děkan olomoucké univerzity Ivo Barteček. Na pořádání světového kongresu SVU se kromě univerzity podílely i město Olomouc a Olomoucký kraj. Podle hejtmana Jana Březiny přinese setkání významných zahraničních Čechů kraji především nové kontakty:

"Myslím si, že to je dost významné vzhledem k tomu, že mezi krajany je spousta vynikajících osobností z vědy, z umění. A tyto kontakty jsou pro nás a pro region, a teď mluvím z trošku sobeckého hlediska, velmi významné."

Během tohoto týdne proběhne v Olomouci řada panelů, přednášek a diskusí. Moravu jako hlavní téma letošního kongresu oceňuje například univerzitní profesor Milan Fryščák z New Yorku:

"Je to poprvé, kdy se kongres koná v Olomouci. Nakonec Olomouc je moje Alma mater, tak jsem moc rád, že mohu být na tomto kongresu. Pozornost je věnována spoustě věcí, které ještě nikdy nebyly na programu - podíl Moravy a vůbec podíl moravského celku v kontextu českého státu."

Kromě toho se bude mluvit například o stopách významných Čechů a Slováků v Americe, o Baťovi nebo prezidentu Edvardu Benešovi. O průběhu SVU v Olomouci Vás budeme informovat i v dalších dnech.