Pražský Karlín se vzpamatoval z povodně

Protipovodňový vak v Karlíně

Před dvěma lety se Českou republikou valila velká voda. Jihočeské řeky začaly stoupat a města na jejich tocích čekala pohroma. Povodeň v Praze překonala i ty nejčernější představy. Pětisetletá voda napáchala největší škody v pražském metru a čtvrti Karlín. Jak se tato čtvrť za dva roky vzpamatovala, jsou zde následky povodně ještě znát? To jsou otázky pro Zdeňku Kuchyňovou.

Karlíské náměstí těsně po povodních
Návštěvník Karlína by dnes už vůbec nepoznal, že tu před dvěma lety bylo několik metrů vody. Domy jsou, až na několik výjimek, opravené, nově omítnuté, do ulic se vrátili obchodníci. Po zřícených domech zůstaly trávou zarostlé proluky. Krátce po povodni vznikl na Úřadu městské části odbor, který má regeneraci Karlína na strarosti. Jak uvedl jeho vedoucí Filip Koucký, velkým problémem, který po povodni vznikl, byla narušená statika některých domů. Ze 40 se museli lidé znovu vystěhovat, a to byly někdy opravdu vypjaté situace.

"My jsme se vždycky snažili chovat se tak, jako kdyby jsme v tom domě bydleli my, takže jsme se opravdu, ač s určitou razancí a důrazností, protože to jinak nešlo, chovali ke všem nájemníkům, které jsme vystěhovávali, tak, jako kdyby jsme v tom opravdu byli my. Snažili jsme se jim vyjít všemožně vstříc. Nedá se říct, že by to bylo úplně bez problémů, byly tam stížnosti. Když vás někdo stěhuje z domu, tak se to nikomu nelíbí, ale potom všichni museli konstatovat, že byli rádi, že si zachránili alespoň zdraví."

Domy se postupně opravily a lidé se mohli vracet zpět. V hlavní karlínské ulici je nová vozovka a domy, i když zatím opravené do úrovně přízemí, svítí novými fasádami. Na víc zatím nejsou peníze. Odhad škod, které velká voda v Karlíně napáchala se totiž pohybuje mezi 7 až 8 miliardami korun.

"Dá se říct, že městská část už nemá ani korunu a všechny peníze, které bylo možné uvolnit, tak jsou uvolněné. Dostali jsme půjčky od jiných městských částí a velikou částí nám přispěla EU. I když jsme ještě nebyli členem, tak uvolnila zhruba 300 milionů korun na bezprostřední odstraňování následků těch povodní. Ostatní peníze jsou půjčky Evropské investiční banky a od Státního fondu rozvoje bydlení."

Jak to vypadá s návratem podnikatelů a obchůdků do Karlína?

"Většinu těch prostorů se daří bez problémů pronajmout zpátky. Určitou chvíli bylo takové zaváhání těch podnikatelů. Loni, když se začalo pronajímat, tak nikdo nevěděl, co a jak. Ale v dnešní době se dá říct, že Karlín se vrací do normálních kolejí a žije normálním životem."

Jak to vypadá s protipovodňovými opatřeními v Karlíně?

"Před 14 dny to bylo napouštění protipovodňového vaku. To je speciální gumová tkanina a napustí se tam zhruba 27 cisteren vody a přehradí se koryto, kudy by tam voda mohla stíkat. To je ale opatření, které zabrání zhruba stoleté vodě, aby vnikla zpátky do Karlína, kdyby to přišlo. A jinak je v průběhu výstavba protipovodňových opatření, která by měla být na tu vodu, která byla v roce 2002 plus zhruba 30 centimetrů navrch. Dokončení je naplánováno na konec příštího roku."