Karel Hoffman na svobodě

Karel Hoffmann, foto: ČTK

Karel Hoffmann, odsouzený v souvislosti se srpnem 1968 bude propuštěn z vězení. Soud vyhověl čtvrteční žádosti vězeňských lékařů, podle kterých se zdravotní stav osmdesátiletého bývalého politika v posledních týdnech zhoršil. Více Jaromír Marek.

Karel Hoffmann,  foto: ČTK
Hoffmann byl ke čtyřem letům vězení odsouzen za to, že na začátku invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 nařídil vypnout rozhlasové vysílání. Původně byl obviněn z vlastizrady, v průběhu líčení byl trestný čin překvalifikován na porušení telekomunikačního zákona. Do pankrácké věznice nastoupil Hoffman na začátku srpna. Ve svých osmdesáti letech se stal Hoffmann nejstarším vězněm v České republice. Hoffman je jediným vysokým představitelem bývalého režimu, který byl v souvislosti s rokem 1968 odsouzen. Před dvěma lety soud osvobodil Milouše Jakeše a Josefa Lenárta, kteří měli s okupanty jednat o vytvoření loutkové dělnicko-rolnické vlády. Proč nebylo obžalováno více někdejších komunistických pohlavárů? To je otázka pro ředitele Ústavu pro soudobé dějiny Oldřicha Tůmu.

"Hoffman odsouzen byl a právem. To jestli trest odpyká, není podstatné. A proč byl jediný? Někteří po listopadu 1989 už nežili a potom zde byl politický problém. Až do konce federace se nepodařilo najít společný pohled na nastavení promlčecích lhůt. Teprve po vzniku samostatné ČR se stanovila lhůta tak, že běžela až od listopadu 1989. Rozdělením ČSFR vypadl ale ze záběru české justice Vasil Bilak. Nakonec byli k dispozice jen ti tři: Jakeš, Lenárt a Hoffman."

V této souvislosti nelze nepoložit otázku, jak se Čechům podařilo vyrovnat s komunistickou minulostí?

"Ono je to složité, nevím zda toho lze dosáhnout. V právním státě s nezávislým soudnictvím se vždy musí prokázat vina konkrétních lidí v konkrétních případech a to se vždy nemusí dařit. Neznamená to, že o minulosti nemusíme mluvit, přemýšlet o ní, ale konkrétní vina se musí dokázat."