Irák obnovuje za pomoci zahraničí svůj lidský potenciál

Mufíd Jazairi (vlevo) a Cyril Svoboda, foto: ČTK

Irácká prozatímní vláda je vděčná za pomoc, kterou jí Česká republika poskytuje při obnově země, zaznělo při návštěvě iráckého ministra kultury a informací Mufída Jazairiho v Praze. Český kabinet vyčlenil loni v květnu v rámci programu poválečné rekonstrukce a obnovy Iráku celkem 520 milionů korun, letos v červenci pak dalších deset milionů korun na obnovu iráckých kulturních památek a 12 milionů korun na projekty rozvojové spolupráce při vzdělávání Iráčanů. To co Irák podle Jazairiho nejvíc potřebuje, je ovšem rekonstrukce lidských duší. Pokračuje Vilém Faltýnek.

Mufíd Jazairi  (vlevo) a Cyril Svoboda,  foto: ČTK
Irácký ministr Mufíd Jazairi se s ministrem obrany Cyrilem Svobodou setkal letos už podruhé. Po středeční schůzce zdůraznil, že Irák potřebuje nejen pomoc materiální, protože v mnoha oblastech začíná téměř od nuly, ale potřebná je i pomoc při obnově lidského faktoru.

"Jestliže chceme budovat demokratický systém v naší zemi, tak to můžeme dělat jedině se zdravými, kulturními lidmi, s lidmi, kteří mají vědomí na úrovni, kteří jsou zdravě připravováni ve všech oblastech - ve znalostech, v kultuře i kvalifikaci. Myslím, že Česká republika nám může v tomhle ohledu v mnohém pomoci," uvedl Jazairi. Zápas, který nyní v Iráku probíhá, není podle Jazairiho primárně zápasem proti vojenské přítomnosti spojeneckých armád, jádrem sporu je spíš boj demokracie s příznivci buď diktátorského režimu saddámovského typu nebo s teokracií podle vzoru Talibanu.

Česko pomáhá se školením Iráckých diplomatů, soudců, lékařů, pracovníků civilních letištních správ a podobně. Čeští vojenští policisté budou do konce roku školit iráckou policii nedaleko Basry. Ministr také zdůraznil velké obchodní projekty, které podle něj řadí naši republiku mezi nejúspěšnější země na straně koalice.

"Je to úspěšnost naší přítomnosti v Iráku a uzavřené projekty, ať už to bylo s Mars Jevíčko, což byla dodávka neprůstřelných vest, nebo s Tatrou Kopřivnice na dodávku nákladních automobilů, nebo projekt Chemoprojektu, to se týkalo rafinerií v Basře - to jsou ty konkrétní příklady úspěšnosti při ekonomické obnově Iráku," říká Svoboda.

Opoziční Občanská demokratická strana sice účast v Iráku schvaluje, dívá se však kriticky na české možnosti účastnit se tří zahraničních misí současně. Na telefonu je stínový ministr obrany za ODS Petr Nečas.

"Bylo dobře, že Česká republika podpořila, byť váhavě a nepřímo přítomností své vojenské jednotky stabilizaci Iráku, na druhé straně platí, že Česká republika dlouhodobě nemá dost finančních a personálních zdrojů na provozování tří zahraničních misí. V současné době jsme totiž ještě vedle Iráku v Afghanistánu a na území Kosova. Je také dobré, že se české podniky v Iráku uchytily, objem kontraktů dosahuje řádově několika desítek milionů amerických dolarů a je třeba zůstat na tomto teritoriu ekonomicky aktivní i nadále," řekl Radiu Praha stínový ministr obrany za ODS Petr Nečas.

Také Cyril Svoboda připustil, že o české přítomnosti v Iráku bude třeba ještě jednat: "My určitě z Iráku neodejdeme, ale teď vám neřeknu, jak dlouho a v jaké podobě tam zůstaneme, protože je to také dáno našimi rozpočtovými možnostmi."