Zákon o zaměstnanosti zpřísňuje vyplácení podpory a zakazuje diskriminaci

Zásadní změny pro půl milionu lidí bez práce přináší nový zákon o zaměstnanosti, který začal platit 1. října. Přináší zejména přísnější pravidla pro vyplácení podpory. Zatímco dosud hrozilo vyřazení z evidence a tedy i ztráta podpory jen v případě nepřijetí nabízeného pracovního místa, nyní je důvodů šest. Nezaměstnaný může například přijít o podporu, když nebude spolupracovat s úřadem práce, odmítne-li lékařské vyšetření či nevezme veřejně prospěšnou práci.

Zásadní změny pro půl milionu lidí bez práce přináší nový zákon o zaměstnanosti, který začal platit 1. října. Přináší zejména přísnější pravidla pro vyplácení podpory. Zatímco dosud hrozilo vyřazení z evidence a tedy i ztráta podpory jen v případě nepřijetí nabízeného pracovního místa, nyní je důvodů šest. Nezaměstnaný může například přijít o podporu, když nebude spolupracovat s úřadem práce, odmítne-li lékařské vyšetření či nevezme veřejně prospěšnou práci. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od zákona slibuje, že přispěje ke snížení nezaměstnanosti, jak potvrdil mluvčí Vladimír Hrubý.

"Očekáváme, že během zimních měsíců už nezaměstnanost neporoste, a že v následujícím roce určitě klesne pod deset procent."

Nezaměstnaní na druhé straně dostanou mírně přidáno. A lidé nad padesát let, kteří shání práci obtížně, pak budou pobírat podporu o několik měsíců déle. Mnoha lidem se dosud vyplatilo být tzv. na podpoře a k tomu si načerno přivydělat. Právě nelegální práce by se teď měla přísně postihovat.

"Pokuta pro zaměstnance, který se nelegálně nechá zaměstnat, může dosáhnout až 10 tisíc korun a pokuta pro zaměstnavatele až do dvou milionů korun."

Opozice má k zákonu o zaměstnanosti výhrady. ODS, která ho ve sněmovně nepodpořila, si od něho snížení nezaměstnanosti neslibuje. Navíc jí vadí příliš vysoké sankce. Jak uvedla stínová ministryně práce za ODS, poslankyně Alena Páralová, nová pracovní místa mohou vytvořit jen lidé, kteří se pustí do podnikání.

"Tento zákon zaměstnancům a zaměstnavatelům, kteří jsou v boji o zakázky na jedné lodi, hází byrokratické klacky pod nohy. Například, když zaměstnavatel zaměstná osobu samostatně výdělečně činnou na smlouvu, je tam pokuta až do dvou milionů korun, tak bych spíš tento zákon nazvala trestním pracovním právem."

Ilustrační foto: Radio Prague International
Alena Páralová se domnívá, že půjde obcházet i další ustanovení zákona. Podle něj by už ženy neměly při pracovních pohovorech slyšet věty typu: kolik máte dětí, kdo se vám o ně v případě nemoci postará a podobně. Zakázány jsou i otázky na politickou orientaci, víru či zdraví. Pokud se tak bude zaměstnavatel ptát, může vyfasovat tučnou pokutu. Alena Páralová však tvrdí, že se diskriminace ještě zhorší.

"Zaměstnavatel takovou ženu, kterou nezná, prostě nepřijme. V případě, že nezná její rodinné poměry. Obávám se, že tak vznikne diskriminace pro celou skupinu žen a že zaměstnavatel si bude vybírat z okruhu svých známých, o kterých mu bude známa jejich rodinná situace."

Zákon rozlobil malé podnikatele. Ti se brání, že jedině velké firmy si mohou dovolit přijímat zaměstnance, aniž by se zeptaly na jeho rodinnou situaci. Firma s několika zaměstnanci si to dovolit nemůže. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Hrubý připustil, že obejít se dá každý zákon.

"Tento zákon byl připraven tak, aby se co nejméně dal obcházet a naopak dává možnosti těm lidem, kteří se budou cítit diskriminováni, aby se mohli lépe bránit."

Zákon o zaměstnanosti znamená změnu i pro čerstvé absolventy škol. Těch bylo v srpnu bez práce kolem 50 tisíc a na ně bude zákon tvrdší. Dosud mohli pobírat podporu v nezaměstnanosti i bez předchozí praxe. To se teď změní a nárok na podporu budou mít jen ti, kdo v posledních třech letech odpracovali celkem rok.