Zaplaví český trh levný textil z Asie?

Tržnice s textilem z Asie

Někteří čeští výrobci textilu a oděvů se bojí liberalizace světového obchodu od 1. ledna příštího roku. Pro český textilní a oděvní průmysl to znamená, že se ruší řada opatření, která zatím bránila přístupu levného asijského zboží na český trh, například ochranné kvóty. Český ministr zahraničí Cyril Svoboda se obává, aby 1. ledna příštího roku u nás nenastala situace, kterou zažil s českou delegací ve Vietnamu:

Tržnice s textilem z Asie
"Česká delegace vyrazila do nejlepších obchodů v Hanoji, kde bylo samé značkové zboží za naprosto směšné ceny. Bohužel, každý Čech, který to oblékl, vypadal, že by mohl žonglovat v cirkusu nebo čekat velkou vodu, protože to bylo malé. Tak jsme bohužel nemohli nic koupit. Když jsme si chtěli koupit nebo nechat ušít to pravé zboží, které vypadalo jako francouzské a italské, tak říkali To šijeme v Saigonu."

Ministr zahraničí není proti liberalizaci, ale nesmí to znamenat diskriminaci našich výrobců. Podle poslankyně Evropského parlamentu Zuzany Roithové, která je místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, je příkladem neférové soutěže na evropských trzích Čína:

"My jí nemůžeme samozřejmě vnucovat pravidla Evropy, ale musíme bránit naši výrobu a naše výrobky, které jsou vyráběny na základě sdílených evropských hodnot. To znamená, že lidská práce má určitou hodnotu, dětská práce se u nás nevede, zajímají nás samozřejmě ekologická pravidla, protože dodržujeme určité podmínky odpadového hospodářství, tyto země nikoli."

Tržnice s textilem z Asie
V českém textilním a oděvním průmyslu pracuje dohromady zhruba 100 tisíc lidí. Kolik z nich by mohlo v souvislosti se změnami k 1. lednu příštího roku přijít o práci, na to jsme se zeptali Jiřího Kohoutka z Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu:

"Samozřejmě máme jen odhady plynoucí z materiálu, který jsme zpracovali v loňském roce, je to materiál Strategie rozvoje textilního průmyslu v České republice do roku 2010. Tam odborníci odhadují, že pokud se zásadně nezmění podmínky, tak bychom mohli přijít o 35 až 40 tisíc pracovních míst."

Ne všichni zaměstnavatelé v textilním průmyslu se ale liberalizace obávají. Obchodní náměstek největšího českého výrobce oděvů Oděvního podniku Prostějov Milivoj Žák vidí v liberalizaci dokonce i výhody:

"Výměna zboží může být oboustranně výhodná. Pokud si najdete toho správného partnera, který přesně odpovídá vámi nastaveným cenovým relacím, tak z toho myslím můžete získat víc než ztratit."

Problémů, které čekají český textilní a oděvní průmysl, se ale obávají odborníci a zaměstnavatelé Královéhradeckého kraje, například textilní závody Veba Broumov. V Královéhradeckém kraji pracuje v textilním průmyslu přes 10 procent obyvatel a kraj je tak na druhém místě v republice. Ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje plán rozvoje textilního průmyslu, který by měl být návodem ostatním krajům, jak problémy řešit.