Praha chce pokračovat v boji o olympiádu

0:00
/
0:00

Praha stále chce pořádat olympiádu v roce 2016 nebo 2020. Rozhodli o tom ve čtvrtek po bouřlivé dvouhodinové diskusi zastupitelé. Výraznou většinou souhlasili s tím, aby město nechalo vyracovat další studie. Podrobnosti má Lenka Jansová.

Studie by zatím měly dále odpovídat na to, jestli pořádání olympiády je, nebo není nad síly české metropole. Primátor Pavel Bém zdůraznil, že pro konečné rozhodnutí je nutná ještě řada kroků:

"Pouze jsme rozhodli, že budeme dál na základě ekonomické studie analyzovat, počítat a že budeme mapovat pražské území Severní terasy, Manin, areálu strahovského stadionu tak, aby bylo zřejmé, pro jakou funkci v případné kandidatuře by toto území mohlo sloužit a kolik by to asi mohlo stát. Předpokládám, že do tři čtvrtě roku budeme mít další, daleko podrobnější informace a budeme mít za sebou řadu jednání."

Primátor sám sebe označil za chladného zastánce olympijské myšlenky:

Primátor Pavel Bém,  foto: Zdeněk Vališ
"Ukazuje se, že podle současné ekonomické studie může dojít k oživení české ekonomiky zhruba o jedno procento HDP, tedy přímý výnos by se mohl pohybovat kolem 25 miliard korun. Studie také předpovídá dlouhodobé výnosy pro Prahu a Českou republiku ve výši zhruba 65 miliard korun a poměr nákladů a výnosů 3:4 ve propěch výnosů."

S primátorem souhlasí i olympijský vítěz z Atén Roman Šebrle:

"Myslím, že je naprosto reálné, aby v Praze byly olympijské hry. Když to zvládli Řekové, nevím, proč bychom to my neměli zvládnout. Naopak si myslím, že by to Praze i České republice pomohlo. Jsem si jist, že by se toho Češi zhostili se ctí a že by to byla skvělá olympiáda."

Mnozí zastupitelé ale mají k možnému pořádání olympiády výhrady. Upozorňují například na nutné vysoké náklady a na to, že Praha je pro olympiádu příliš malá a nemá dostatečnou infrastrukturu. Mají také pochybnosti o tom, jak by se v budoucnu využila olympijská sportoviště. Proti olympiádě velmi rázně vystoupil například nestraník Michael Hvížďala:

"Neměli bychom se skutečně více starat o to, co je pro kvalitu žití nejdůležitější? Vybudovat čističku odpadních vod, dokončit další trasy metra, dokončit expresní okruh kolem města? Je olympiáda opravdu tak výdělečný podnik?"

Podle ekonomické studie, kterou ve čtvrtek zastupitelé projednali, by přímé náklady na hry byly asi 135 miliard korun. Olympiáda by byla zisková. Dalších 490 miliard by ale činily nutné nepřímé investice v celé zemi, například do dopravy. Podle primátorova náměstka Jana Bürgermeistera je pro případnou pražskou kandidaturu mnohem pravděpodobnější rok 2020.