Majitelé domů si stěžují na stát u evropského soudu

Spory vlastníků domů a státu kvůli regulaci výše nájemného se vlečou už dlouho. V úterý dospěl spor do další fáze. Hnutí na obranu majitelů realit podalo dopoledne stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, jejímž předmětem je porušení jejich vlastnických práv ze strany státu. Českou republiku zažalovalo víc než 100 majitelů domů. Ministerstvo spravedlnosti už připravuje podklady pro případnou obhajobu.

Majitelé realit předali žalobu stejnému senátu, který už letos rozhodl ve prospěch Marie Hutten-Czapské, které patří dům v Gdaňsku. Polsko má nyní půl roku na změnu regulace, aby na ní majitelé domů neprodělávali. Situace v České republice je podle Girolama Giormaniho z Hnutí na obranu majitelů realit ještě více diskriminační:

"Česká republika porušuje práva mnohem víc než Polsko a tudíž naše stížnost nemůže být neúspěšná. My jsme diskriminováni a my toho máme dost."

Čeští stěžovatelé spoléhají na to, že z důvodu předchozího precedentního rozhodnutí by jejich podnět mohl být projednán rychle.

"Jednou už bylo rozhodnuto, nevidím jediný důvod, proč by to mělo trvat dlouho. Já samozřejmě nemohu předjímat časový horizont, ale předpokládám, že do roka by to všechno mělo být vyřízené."

Giormani odhaduje, že pokud se připojí k žalobám všichni soukromí majitelé domů, vyšplhá se náhrada škod vůči republice na více než 50 miliard korun. Pokud by se připojila města a obce, částka by se podle něj navýšila desetkrát, tedy na 500 miliard korun. Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek jejich kroku nerozumí:

"Tenhle jejich postup nechápu, protože pánové jsou informováni o tom, že připravujeme zákon o nájemném, tedy zákon, který bude řešit problematiku deregulace nájmů. To konce tohoto týdne bude uzavřena práce na věcném záměru návrhu zákona, takže jsem přesvědčen, že během několika měsíců ten zákon může púrojít legislativním procesem."

Předpokládáte, že budou mezi těmi, kterým bude vyhovovat ta nová podoba zákona?

"Já si myslím, že by jim měla vyhovovat, stejně jako musí vyhovovat nájemníkům. Bude to prostě kompromis."

Pokud zákon bude projednán dříve, než Evropský soud pro lidská práva vyřídí stížnost českých vlastníků, budou uvažovat o stažení stížnosti?

"V žádným případě. Čekali jsme 15 let. Tento stát nám způsobil nesmírné škody. Naše domy chátrají. Kdejaký nájemník si za naše peníze stavěl chaty a vy byste očekávali, že my budeme ustupovat? V žádném případě! Absolutně neexistuje."

Souběžně s Hnutím, které zastupuje Giormani, postupuje i Sdružení vlastníků domů, bytů a dalších nemovitostí. Také oni chystají stížnost do Štrasburku, jejich stanovisko k případnému stažení stížnosti však není tak kategorické jako názor Giormaniho. Místopředseda Sdružení majitelů domů Milan Krček:

"Pochopitelně taková možnost se vždycky naskýtá, jenomže my máme oprávněnou obavu, že pokud tato vláda levicového charakteru bude ve svých funkcích, tak k žádné nápravě nemůže nikdy dojít. Pochopitelně, pokud třeba jiná vláda přijme opatření, která budou v souladu s ústavními principy a nebudou porušovat úmluvu o lidských právech, tak potom samozřejmě tu žalobu je možné stáhnout, to je jisté."