Vláda schválila změny v oblasti bydlení

Na zhruba čtyři sta tisíc bytů v České republice se příštím rokem přestane vztahovat regulace nájmu. Pravidla pro sjednávání nájmu mezi majitelem nemovitosti a nájemníkem upravila vláda. Přijala novelu občanského zákoníku, která má změnit paragrafy týkající se bydlení. Pomoci se stanovením nájmu by měla i cenová mapa.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Nová pravidla mají podle premiéra Petra Nečase pomoci řešit případné spory mezi nájemníky a majiteli bytů po ukončení regulace.

"Dochází k zúžení osob, které smí nájemce přijmout do své domácnosti bez souhlasu pronajímatele a omezení přechodu nájmu bytu včetně časového omezení jeho trvání, zároveň tento návrh řeší i citlivou problematiku nájemného po ukončení jeho deregulace."

Nové zásady nájmů se však nelíbí nájemníkům ani majitelům domů. Ministerstvo pro místní rozvoj chce například omezit přechod nájmu na dědice po smrti nájemníka pouze na dva roky. Během této doby musí nový nájemce vyřešit bytovou situaci novou dohodou s pronajímatelem nebo změnou bydlení. Sociální klauzule ale vyjímá z dvouletého omezení osoby starší 75 let a nezletilé. Nájemníci podle novely budou také hlásit údaje o lidech, kteří s nimi v bytě bydlí navíc. Návrh považuje pobyt do dvou měsíců za návštěvu, kterou není nutno hlásit.

Dá se očekávat, že nájmy porostou. Například společnost RPG má na Ostravsku 44 tisíc bytů s regulovaným nájemným. To činí 20 až 50 korun za metr čtvereční, místně obvyklé je 60 až 130 korun. Se zdražováním chce firma pokračovat až do roku 2014 a v cenách chce zohlednit i případnou inflaci. Předseda Sdružení nájemníků Byty OKD Roman Macháček varuje, že někteří lidé mohou mít potíže.

"Zdražování bude pro řadu zejména sociálně slabších lidí v podstatě likvidační, protože důchodcům se důchody téměř nezvyšují a lidé budu muset platit ročně o tisíce korun více na nájmu. To bude pro ně obrovský problém."

Kamil Jankovský
Pokud se nájemník s vlastníkem nedohodnou, bude podle nové úpravy rozhodovat soud. Ministerstvo pro místní rozvoj proto připravuje mapy nájemného, které mají posloužit jako vodítko při hledání dohody. K dispozici však budou zřejmě až v únoru příštího roku, uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

"Je to pozdě, mohlo to být už dávno hotovo. O deregulaci se vědělo už dlouho. My jsme nastoupili do vlády a začali jsme věci, které byly neřešené, hasit."

Podle majitelů domů se dají očekávat tisíce sporů. Konec deregulace se v Česku týká asi 400 tisíc bytů. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze však skončí až na konci roku 2012.

Soud pro lidská práva ve Štrasburku navíc příští rok rozhodne, zda majitelům bytů Česko zaplatí ztráty z rozdílu mezi regulovaným a tržním nájmem. Každý rok 21 miliard korun od roku 1992.