Prezident Klaus rozdělil Blansko

Prezident republiky Václav Klaus (vpravo) se 28. května zúčastnil oslav 100. výročí povýšení Blanska na město, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Klaus svými názory rozděluje nejen politickou scénu, např. ve vztahu k Evropské unie, ale svojí samotnou osobností rozděluje i veřejnost. Například v Blansku vyvolala diskuse o udělení čestného občanství Václavu Klausovi doslova bouři. Nakonec velmi těsně vyhráli jeho příznivci a občanství prosadili. Korunu všemu nasadil sám prezident, když nabízené občanství nepřijal. V Blansku natáčel Jaromír Marek.

Prezident republiky Václav Klaus  (vpravo) se 28. května zúčastnil oslav 100. výročí povýšení Blanska na město,  foto: ČTK
Udělení čestného občanství Klausovi navrhla blanenské starostka, členka ODS. Nominace však v zastupitelstvu způsobila doslova zemětřesení. O udělení čestného občanství bylo nakonec rozhodnuto nejtěsnější většinou jednoho hlasu. Hlasování se zdrželi někteří zastupitelé koaliční sociální demokraté, i když při předchozím hlasování v radě města byla sociální demokracii pro. Co na tento obrat říká nezávislý zastupitel Jiří Šrámek?

"Je to ostuda Blanska a blanenské sociální demokracie. Že hlasovali proti komunisté, tomu se také divím. Vždyť jinak prezidenta Klause chválí, že na rozdíl od Havla, s nimi diskutuje. Politikaření, které je v Parlamentě se přenáší do Blanska. Díky sociální demokracii došlo k takové trapné situaci."

Právě kvůli velmi těsnému výsledku se Václav Klaus nakonec rozhodl nabízené občanství nepřijmout. Proč?

"Udělení čestného občanství oceňuji, nicméně všímám si rozkolu v zastupitelstvu a mám pocit, že není potřebné, abych i já k tomu přispíval. Taková věc jako čestné občanství nemá půlit občany, vyvolávat rozbroje a vášně. To by nebylo rozumné užitečné. Do Blanska budu jezdit i bez čestného občanství.".

Prezident republiky Václav Klaus  (vpravo) se 28. května zúčastnil oslav 100. výročí povýšení Blanska na město,  foto: ČTK
"Je to postoj pana prezidenta, který musíme respektovat. Byli bychom rádi, kdyby čestné občanství, které zastupitelstvo schválilo, přijal. Jeho názor ale musíme respektovat."

Říká na adresu Václava Klause Jiří Kučera z kanceláře tajemníka městského úřadu. A co říkají na spor občané?

Anketa:

"Myslím, že by občanství nemusel dostat. Vždyť se o Blansko nijak nezasloužil."

"Měl by občanství dostat. Bylo by to správné."

"Každý má právo odmítnout to, co je mu nabízeno. Ať už jsou důvody jakékoli, třeba osobní."

I přes spory kolem jeho čestného občanství se Václav Klaus v Blansku o víkendu zúčastnil oslav výročí povýšení Blanska na město a rozdával úsměvy i autogramy. Dvacetitisícové okresní město v Moravského Krasu navštívil už v roce 2003. Byla to druhá návštěva hlavy státu v historii města. Blansko navštívil na cestě z exilu prezident Edvard Beneš v květnu 1945. I Beneš byl čestným občanem města, ale jen pouhé dva roky, od října 1937 do prosince 1939, kdy mu bylo občanství proněmeckou radnicí odebráno. V současné době se jedná o jeho navrácení. Beneš nyní vzbuzuje v zastupitelstvu podobné emoce jako před časem Klaus.