Unikátní kolekce filmů Karla Zemana se vydává v USA

Vynález zkázy, foto: archiv Muzea Karla Zemana

Známá americká distribuční společnost The Criterion Collection uvedla na filmový trh novou, zcela unikátní kolekci tří digitálně restaurovaných filmů Karla Zemana. Kromě filmů ve 4K rozlišení obsahuje kolekce řadu nových bonusů včetně dokumentu o Karlu Zemanovi a několika jeho krátkých filmů.

Vynález zkázy,  foto: archiv Muzea Karla Zemana

Foto: archiv The Criterion Collection
Jak uvedla mluvčí muzea Kateřina Kuthanová, zahraniční kritika ocenila i jedinečné zpracování obalu spohyblivým leporelem. Karel Zeman je vůbec prvním filmovým tvůrcem z bývalého Československa, jehož dílo vyjde jako souborná kolekce v edici tohoto světově uznávaného distributora.

"Muzeum Karla Zemana začalo spolupracovat se známou americkou distribuční společností The Criterion Collection a společně jsme uvedli na trh kolekci tří filmů Karla Zemana, mezi které patří Baron Prášil, Vynález zkázy a Cesta do pravěku. Byly vybrané v rámci projektu Čistíme svět fantazie. Vynález zkázy je inspirovaný románem, který napsal Jules Verne. Vypráví příběh o vynálezci, který se bojí, že zneužijí jeho vynález. Cesta do pravěku naopak přibližuje dobrodružství čtyř chlapců, kteří se vrací zpět časem a potkávají pravěká zvířata a vydávají se lovit trilobita. Baron Prášil je estetickým klenotem, barevným filmem, který je zpětně dobarvovaný a vypráví příběh chvástavého barona Prášila, který se vydává do Orientu společně s prvním Měsíčňanem Toníkem."

Karel Zeman,  foto: archiv Muzea Karla Zemana
Součástí kolekce je i dokument o Karlu Zemanovi. Nedávno běžel v televizi.

Ano, čeští diváci měli možnost ho vidět. Dokument Filmový dobrodruh Karel Zeman byl vydaný v roce 2015. Hovoří tam mnoho světových odborníků na film, včetně dcery Karla Zemana, Ludmily Zemanové. V rámci toho dokumentu studenti ze Zlínské univerzity rekonstruují jednotlivé scény, které Karel Zeman ve svých filmech používal. V kolekci se kromě tohoto dokumentu nachází i mnoho jiných bonusů, které v jiných edicích nejsou."

Je tato česká edice, kterou vydává americká distribuční společnost, první svého druhu?

"Je to velký úspěch, protože je to první kolekce filmového režiséra z bývalého Československa. V Česku je možné kolekci zakoupit v muzejním e-shopu. Pro zahraniční diváky je možné také kolekci shlédnout on-line na Criterion Channel," uvedla mluvčí muzea Kateřina Kuthanová.

Američtí kritici se o této kolekci vyjadřují jako o 'zatím nejlepší filmové edici v tomto roce'. Samotné Muzeum Karla Zemana je unikátní svým hravým pojetím. Návštěvníkům totiž nabízí možnost zapojit se a vyzkoušet na vlastních fotoaparátech a kamerách trikové postupy, které Zeman ve filmech používal.