Veterináři v ČR kvůli salmonele kontrolují polské hovězí. Kauza se zveličuje, reaguje Polsko
V Česku začala ve čtvrtek platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Nařídilo je ministerstvo zemědělství poté, co veterináři zjistili v 700 kilogramech masa z Polska přítomnost bakterie salmonely. Polsko odmítá zveličování situace a varuje před „vydíráním" z české strany. Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski pohrozil možností kontrol českého piva.
Příjemci polského baleného i nebaleného hovězího masa ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Za porušení jim bude hrozit dvoumilionová pokuta. Pokud budou výsledky nevyhovující, musí okamžitě informovat veterináře.
Státní veterinární správa ve středu poslala informace o nákaze do evropského systému rychlého varování. Evropská komise ji ale zatím nezadala do evidence, potvrdila ve čtvrtek ředitelka odboru bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství Jitka Götzová.
"Ze strany Evropské komise ještě není ta informace evidována. Takže není viditelná pro ostatní členské státy. Všechny informace mohou projít pouze přes systém rychlého varování," vysvětlila. Komise poslala polským dozorovým orgánům zprávu taky emailem ve středu večer.
Na jihu Moravy lidé snědli 22 kilogramů, zdravotní potíže ale nehrozí
Státní veterinární správa taky informovala, že ve dvou jihomoravských podnicích zákazníci snědli skoro 22 kilogramů polského hovězího masa se salmonelou. Podle informací od odběratelů ale maso prošlo tepelnou úpravou, a bakterie se tak zničily. Lidem by proto neměly hrozit zdravotní problémy.Do podniků v Brně a v Pohořelicích se dostalo 229 kilogramů závadného hovězího, nesnědené maso majitelé vrátili dodavateli.
Závadné polské maso s bakteriemi salmonely směřovalo i do valašskomeziříčské společnosti Masný průmysl Krásno. Podle předsedy představenstva společnosti Karla Pilčíka zná firma čísla šarží i množství nakaženého masa, které ho je přesně 201 kilogramů. Maso prodali devíti obchodníkům. Mimo jiné do škol, nemocnice a restaurace ve Zlínském kraji.
Polský ministr: Můžeme začít s kontrolami českého piva
Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski označil odmítání polských potravin za hysterii. Jde podle něj o konkurenční boj."Bohužel se naši bratři z Visegradské skupiny, Češi a Slováci zbláznili. Už tu nejde o to, že nějaká šarže hovězího masa byla špatná. Už se říká, že veškeré maso bylo hnusné. Možná se tam dokonce zpracovávali zdechliny. A vůbec všechny polské potraviny jsou odporné. A taková nálada se ještě přiživuje. Jsou dovolené jakékoli praktiky, aby se někoho podařilo očernit a spotřebitelům prezentovat potraviny z jiných zemí tak, aby je nechtěli kupovat." uvedl ve vysílání soukromého Radia WNet.
Polský ministr také pohrozil, že pokud bude ČR jeho zemi "vydírat", může začít polská strana s kontrolami českého piva.
Bývalý výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý ale zdůrazňuje, že s českým pivem v Polsku nikdy žádný problém nebyl."Obecně export je pro Česko velmi významný, protože tuzemská spotřeba už neporoste. Nicméně mezi exportéry Polsko nehraje nějakou základní roli. Většina českých pivovarů používá chráněné označení "České pivo", a to znamená další dodatečné kontroly kvality," vysvětlil.
Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) jsou kontroly zdravotní nezávadnosti polského hovězího nezbytné. Česko podle něj nadále nedůvěřuje polskému systému dozoru nad potravinami. V tiskové zprávě uvedl, že nechce vyvolávat obchodní válku, ale chránit zdraví českých spotřebitelů.