Denní souhrn zpráv

Zeman a další politici si připomněli výročí konce války

Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem, vojáci, váleční veteráni a další lidé si připomněli v Praze na Vítkově 69. výročí konce druhé světové války. U Národního památníku se uskutečnila tradiční vojenská přehlídka. Pietní akt začal státní hymnou. Prezident a další politici, zástupci spolků a válečných veteránů pak položili k památníku věnce. Následovala minuta ticha za padlé vojáky a salvy vypálené čestnou stráží. Akce na Vítkově se účastnili také předsedové obou parlamentních komor Milan Štěch a Jan Hamáček, premiér Bohuslav Sobotka, ministr obrany Martin Stropnický, pražský primátor Tomáš Hudeček, kardinál Dominik Duka a náčelník generálního štábu Petr Pavel, čerstvě povýšený do hodnosti armádního generála. Stropnický řekl, že je nutné si historické události připomínat vzhledem k nynější situaci na Ukrajině.

Zeman jmenoval nové generály, povýšil náčelníka štábu Pavla

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Hradě u příležitosti výročí konce druhé světové války nové generály. Brigádním generálem se stal syn Heliodora Píky Milan. Náčelníka generálního štábu, generálporučíka Petra Pavla povýšil do nejvyšší hodnosti armádního generála. Zeman zároveň vyzval ministerstvo obrany k podpoře Pavlovy kandidatury do vysoké funkce v NATO. O kandidatuře prý jednal i s generálním tajemníkem NATO Andersem Rasmussenem. Armáda má taky dva nové generály. Stali se jimi zástupce ředitele společného operačního centra ministerstva obrany Petr Mikulenka (49), jenž se významně podílel na výcviku českých pilotů pro nadzvukové stíhačky Jas-39 Gripen, a zástupce velitele vzdušných sil Jaromír Šebesta (51), který dříve vedl základnu vrtulníkového letectva v Přerově. Zeman povýšil oba na brigádní generály. Hlava státu jmenuje nové generály v Den vítězství tradičně.

Lidé si mohli prohlédnout Parlament, Kramářovu vilu i Černín

Lidé si u příležitosti Dne vítězství a desátého výročí vstupu Česka do Evropské unie mohli prohlédnout některé státní budovy. Tradičně zavítali do Poslanecké sněmovny a do Senátu. Navštívili rovněž vládní Kramářovu vilu a Černínský palác, v němž sídlí ministerstvo zahraničí. V Kramářově vile byly vystaveny předměty z pozůstalosti někdejšího premiéra Karla Kramáře. V Černínskémo paláci mohli návštěvníci nahlédnout do bytu bývalého ministra Jana Masaryka. Od 17:00 byl přípraven program v palácové zahradě, vystoupila v něm kapela Buty.

Na Hradčanském náměstí demonstrovali přátelé Ruska

Na pražském Hradčanském náměstí demonstrovali přátelé Ruska. Svým shromážděním chtěli upozornit na údajný vzestup fašismu na Ukrajině a na údajné neobjektivní informování českých médií o dění na Ukrajině. Zároveň si připomněli výročí konce druhé světové války. Na náměstí se u sochy Tomáše Garrigua Masaryka sešlo podle policie více než stovka demonstrujících, pořadatelé udávali jejich počet přes 700. Na demonstraci vystoupili například senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši), bývalá poslankyně Jana Volfová (dříve ČSSD, nyní Česká suverenita) nebo europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM). Podle něj je současný vývoj na Ukrajině zradou demokratických myšlenek, které byly hlásány v počátcích demonstrací na kyjevském Majdanu.

Sněmovna se připojila k výzvám vyšetřit tragédii v Oděse

Sněmovna se připojila k výzvám nestranně vyšetřit páteční tragédii v jihoukrajinské Oděse, kde při násilnostech zahynula padesátka lidí. Podpořila také konání "svobodných a demokratických voleb" na Ukrajině a vybídla Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), aby na ně vyslala dost pozorovatelů. Poslanci k tomu dospěli na návrh zástupců ČSSD a KDU-ČSL po téměř dvouhodinové debatě o situaci na Ukrajině, kterou si vyžádali komunisté. K vyšetření událostí vyzvala Ukrajinu už dříve i Evropská unie. Vláda v Kyjevě to slíbila. Přizve prý i zahraniční experty. Požadavek na podrobné vyšetřování vznesl i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Sněmovna navrhla zvolit do rady ÚSTR historika Stehlíka

Sněmovna navrhla Senátu, aby do rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) zvolil vojenského historika Eduarda Stehlíka. Nominantovi KDU-ČSL v tajných volbách dala přednost před právničkou Jaroslavou Janderovou, kterou navrhovala ODS, a kandidátem ČSSD Janem Schneiderem. Horní komora o Stehlíkovi rozhodne nejdříve v červnu. Stehlík, který je nyní ředitelem odboru ministerstva obrany pro válečné veterány, už v ústavu působil nejprve jako člen a později předseda jeho vědecké rady. V roce 2012 se stal náměstkem tehdejšího ředitele ústavu a nynějšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Česko podporuje uzavření smlouvy o volném obchodu mezi EU a USA

Česká republika podporuje uzavření rozsáhlé smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a USA. V Bruselu to řekl český ministr průmyslu Jan Mládek. Smlouva známá jako Transatlantické obchodní partnerství (TTIP), jejíž složité vyjednávání je často kritizované, je podle Mládka šancí, jak změnit nyní podle něj nevýhodnou českou investiční dohodu s USA. Nynější smlouva s USA, uzavřená na počátku 90. let, je podle Mládka pro Česko "nekomfortní".TTIP by mělo znamenat větší možnosti například pro české průmyslové výrobce.

Chládek jednal se Zemanem o penězích pro školství

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) na neformální schůzce v Lánech na Kladensku probíral s prezidentem Milošem Zemanem situaci českého školství. Zeman podle Chládka souhlasil s tím, že resort potřebuje více peněz ze státního rozpočtu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pro příští rok navrhuje pro ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zvýšení rozpočtu ve srovnání s letoškem o 83 milionů korun. Chládek to ale označil za nepřijatelné a požaduje navýšit objem peněz o tři až pět miliard. Jen zvýšení počtu žáků ve školách dané demografickým vývojem totiž podle něj přinese v roce 2015 zvýšení výdajů o 1,9 miliardy. Ministerstvo školství hospodaří přibližně se 125 miliardami korun. Podporu ministr našel u prezidenta Zemana. "Shodli jsme se v tom, že je nutné podpořit navýšení rozpočtu. Prezident souhlasil, že platy pedagogů i nepedagogických pracovníků jsou velmi nízké," řekl Chládek ČTK.

Ištvan má žalobu v kauze Nagyová, prý zneužila tajnou službu

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci už vypracovalo obžalobu v takzvané kauze Nagyová. Jde o část případu, která se týká údajného zneužití vojenské tajné služby a sledování tehdejší manželky premiéra Petra Nečase Radky. Spolu s někdejší ředitelkou premiérova sekretariátu Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) je obviněno i několik bývalých zpravodajců. Kvůli sledování Radky Nečasové jsou stíhání bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a pracovník tajné služby Jan Pohůnek. Podle policie a státního zastupitelství ale sledování zosnovala a usměrňovala právě Nagyová. Nečas tvrdí, že jde o vykonstruovaný politický proces. O dokončení obžaloby informovala Česká televize.

V JAR začal soud s Krejčířem obžalovaným z pokusu o vraždu

V Johannesburgu začal soud s českým podnikatelem Radovanem Krejčířem, který je spolu s pěti dalšími osobami obžalován z únosu, mučení a pokusu o vraždu. Podle jihoafrického deníku Times podali obhájci stížnost, ve které tvrdí, že nedostali veškeré požadované dokumenty, a nemohli se tak na proces dostatečně připravit. Obětí zločinu, ze kterého je Krejčíř obžalován, byl podle prokuratury bratr drogového kurýra, který údajně pro Krejčíře převážel pervitin v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů Kč) a i s drogou zmizel. Český podnikatel ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat. Krejčíř všechna obvinění popřel. Soud se má případem zabývat do konce května.

Při výbuchu ve firmě Dina-Hitex v Bučovicích se zranil muž

Firmou Dina - Hitex v Bučovicích na Vyškovsku otřásla ve středu odpoledne exploze, která zřejmě vznikla při práci na vnitřním potrubí. Jeden muž se zranil, jeho zranění ale nebylo vážné. Společnost evakuovala 77 lidí, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský. Firma vyrábí především zdravotnický materiál. Předběžnou výši škody stanovil vyšetřovatel na 100.000 korun.

Nejlepší vzdělání nabízí Jižní Korea, ČR je na 19. místě

Nejlepší vzdělávací systém na světě má Jižní Korea. Česká republika obsadila 19. příčku, takže předstihla například Švýcarsko. Vyplývá to z žebříčku vzdělávací společnosti Pearson, který zveřejnil internetový server BBC. Přehledu dominují asijské země: za Jižní Koreou následují Japonsko, Singapur a Hongkong. Finsko, které bylo dříve jedničkou, se propadlo až na pátou příčku. Z postkomunistických zemí se nejvýše zařadilo Polsko, patří mu desáté místo. Rusko je třinácté a Slovensko sedmadvacáté. Podle studie žebříček ukazuje silnou souvislost mezi kvalitou vzdělání a hospodářským růstem. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj odhaduje, že za polovinou ekonomického růstu vyspělých zemí v uplynulých letech stála zlepšující se kvalifikace pracovníků.

Fond kultury letos rozdělí 20 milionů

Státní fond kultury (SFK) letos plánuje v grantech rozdělit 20 milionů korun. Přes 150 projektů již podpořil a žádosti ještě lze podávat. Celkové příjmy letos fond předpokládá 52 milionů korun, část svého zisku ale musí stále odvádět ministerstvu financí na splácení dluhu z kdysi neúspěšné loterie. SFK splatil 34 milionů, to je ale jen desetina toho, co má ještě uhradit. Jednání o oddlužení fondu byla zatím neúspěšná. SFK vznikl počátkem 90. let s cílem vytvořit silný finanční zdroj, který by byl nezávislý na státním rozpočtu a podporoval významné kulturní projekty. Příjmy fondu měly pocházet z loterie Lotynka. Kvůli jejímu rozjezdu ministerstvo kultury zastavilo dům U Černé Matky boží a nedaleký palác U Hybernů. Loterie však zkrachovala a dluhy ve výši 226 milionů zaplatil stát. Důsledky tehdejšího jednání trvají dodnes. Podle mluvčí výše dotace od ministerstva financí činí 369 milionů.

Výstava o Palachovi otevřela ve Zlíně festival Zlínské jaro

Výstava více jak stovky černobílých fotografií zachycující události po upálení Jana Palacha otevřela ve Zlíně festival demokracie a občanské společnosti s názvem Zlínské jaro. Expozice v krytech pod zlínskou poliklinikou představuje snímky téměř tří desítek autorů, mnohé z nich jsou unikátní. Letošní ročník festivalu je věnován nejen Palachovi, ale i zviditelnění nevládních neziskových organizací. V pátek přehlídka pokračuje divadelním představením a debatou o aktuální situaci Evropské unie a především situaci na Ukrajině, které se účastní exministr zahraničí Karel Schwarzenberg a filozof Daniel Kroupa. Festival se dotkne i emancipace, debaty o ženách se účastní režisérka Olga Sommerová. Festival zakončí v neděli jarmark neziskových organizací i koncerty.

Do Prahy zavítá příští týden činohra SND z Bratislavy

Ve dnech 13. a 14. května vystoupí v Praze činohra Slovenského národního divadla z Bratislavy (SND). Uvede dvě inscenace a naváže tak na více než sedmdesátiletou tradici vzájemných pohostinských výměn mezi prvními scénami obou zemí. Uvedl to mluvčí Národního divadla v Praze (ND) Tomáš Staněk. První večer uvedou slovenští herci na komorní scéně Divadla Kolowrat původní slovenskou hru Leni autorské dvojice Valerie Schulzové a Romana Olekšáka se Zdenou Studénkovou v titulní roli. Jde o příběh Leni Riefenstahlové, která byla označována jako "dvorní režisérka Adolfa Hitlera". Druhý večer bude patřit ve Stavovském divadle dramatizaci románu Fjodora M. Dostojevského Bratři Karamazovi. Činohra Národního divadla zavítá do Bratislavy na oplátku už příští měsíc. Ve čtvrtek 19. června sehraje v Nové budově SND "cestovní verzi" inscenace hry Elfriede Jelinekové Co se stalo, když Nora opustila manžela.

V divadle Ponec bude uvedena hudební modlitba Lety - 1942

Osudy obětí koncentračního cikánského tábora v Letech u Písku a výpovědi přeživších vězňů a jejich rodin inspirovaly autory hudební modlitby Lety - 1942. Premiéru má večer v pražském divadle Ponec. Připravilo ji Evropské centrum romské hudby v Praze ve spolupráci s německým scénografem Mathiasem Straubem. Hudbu modlitby složil Jiří Korman a scénář napsala slovenská režisérka Dana Račková, oba se ujali i režie. V hlavní roli se představí česká herečka Barbora Kubátová. V období 1942 až 1943 byl letský tábor vězením pro cikány, cikánské míšence a osoby žijící po cikánsku. V nelidských podmínkách zde zemřelo 326 mužů, žen a dětí. Dalších 540 vězňů bylo posláno do vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau.

Ve středních Čechách budou obnoveny historické vinice

Ve středních Čechách budou obnoveny tři historické vinice. V Mělníku, Kutné Hoře a Karlštejně vinaři znovu osadí dosud zanedbané svahy původními odrůdami vína. Budou pěstovat převážně Rulandské modré, ale i téměř zapomenuté odrůdy. Na několikamilionovou investici přispěje Středočeský kraj více než 1,3 milionu korunů. Pavel Chorouš z Mělníka chce obnovit jednu z částí Turbovické viniční trati, která po ukončení fungování státního statku v roce 1989 zpustla a zarostla. Ředitel Vinných sklepů Kutná Hora Lukáš Rudolfský připravil projekt za více než 1,2 milionu korun přímo v historickém centru Kutné Hory pod chrámem svaté Barbory. David Chocholatý z karlštejnské výzkumné vinařské stanice řekl, že obnovena bude tamní jediná pohledová vinice. O krajskou dotaci zaměřenou na obnovu vinic se ucházelo 15 projektů v hodnotě zhruba čtyři miliony korun.

Na tovačovská jezera zavítali mořští orli a vzácné kachny

Orel mořský, ale i orel královský se v těchto dnech objevili nad tovačovskými jezery. Zatímco orel královský sem zalétl zřejmě pouze výjimečně, u mořských orlů ornitologové doufají, že by mohl v lokalitě zahnízdit. Jezera u Tovačova na Přerovsku mají totiž už dlouhodobě v oblibě. Kromě orlů se na jezerech objevily i vzácné kachny zrzohlávky rudozubé či rybáci, kteří se na jezerech zastavili při svém tahu na sever. Uvedl to předseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Sport

Tomáš Berdych i Petra Kvitová postoupili na antukovém turnaji v Madridu do čtvrtfinále. Nejlepší česká tenistka už má jistotu, že v dalším kole narazí na světovou jedničku Serenu Williamsovou z USA a stejná výzva zřejmě čeká i Berdycha, pokud domácí obhájce titulu Rafael Nadal dotáhne k výhře duel s Finem Jarkkem Nieminenem. Kvitová vyhrála nad i s Lucií Šafářovou 6:4, 6:3. Berdych zvítězil nad Grigorem Dimitrovem z Bulharska 3:6, 6:3 a 6:2.

Čeští hokejisté budou mít na mistrovství světa v Minsku ostrý start do základní skupiny proti třem silným sokům a své vystoupení zahájí v pátek v derby bývalých federálních partnerů proti Slovensku. Hned úvod skupiny A napoví o vyhlídkách na nasazení týmu Vladimíra Růžičky v případném čtvrtfinále, protože v neděli jej čekají Švédové a hned v pondělí Kanaďané.

Mezi 32 rozhodčími na světovém šampionátu hokejistů v Minsku bude i kvarteto českých sudích. V šestnáctce hlavních arbitrů figurují Martin Fraňo, Antonín Jeřábek a Vladimír Šindler. Mezi šestnácti čárovými pak nechybí jméno Víta Lederera, jenž si z úterního slavnostního galavečera extraligy odnesl ocenění pro nejlepšího českého rozhodčího sezony 2013/14.

Brankář fotbalistů Chelsea Petr Čech podstoupil operaci zraněného ramena, které si vykloubil v úvodním semifinále Ligy mistrů proti Atléticu Madrid. Podle klubového webu bude mimo hru osm až deset týdnů.

Čeští fotbaloví reprezentanti zůstali v žebříčku mezinárodní federace FIFA na 36. místě. V čele je dál trojice Španělsko, Německo, Portugalsko, na čtvrté místo se posunula pořadatelská země letošního mistrovství světa Brazílie.

Nejlepším fotbalistou první ligy za duben byl zvolen záložník Ladislav Krejčí ze Sparty Praha. Kouč čerstvého mistra Vítězslav Lavička zase ovládl trenérskou kategorii a svým čtvrtým triumfem v anketě Ligové fotbalové asociace (LFA) dorovnal dosavadního rekordmana Pavla Vrbu.

Nymburští basketbalisté jsou podvanácté za sebou v ligovém finále. Semifinále play off s Opavou rozhodli v nejkratší možné době, po domácím vítězství 86:67 vyhráli sérii 3:0. V této ligové sezoně uspěli ve všech 28 dosavadních zápasech a ve finále budou usilovat o jedenáctý titul v řadě.

David Konečný a Aneta Havlíčková byli v Brně vyhlášeni nejlepšími českými volejbalisty uplynulé sezony. Konečný vystřídal na trůnu jiného univerzála Jana Štokra, který tuto anketu vyhrál loni i předloni, reprezentační kapitánka Havlíčková navázala na svůj triumf z roku 2012.

Hokejový útočník Jakub Klepiš končí ve Lvu Praha. Český účastník Kontinentální ligy oznámil, že se zkušeným reprezentantem pro další sezonu nepočítá.

Útočník Tomáš Vlasák bude po odchodu z Plzně hájit barvy extraligové Slavie, kde hokejově vyrůstal. S vedením Pražanů uzavřel trojnásobný mistr světa podle informací klubového webu roční kontrakt. Vlasák hrál za Slavii naposledy v sezoně 2006/07, do mateřského klubu se vrací po sedmi letech.

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR potrestala Baník Ostrava a pražskou Spartu pokutou 40 tisíc korun za chování diváků v 26. ligovém kole. Komise rovněž zahájila řízení s Teplicemi a se Spartou kvůli výtržnostem v sobotním utkání na Stínadlech.

České fotbalistky remizovaly v Uherském Hradišti v utkání kvalifikace mistrovství světa s Rumunskem 0:0 a zopakovaly tak výsledek z prvního vzájemného duelu na soupeřově půdě.

Počasí

Zítra ude oblačno až zataženo s občasným deštěm. Během dne přibývání oblačnosti, odpoledne ojediněle bouřky. Večer ale místy až polojasno. Teploty přes den vystoupí na 17 až 21 stupňů.

Oblačno až polojasno, během dne místy přeháňky, odpoledne ojediněle i bouřky. K večeru by měly srážky ustávat. Teploty 15 až 19 stupňů, na horách kolem 10ti. Foukat má mírný západní vítr.