Denní souhrn zpráv

Ministryně spravedlnosti chce zlepšit zdravotní péči ve věznicích

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chce zlepšit zdravotní péči ve věznicích. Řekla to při inspekční návštěvě ve věznici Valdice na Jičínsku. Ministryně uvedla, že ve Valdicích zaznamenala nedostatky v zajištění zdravotní péče. To ale podle ní není specifikem pouze valdické věznice, je to problém většiny českých věznic. Ve Valdicích naopak Válkovou podle jejích slov překvapila nadprůměrná zaměstnanost vězňů a rozmanitost práce, které se mohou na 11 pracovištích věnovat. Z valdických vězňů, kterých je nyní 888 včetně doživotně odsouzených, pracuje zhruba 70 procent. Válková označila problematiku vězeňství za jednu za svých priorit. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Miroslava Konvaliny budou inspekce věznic pokračovat a poznatky z nich chce Válková využít při přípravě reformy vězeňství.

ČT: Červíček neuspěl v řízení proti svému odvolání z čela policie

Bývalý policejní prezident Martin Červíček neuspěl v řízení, které podal kvůli svému odvolání z funkce. Informovala o tom Česká televize. Stanovisko už má ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jde ale jen o doporučení. Jak ve věci rozhodne, oznámí v úterý. Se stěžovatelem se chce ještě sejít. Komise podle ČT dospěla ke stejnému závěru, jaký učinil bývalý ministr vnitra Martin Pecina. Podle něj v roce 2012 tehdejší ministr vnitra Jan Kubice v rozporu se zákonem nejdříve odvolal Červíčka z pozice náměstka a pak ho jmenoval šéfem policie. Červíčka měl přitom z pozice náměstka podle rozkazu Petra Lessyho odvolat policejní náměstek Pavel Osvald. Červíček byl jmenován šéfem policie po odvolání svého předchůdce Petra Lessyho.

Stovky lidí v Lánech vzpomínaly na T. G. Masaryka

Stovky lidí v lánském Muzeu T. G. Masaryka vzpomínaly na prvního československého prezidenta. Jeho památku lidé uctili položením věnců k Masarykově jezdecké soše. V pátek uplynulo 164 let od jeho narození. Osobnost prezidenta si přišli připomenout například desítky členů Svazu bojovníků za svobodu, členové Československé obce legionářské, místopředseda ODS Martin Kupka i krajský radní pro kulturu Zdeněk Štefek (KSČM). Oba politici připomněli Masarykův boj za pravdu a změnu systému směrem k demokracii. V Lánech byla otevřena i výstava Masaryk a gastronomie, která potrvá do 4. května. Ředitelka muzea a autorka výstavy Magdalena Elznicová Mikesková řekla, že zájem o vzpomínkové akce rok od roku stoupá. Letos už podruhé jsou spojené s ochutnávkami prvorepublikové kuchyně.

LN: Policisté začali obstavovat majetky spolupracovníků Rittiga

Vyšetřovatelé začali v minulých dnech obstavovat majetky spolupracovníků lobbisty Iva Rittiga, viněného z praní špinavých peněz. Uvedly to Lidové noviny (LN). Stíhaní se však současně pokoušejí nemovitosti vyvést z dosahu policie. Jen u Rittiga k žádným pohybům nedochází, "papírově" v České republice podle LN žádné domy či pozemky nevlastní. Server Lidovky.cz narazil na tyto aktivity při mapování majetku podnikatelů a advokátů stíhaných za tunelování pražského dopravního podniku a následnou legalizaci špinavých peněz. Kriminalisté podle LN obstavují majetek minimálně tří z nich, a to podnikatelů Petra Kmetě, Jana Janků a Rittigova právníka Marka Stubleyho. Lobbista Rittig byl nedávno společně s dalšími lidmi obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražskou městskou hromadnou dopravu.

V Ústeckém kraji vypukla epidemie spalniček, nemocných už je 70

Na 70 případů spalniček evidují hygienici v posledních dnech v Ústeckém kraji. Ředitel krajské hygienické stanice Josef Trmal řekl, že jde o epidemii. Virové infekční onemocnění přivezl turista z Indie. Nákaza se podle Trmala nejvíc šíří mezi zaměstnanci Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, kde je víc než polovina nemocných. Hygienici proto přistoupili k mimořádnému očkování. Nejvíce ohroženi jsou lidé narození v letech 1970 až 1980, kteří byli jen jednou očkovaní. Méně ohrožené jsou podle Trmala malé děti. Ty dostávají dvě očkovací dávky. Přesto už dvě onemocněly. V Ústeckém kraji se běžně objeví jeden až dva případy spalniček za rok, v celém Česku je to 10 až 20 případů. Onemocnění provází typická vyrážka, která se vyskytuje po celém těle. Nákaza se šíří kapénkami.

Jednatřicet italských studentů se v Praze přiotrávilo jídlem

Pražská záchranka v noci na sobotu rozvezla do nemocnic s nevolností a střevními potížemi 31 italských studentů ze žižkovského hotelu Olšanka. S největší pravděpodobností se přiotrávili jídlem mimo hotel, v podniku v centru Prahy. ČTK to řekly mluvčí pražské policie a záchranné služby Hana Jeřábková a Jiřina Ernestová. Případem se zabývají hygienici, nyní prověřují zařízení v centru, kde se studenti mohli přiotrávit. V hotelu podle Jeřábkové hygienik neshledal pochybení a problémy kromě italských studentů neměli žádní další hosté.

Cizinci jezdí do ČR kvůli plastické chirurgii a umělému oplodnění

Umělé oplodnění a plastická chirurgie jsou nejčastějším důvodem, proč cizinci vyhledají péči na českých klinikách. Největší zájem mají o služby českých lékařů Britové, Němci, Rakušané a Rusové. Láká je především to, že zákrok pořídí v Česku za zhruba poloviční cenu než ve své zemi, a přitom kvalita lékařů je srovnatelná. Sdělil to Ondřej Šebestík ze společnosti Health-Czech s tím, že zahraniční pacienti utratí v ČR každoročně stovky milionů korun. V roce 2012 se podle něj stala Česká republika pro Brity druhou nejoblíbenější a nejvyhledávanějš destinací medicínské turistiky. Podle předběžných odhadů počet zahraničních turistů přijíždějících za medicínskými zákroky loni ještě vzrostl.

V Praze zazní skladby zavražděných židovských skladatelů

V pražském Rudolfinu se večer koná koncert pro 3792 terezínských hvězd. Pražský filharmonický sbor (PFS) na něm přednese skladby zavražděných židovských skladatelů z Terezína. Vystoupení se koná při příležitosti 70. výročí největší hromadné vraždy československých občanů během druhé světové války v nacistickém koncentračním táboře v Osvětimi. Z 8. na 9. března 1944 bylo zavražděno 3792 terezínských vězňů. Koncert, který je součástí Mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran, nabídne skladby Pavla Haase, Hanse Krásy či Viktora Ullmanna doplněná Williamsovým Schindlerovým seznamem. Tragickou událost připomenou i na jiných místech. Koncert se uskuteční i ve Španělské synagoze v Praze. Tryzna k výročí popravy 3792 židovských mužů, žen a dětí proběhne v neděli v Pinkasově synagoze.

V Praze vyhlásí držitele Cen Alfréda Radoka

V Praze budou večer vyhlášeni laureáti Cen Alfréda Radoka za rok 2013. Nadační fond nesoucí jméno tohoto významného českého divadelníka je ve Studiu hrdinů oznámí v osmi kategoriích. Z hereček byly nominovány Svetlana Janotová z Městského divadla Brno, Lucie Trmíková z Divadla v Dlouhé a Tereza Vilišová z Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Z jejich kolegů mají naději Karel Dobrý ze Studia hrdinů, Vladimír Javorský z Národního divadla a Miroslav Krobot z Dejvického divadla. Tato ocenění jsou nejstaršími ze všech poct udělovaných v České republice za umělecké počiny v divadelním oboru.

Muzeum v Brně výjimečně vystavilo Mendelův rukopis z počátku genetiky

Mimořádnou příležitost prohlédnout si rukopis Johanna Gregora Mendela dostali tuto sobotu návštěvníci brněnského Mendelova muzea. Text jeho přednášky pronesené přesně před 149 lety uchovávají starobrněnští augustiniáni, veřejnost jej vídá výjimečně. V tomto roce se již další vystavení nechystá, řekl ředitel muzea Ondřej Dostál. Mendel, který byl opatem augustiniánského kláštera v Brně, v německy psaném rukopisu pod názvem Pokusy s rostlinnými hybridy shrnul výsledky svého zkoumání dědičnosti. V muzeu je trvale vystavena jen faksimile části rukopisu. Muzeum také zahajuje nový projekt Mendel 365x. Každý den v roce vyfotí pracovníci muzea Mendelovu sochu v klášterní zahradě, kde konal své pokusy s rostlinami. Za rok vznikne minifilm, který ukáže prostory zahrady i sochu v proměnách jednoho roku, tak jak ji vídal také Mendel.

Na aukci společnosti Dorotheum v Praze padaly dražební rekordy

Obraz Františka Muziky Tři larvy I, díla poválečných českých autorů Vladimíra Fuky či Josefa Jíry, stejně jako fotografie Josefa Sudka a Miroslava Tichého přitáhly největší zájem účastníků první letošní aukce výtvarného umění společnosti Dorotheum v Praze. Fukův obraz Na letenské pláni s vyvolávací cenou 70.000 korun byl vydražen včetně aukční přirážky za 408.000 korun, což přestavuje dražební rekord tohoto autora na českém trhu. Mimořádný zájem vyvolaly fotografie Josefa Sudka a Miroslava Tichého, které několikanásobně překračovaly vyvolávací ceny. Nejvyšší částky ze čtyř děl Josefa Sudka dosáhl Zimní les - 336.000 korun včetně aukční přirážky představuje dosud nejdražší Sudkovu fotografii vydraženou v Česku. Nejdražší položkou bylo Zátiší s hroznem a pohárem od Emila Filly z roku 1928 s vyvolávací cenou 1,8 milionu korun, o kterou ale nikdo zájem neprojevil.

Sport

Rychlobruslařka Martina Sáblíková skončila na Světovém poháru v Inzellu druhá v závodu na 3000 metrů. Stejně jako na olympijských hrách v Soči prohrála s Ireen Wüstovou, která byla rychlejší o 2,48 sekundy. Na pětistovce obsadila Karolína Erbanová osmé místo a opět vylepšila své maximum v sezoně. V pátek byla na této trati desátá. I podruhé zvítězila Američanka Heather Richardsonová.

Česká lyžařka Šárka Strachová obsadila ve slalomu v Aare šesté místo a zaznamenala nejlepší výsledek ve Světovém poháru v sezoně. Olympijská vítězka ze Soči Američanka Mikaela Shiffrinová potvrdila roli nejlepší slalomářky a zajistila si malý křišťálový globus za celkový triumf v hodnocení disciplíny.

Lyžař Lukáš Bauer obsadil osmé místo v závodě Světového poháru na 50 km klasickou technikou v Oslu. Vyhrál Švéd Daniel Richardsson, který ve finiši předčil o osm sekund Nora Martina Johnsruda Sundbyho a oddálil jeho oslavy celkového vítězství ve Světovém poháru.

Jaroslav Soukup skončil ve stíhacím závodu Světového poháru biatlonistů v Pokljuce jedenáctý se ztrátou minuty a 20 sekund na vítězného Antona Šipulina z Ruska. Ondřej Moravec, který v této disciplíně získal v únoru v Soči stříbrnou olympijskou medaili, dojel po šesti střeleckých chybách na 34. místě. V závodu žen byla z českého tria nejlepší sedmnáctá Veronika Vítková. Proti sprintu si polepšila o 31 míst.

Překážkář Martin Mazáč skončil na halovém mistrovství světa v atletice v rozbězích závodu na 60 metrů. Po nepovedeném startu skončil ve svém běhu sedmý za 7,90 sekundy. Nejrychlejší byla v Sopotech trojice Andrew Pozzi z Británie a Francouzi Garfield Darien a Pascal Martinot-Lagarde, kteří zaběhli čas 7,56 sekundy.

Souboj mezi fotbalisty Ostravy a Příbramí v 19. kole první fotbalové ligy skončil remízou 1:1. Hosté vedli brankou Jakuba Řezníčka, alespoň bod zajistil domácím až devět minut před koncem Václav Svěrkoš. Příbram v úplném závěru přišla o vyloučeného Miroslava Slepičku, cenný bod však uhájila. Ostrava už deset kol čeká na vítězství.

Fotbalisté Znojma v 19. kole první ligy deklasovali Jablonec 4:0 a zaznamenali svoji nejvyšší výhru v ligové historii. Hattrickem se o to zasloužil Václav Vašíček, gól přidal útočník z Pobřeží slonoviny Lamine Diarrassouba. Jablonec, který hrál od 69. minuty bez vyloučeného Víta Beneše, v této sezoně dostal od Znojma dohromady devět branek.

Hokejisté pražské Slavie porazili v závěrečném zápase 52. kola extraligy Litvínov 3:2 po samostatných nájezdech a zajistili si postup do předkola play off, ve kterém se utkají s Pardubicemi. Přímý souboj aspirantů na desáté místo rozhodl kapitán domácích Petr Kadlec.

Čeští sledge hokejisté prohráli v úvodním utkání paralympijského turnaje v Soči s Norskem 1:2 po samostatných nájezdech. Ve skupině A je ještě čekají zápasy se Švédskem a Kanadou.

Po první etapě vede Mexickou rallye mistr světa a obhájce prvenství Sébastien Ogier z Francie. Martin Prokop je po odstoupení několika soupeřů šestý s odstupem tří a půl minuty.

Házenkáři pražské Dukly získali po čtyřech letech Český pohár. Ve finálové odvetě doma porazili mistrovský Jičín 30:24, v prvním utkání vyhráli venku o gól. Jičín hrál finále poháru i vloni, tehdy v něm podlehl Hranicím. Dukla získala od roku 1993 pohárovou trofej pošesté.

Počasí

Jasno, teploty 10 až 15 stupňů C.

Ve zbytku března a na počátku dubna budou v České republice vyšší teploty, než je v této době běžné. Denní maxima by se do konce měsíce měla pohybovat kolem deseti stupňů Celsia, počátkem dubna se oteplí na teploty kolem 14 stupňů. Pokračovat bude suché počasí. Příští týden zřejmě nebude pršet vůbec, ve zbytku období bude srážek na úrovni dlouhodobého průměru. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).