Zprávy

0:00
/
0:00

Česko má novou vládu, v čele koaličního kabinetu stojí Sobotka

Česká republika má po 95 dnech od předčasných voleb politickou vládu. Kabinet v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Koaliční vláda sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců nahradí úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka, který zemi vedl od loňského léta. Prezident Zeman Sobotkovi při slavnostním aktu vyčetl, že v návrhu na jmenování vlády, který od něj dostal, našel řadu chyb. Chyby prý byly ve jménech i v kompetencích, kterým se mají jednotliví ministři zabývat. Vládě ale popřál štěstí. Zeman zároveň uvedl, že jmenovaná vláda je jediná možná. Šéfům koaličních stran řekl, aby považovali zákon o státní službě za prioritu. Po jednání kabinetu budou jednotliví členové vlády uvedeni do funkcí. Jako první to budou vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek a ministr pro lidská práva a předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD). Následně si své působiště převezme ministr financí Andrej Babiš (ANO). Přejímání úřadů bude pokračovat ve čtvrtek i v pátek.

Sobotkův návrh na jmenování vlády obsahoval chyby

Návrh na jmenování vlády, který premiér Bohuslav Sobotka odeslal na Hrad, obsahoval několik chyb. Kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka v něm byl překřtěn na Martina. Místo zemědělství navíc v textu bylo uvedeno, že míří do čela ministerstva zdravotnictví. V dokumentu bylo také namísto příjmení ministra životního prostředí Richarda Brabce chybně uvedeno "Brabenec". Prezident Miloš Zeman premiéru Bohuslavu Sobotkovi chyby v nominačním dopise vytknul. "Milý pane premiére, šest chyb v 1,5 stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli," uvedl Zeman, který se sám párkrát v projevu přeřekl. Zeman v projevu ke členům vlády uvedl, že kdyby se měl řídit striktně textem dokumentu, nemohl by některé ministry jmenovat. "Mít ve vládě dva ministry zdravotnictví je zajímavá idea, ale vládě by neprospěla," řekl prezident.

Rusnok předal Sobotkovi vládní agendu i klíč od klenotů

Odcházející premiér Jiří Rusnok svému nástupci Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) předal vládní agendu i klíč od korunovačních klenotů. Udělil mu také několik rad a nabídl konzultace, bude-li je nový ministerský předseda vyžadovat. Sobotka uvedl, že Rusnokova úřednická vláda splnila svůj mandát. Současně jí poděkoval. "Byla vládou přechodnou, ale vládou, která měla především zajistit fungování státu, běh státu," řekl nový premiér, podle něhož přechodná vláda nemohla vyřešit všechny problémy, které se za poslední roky v zemi nashromáždily. Ocenil také možnost konzultací se svým předchůdcem.

Barroso a Van Rompuy pogratulovali Sobotkovi ke jmenování vlády

Vrcholní představitelé Evropské unie José Barroso a Herman Van Rompuy blahopřáli novému českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, jehož vládu jmenoval prezident Miloš Zeman. Oba zástupci unie zdůraznili, že se těší na nadcházející spolupráci. Předseda Evropské komise José Barroso poznamenal, že jmenování nové vlády přišlo v důležitý okamžik jak pro Česko, tak pro celou Evropu. Van Rompuy, který předsedá summitům unijních států, ve své gratulaci vyjádřil přesvědčení, že Česká republika bude i nadále hrát konstruktivní roli v evropských i regionálních otázkách. Těší se prý na setkání se Sobotkou na nejbližším unijním summitu v březnu. Vrcholní zástupci EU však s gratulací novému českému premiérovi čekali až do jmenování vlády, tedy 95 dní poté, co Sobotkova ČSSD vyhrála předčasné parlamentní volby.

Vláda požádá Sněmovnu o důvěru kolem 18. února

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) požádá Sněmovnu o důvěru kolem 18. února. Novinářům to po prvním jednání vlády řekl Sobotka. Trojkoaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL by měl mít ve Sněmovně podporu 111 poslanců. Vláda jednala také o přípravě legislativního plánu a programového prohlášení. Má měsíc na to, aby požádala o důvěru. Celou lhůtu ale využít nechce. Svolání schůze, na které se bude o důvěře hlasovat, bude záležet na předsedovi Sněmovny. První jednání vlády bylo podle Sobotky věcné a rychlé. Zasedání si pochvaloval i ministr financí Andrej Babiš (ANO), který se zároveň stal prvním místopředsedou vlády a vicepremiérem pro ekonomiku. Podle dalšího vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) bylo z mnohých členů vlády znát nadšení, že konečně začnou pracovat. Další jednání vlády bude v pondělí.

Sobotka zamířil do Budapešti na jednání V4 kvůli Ukrajině

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zamířil krátce po prvním zasedání své vlády do Budapešti na mimořádné jednání představitelů zemí visegrádské čtyřky k situaci na Ukrajině. Česko má podle něj zájem na koordinování postoje střední Evropy, díky němuž by se podařilo situaci v rozbouřené zemi zklidnit. Sobotka řekl, že pozvání do Budapešti přijal i přes nabitý program proto, že Česko má zájem na koordinování postoje středoevropských zemí vůči Ukrajině. Svou cestu považuje za "důležitý signál", že se ČR chce podílet i na formování pozice EU. Summit V4 má podobu pracovní večeře. Navazuje na předem plánovaná setkání zákonodárců, některých ministrů a premiérů Maďarska a Polska. K Viktoru Orbánovi a Donaldu Tuskovi se večer připojili předseda slovenské vlády Robert Fico a Sobotka.

Dienstbier chce, aby ČR požádala o zrušení výjimky z "lisabonu"

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) chce, aby vláda požádala o zrušení české výjimky z Listiny základních práv EU v tzv. lisabonské smlouvě o fungování osmadvacítky. Tuto výjimku prosadil exprezident Václav Klaus. Dienstbier, který je i šéfem legislativní rady vlády, po prvním zasedání kabinetu řekl, že by to byl symbolický a důležitý krok, kterým by se ČR zásadně přihlásila k ochraně lidských práv. Exprezident byl velkým odpůrcem lisabonské smlouvy, svůj podpis pod dokument, s nímž otálel, ale nakonec podmínil právě tím, že si Praha vyjedná tuto výjimku. Požadavek Klaus vznesl kvůli tomu, že se obával možnosti prolomení tzv. Benešových dekretů a uplatnění majetkových nároků sudetských Němců odsunutých z Československa po druhé světové válce.

Zaorálek avizoval aktivní politiku k EU i personální změny

Nový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vedle aktivnější politiky k EU avizoval také změny ve vedení Černínského paláce. Jeho novým prvním náměstkem by měl být Petr Drulák, bývalý šéf Ústavu mezinárodních vztahů. ANO nominovalo na náměstka, který by měl mít na starosti ekonomickou diplomacii, Martina Tlapu, jenž dříve působil mimo jiné jako náměstek ministra průmyslu. V souvislosti s náměstky padlo také jméno lidovce Pavla Svobody, jenž na této pozici měl v minulosti na starosti konzulární záležitosti. Zaorálek v nedávném rozhovoru s ČTK řekl, že je třeba zásadně změnit evropskou politiku České republiky. Chce, aby Praha byla mnohem aktivnější než dosud a aby nestála stranou. Zaorálek také naznačil, že v blízkovýchodní politice chce zastávat vyrovnanější postoj. Také se chce soustředit mimo jiné na zlepšení vztahů s Rakouskem.

Podniky: Vláda se musí zaměřit na zvýšení konkurenceschopnosti ČR

Klíčovým úkolem pro novou vládu bude podle Svazu průmyslu a dopravy zastavení propadu a zlepšení konkurenceschopnosti Česka v mezinárodním srovnání. Kabinet by také neměl zvyšovat přímé ani nepřímé daně, uvedla Asociace exportérů. Svaz chce v příštích dnech jednat s ministry o spolupráci a předloží jim aktuální problémy z pohledu byznysu. Podle nedávného šetření mezi podniky si členské firmy svazu nejvíce stěžují na úroveň legislativy a na byrokracii. Zástupci firem poukazují i na přetrvávající rozsáhlou byrokracii, nedostatečnou vymahatelnost práva i nedobudovanou dopravní infrastrukturu. Oslovení analytici pak od vlády očekávají zodpovědnou rozpočtovou politiku podporující růst ekonomiky. Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek od nové vlády očekává, že "neprojí" daňové výnosy získané díky vyššímu ekonomickému růstu. Podle něj by vláda měla mít ambicióznější cíl pro schodky veřejných rozpočtů než tři procenta HDP. Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka by vláda měla během svého mandátu usilovat o další zlepšení daňového systému a podporovat konkurenceschopnost české ekonomiky zvýšením výdajů na vědu a výzkum, zpružněním trhu práce i redukcí byrokracie.

Česká diplomacie si pozvala ambasadora Ukrajiny

Čeští diplomaté si pozvali ukrajinského velvyslance Boryse Zajčuka, aby mu sdělili znepokojení nad pokračujícími provokacemi a brutálním zastrašováním a únosy v jeho zemi. S ambasadorem se setkal ředitel sekce evropských zemí ministerstva zahraničí Jaroslav Kurfürst. Velvyslanec na schůzce vyjádřil přesvědčení, že pachatelé všech trestných činů, byť by byli z řad policejních jednotek, nezůstanou nepotrestáni. Zdůraznil, že ukrajinské vedení má zájem na nenásilném vyřešení současné situace. Zajčuk také vysvětloval postoje Ukrajiny v prezidentské kanceláři. S velvyslancem se sešel šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček. "Požádal jsem pana velvyslance o vysvětlení situace, podpořil politický dialog s opozicí jako jedinou přijatelnou variantu dalšího vývoje a zároveň důrazně požádal o spolupráci při garantování bezpečnosti občanů ČR a jejich majetku," řekl Kmoníček.

Senát na ombudsmana navrhl Křečka a Šabatovou

Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček a jeho předchůdkyně v této funkci Anna Šabatová se stali senátními kandidáty na veřejného ochránce práv. V tajné volbě neměli protikandidáty. Křeček získal 36 z 64 odevzdaných hlasů, Šabatová o hlas více. Křečka nominoval také prezident Miloš Zeman. Šabatová se o zvolení veřejnou ochránkyní práv uchází již potřetí. Před čtyřmi lety se dvakrát ucházela o místo po zesnulém Otakaru Motejlovi, kterému dělala zástupkyni. Exposlanec ČSSD Křeček loni získal podporu horní komory i při své kandidatuře na zástupce veřejného ochránce práv. Podobně jako nyní měl i nominaci od tehdejšího prezidenta Václava Klause. Křečka nyní do volby navrhl místopředseda horní komory Zdeněk Škromach (ČSSD), Šabatovou pak místopředseda senátorů ČSSD Miroslav Nenutil. Nového ombudsmana za Pavla Varvařovského, který na tuto funkci v prosinci rezignoval, vybere z obou adeptů Sněmovna. Učinit tak má do do poloviny února.

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zvažuje odchod z ODS

Bývalý ministr spravedlnosti a donedávna místopředseda ODS Jiří Pospíšil zvažuje odchod z ODS. Rozhodne se do konce týdne. Potvrdil to ČTK, zatím ale nechtěl celou věc nijak víc komentovat. Serveru Denik.cz řekl, že neví, zda má být dál součástí týmu, kde cítí, že nemá podporu. Poslanecký mandát by si ale ponechal. Pospíšil je dlouholetým regionálním šéfem ODS v Plzeňském kraji, po několik volebních období poslancem a od roku 2012 také krajským zastupitelem za ODS. Na nedávném kongresu strany kandidoval na post prvního místopředsedy ODS, nakonec ale neuspěl ani v boji o funkci řadového místopředsedy. Pro kandidaturu na jednu z předních pozic ve straně se rozhodl po parlamentních volbách, kdy 36 procent preferenčních hlasů v Plzeňském kraji. Uspěl také v předchozích krajských volbách v roce 2012. Plzeňský kraj byl jediný, kde ODS s Pospíšilem v čele kandidátky, vyhrála krajské volby. Stranický kongres ho ale do nejužšího vedení strany nezvolil.

Sponzor Zemanovy kampaně získal post ve státní správě

Místopředseda Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ) v Moravskoslezském kraji František Gajdoš, který přispěl milionem korun na volební kampaň prezidenta Miloše Zemana, se stal vedoucím Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Bez výběrového řízení ho jmenoval ministr práce a sociálních věcí z končící Rusnokovy vlády František Koníček. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Bývalý exekutor Gajdoš byl na místo, kde se základní plat pohybuje podle tabulek mezi 42 až 45 tisíci korun, jmenován 13. ledna. "Já jsem jmenoval tolik lidí, že si nemůžu pamatovat všechny. Obraťte se na tiskového mluvčího," řekl serveru Koníček, zároveň volební lídr SPOZ. Podle tiskového oddělení "v právních předpisech není nutnost realizovat výběrové řízení". Gajdoš patřil mezi pět největších sponzorů Zemanovy kampaně. Brněnský advokát Jiří Jestřáb, který na kampaň přispěl více než milionem korun, se stal revizorem nově založeného Zemanova nadačního fondu určeného na příspěvky ke splácení státního dluhu.

Ekologové: Vláda se má zavázat k ochraně Šumavy a těžebním limitům

Ekologové požadují, aby se nová vláda v programovém prohlášení zavázala, že ochrání cennou divočinu na Šumavě a severočeské obce před uhelnými doly. Oba problémy nebyly součástí koaliční smlouvy. Zároveň žádají vládu, aby v programovém prohlášení zpřesnila vyřešení nové odpadové legislativy. Informoval o tom mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos, které s hnutím Greenpeace zveřejnilo deset nejdůležitějších ekologických úkolů. Podle ekologů by měl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) také jasně říci, že nepodpoří vznik nových jaderných reaktorů. Nový ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v úterním rozhovoru pro iDnes.cz uvedl, že za současných podmínek, kdy je historicky nízká cena elektrické energie, výstavba Temelína ekonomicky nevychází. Zaktualizovat se musí podle něj také státní energetická koncepce. Jadernou energii ale neodmítá. Konkrétnější podobu by podle ekologů měl v programovém prohlášení mimo jiné dostat nový lesní zákon a reforma mysliveckého zákona. Nechtějí, aby "státní lesy byly pouhou továrnou na dřevo".

ČRo: Litoměřická soudkyně údajně několik let týrala svou dceru

Litoměřická soudkyně Ivetta Hořejší údajně několik let týrala svou dceru. Policie již ženu obvinila, případem se zabývá i ministerstvo spravedlnosti. Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál (ČRo) na základě informací policie a ministerstva. Soudkyně se podle Radiožurnálu k obvinění vyjádřit nechtěla. Na policii se obrátila sama dcera soudkyně, nyní čtyřiadvacetiletá, když prý po napadení matkou skončila loni s otřesem mozku a pohmožděninami v péči lékařů. Soudkyně podle policie dceru opakovaně napadala ústně i fyzicky od roku 2008. Ženě hrozí trest odnětí svobody v délce dvou až osmi let, oznámila policejní mluvčí Jana Dětská. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Roberta Schustera může být soudkyně dočasně zproštěna své funkce.

Policie: Dělník z tajné skrýše ukradl milion korun

Policie zadržela 47letého dělníka, jehož obvinila z krádeže milionu korun v různých měnách. Podle spisu o peníze připravil svého zaměstnavatele. Tím byl podnikatel, vlastnící menší strojírenskou firmu v Brně. Dělník si získal jeho přízeň natolik, že mu zaměstnavatel přenechal péči o svou chalupu u Rosic na Brněnsku. Dělník v ní objevil skrýš s penězi, kterou vybral, řekl mluvčí policie Bohumil Malášek. S penězi záhy zmizel. Majitel firmy přišel na krádež až po několika týdnech. Teprve pak mu došlo, že peníze si zřejmě odnesl jeho bývalý zaměstnanec. Poté, co případ ohlásil na policii, policisté pachatele vypátrali. Muž se ke krádeži přiznal. Zároveň prozradil, že více než 400.000 korun utratil v hernách, barech a s přítelkyněmi. Bydlel v luxusních hotelích. Nyní mu hrozí až čtyři roky vězení.

Oprava D1 na Vysočině nabírá zpoždění

Modernizace dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší na Vysočině nabírá zpoždění, které může činit 230 dnů. O tuto dobu žádá stavební společnost OHL ŽS prodloužit dohodnutý harmonogram stavby, která měla být původně hotová už letos. Důvodem je problém v podloží, jehož zpevnění mělo být dokončeno 22. července. Dosud ale není hotové a stavební firma by na tom měla pracovat do začátku dubna, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký. V délce zpoždění je započítaná i zimní stavební přestávka. Čistého času je stavební firma ve skluzu zhruba 100 pracovních dní, odhadlo ŘSD. Kvůli problémům s nestabilním podložím krajnic firma požadovala více peněz na pokrytí víceprací. Toho nakonec dosáhla v říjnu, kdy jí ŘSD rozpočet navýšilo o deset milionů korun. Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svojí životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun, počítá se s využitím peněz z Evropské unie.

V Praze se loni prodalo přes pět tisíc nových bytů

Developeři loni v Praze prodali celkem 5033 nových bytů, což je meziročně o deset procent více. Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Trigema, podle níž celková hodnota prodaných bytů dosáhla 17,7 miliardy korun. Nejvíce, celkem 415 bytů, se prodalo v Horních Měcholupech. K nejvyhledávanějším lokalitám loni dále patřily Libeň a Zličín. Zatímco prodeje loni developerům rostly, nabídka nových bytů klesla meziročně o 12 procent na 5970. "852 bytů dokončených v roce 2011 a dříve stále hledá svého majitele," poznamenal předseda představenstva Trigemy Marcel Soural. Zásoba volných bytů se podle Sourala zmenšuje hlavně proto, že se na trh neuvádějí nové projekty.

Na Thálie bylo nominováno 24 umělců

Mezi 24 umělci nominovanými na ceny Thálie za loňský rok jsou herci Karel Dobrý a Tereza Vilišová, baletka Nikola Márová, operní pěvec Jiří Přibyl a také Monika Absolonová, Aleš Briscein a Jiří Langmajer v muzikálovém a operetním oboru. Laureáty vyhlásí Herecká asociace 29. března v historické budově Národního divadla. Nominace oznámili šéfové odborných porot na tiskové konferenci v Praze. Nejvíce nominací získali umělci z pražského Národního divadla (pět), Národního divadla moravskoslezského v Ostravě (čtyři) a Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni (tři). Dvakrát zazněl název pražského Divadla Hybernia, respektive společnosti Musical Production, vždy v koprodukci s Městským divadlem Brno. Nominace se týkají i dalších deseti scén z devíti měst. Výroční ocenění se udělují v činohře, opeře, baletu a v muzikálu a operetě za mimořádné jevištní výkony v inscenacích, které vznikly na českých jevištích. Prezidium Herecké asociace udělí s přihlédnutím k návrhu porot ceny za celoživotní mistrovství. Je oprávněno udělit Thálii činoherečce nebo činoherci do 33 let za dosavadní mimořádné výkony.

Scenárista Hulík a režisér Krejčí připravují film o Evě Olmerové

Filmový historik Štěpán Hulík, čerstvý držitel ceny kritiky za scénář k filmu Hořící keř a zároveň i laureát ceny RWE za Objev roku, připravuje scénář o životě jazzové zpěvačky Evy Olmerové. Pod názvem Čekej tiše bude hraným celovečerním debutem ve světě uznávaného režiséra reklam Martina Krejčího. "Po roce a půl hledání dramatického klíče jsme se pustili do psaní. Dostali jsme peníze od fondu kinematografie, štědrým partnerem je Česká televize," řekl Hulík ČTK. První verzi scénáře chce dokončit v červnu, tu finální koncem roku. Pak se budou shánět finance, natáčení ve společnosti Nutprodukce má začít v roce 2016. Olmerová by se letos v lednu dožila osmdesáti let. V 60. letech minulého století patřila mezi nejvýraznější ženy pohybující se na české hudební scéně. O jejím životě vznikly čtyři dokumentární snímky, první z nich nazvaný Zpěvačka už v roce 1971. Její vzestupy a pády zachytila o tři desítky let později v dokumentu Proměny přítelkyně Evy její kamarádka Drahomíra Vihanová. V roce 2001 jí byl věnován jeden z dílů televizní série Předčasná úmrtí, vzápětí toho tvůrci využili k samostatnému snímku Blues samotářky.

Lady Gaga vystoupí 5. října v Praze

Provokativní americká zpěvačka Lady Gaga vystoupí v rámci svého evropského turné 5. října v pražské O2 areně. Za pořádající agenturu Live Nation o tom informoval Petr Novák. Předprodej vstupenek v cenách od 1390 korun do 2590 korun bude zahájen 17. února. Umělkyně proslulá svými extravagantními show se v Česku představí podruhé. V roce 2010 ve vyprodané O2 areně nabídla všechny své hity i řadu efektů. V hledišti bylo podle pořadatelů přibližně 17.000 diváků. Zpěvačka loni vydala své třetí studiové album Artpop. Jedna z nejprodávanějších světových zpěvaček ve své hudbě mísí taneční pop a elektro-pop, používá i prvky rocku a disco hudby. Její koncerty bývají velmi odvážné - vystupuje v provokativních převlecích, které si sama navrhuje a vyrábí.

Výstava představuje české i slovenské šperky

Výstava Liquid Time (Tekutý čas) a doprovodné akce v Uměleckoprůmyslovém museu (UPM) v Praze ukazují společnou minulost i přítomnost slovenského a českého uměleckého šperku. Expozici prací více než čtyř desítek současných i minulých studentů ateliéru Kov a šperk na Vysoké škole výtvarných umění (VŠVU) v Bratislavě mohou zájemci navštívit od 30. ledna do konce března. Informovala o tom ředitelka UPM Helena Koenigsmarková. Výstavu doprovází ukázky z díla zakladatele ateliéru Antona Cepky a v prostorách stálé expozice UPM výstava deseti českých a slovenských šperkařů pod názvem Dialog.cz-sk. Liquid Time nabízí brože, náhrdelníky a náramky, ale také třeba netradiční příbory. Jako materiál tvůrci nejčastěji využili stříbro, mosaz a perleť. Vedle tradičních tvarů zaujmou šperky v podobě mobilu, radaru nebo pistole.

ČRo jako jediné české rádio nabídne přenosy z olympiády

Český rozhlas bude jediným tuzemským rádiem, které nabídne přímé přenosy a vstupy z nadcházející olympiády v Soči. Vlastní studio vybuduje v mezinárodním vysílacím centru v dějišti olympijských her. Veškeré informace, včetně souhrnů 24 hodin denně, posluchačům zprostředkuje Radiožurnál a regionální stanice. "Naši reportéři mají jako jediní reportéři z rádií z celého Česka přístup přímo na sportoviště či k našim reprezentantům přímo po výkonech," uvedl generální ředitel ČRo Peter Duhan. Rozhlas podle něj plánuje nejen původní reportáže ze sportovišť, rozhovory s reprezentanty, ale i postřehy od zahraničního reportéra Petra Vavroušky. Desetičlenný olympijský tým ČRo odlétá do Soči 30. ledna a 6. února. Vavrouška, který je stálým zpravodajem ve Varšavě, bude každý den vysílat Olympijský deník a zároveň komentovat akrobatické lyžování a snowboard. V týmu jsou dále vedoucí olympijské výpravy Tomáš Kohout, který se zaměří na lyžařské sporty, studiový moderátor a komentátor Miroslav Augustin, a dále Michal Jurman, Pavel Petr a Petr Kadeřábek, kteří budou v takzvané sočské oblasti. Do horské oblasti Krasnaja Poljana pak rozhlas vyšle Jana Kalibu, který se bude věnovat například alpskému lyžování či skokům na lyžích, a Jana Suchana na běžecké disciplíny.

Ze sportu:

V nominaci tenistek na utkání prvního kola Fed Cupu ve Španělsku jsou Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Klára Zakopalová a Andrea Hlaváčková.

Fotbalisté Plzně přišli o jednoho z klíčových hráčů Františka Rajtorala. Reprezentační obránce jde na půlroční hostování s opcí do Hannoveru.

Baník Ostrava zúžil před odletem na soustředění do Turecka kádr o Martina Lukeše, Dominika Krauta a Lukáše Droppu. S trojicí fotbalistů, kteří mají platné smlouvy, vedení klubu dále nepočítá a mohou si hledat nové angažmá.

Čeští junioři nedosáhli ve vytrvalostních závodech v úvodním dnu biatlonového mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě na umístění v elitní desítce. Tomáš Vojík skončil těsně za ní jedenáctý, mezi juniorkami byla nejlepší domácí závodnicí Nikola Bitnarová na 16. místě. Šampiony se stali Estonec Rene Zachna a Ruska Anastasija Jevsjuninová, jež jako jediná dnes neminula žádný terč.

Smíšená štafeta je pro české sáňkaře šancí na nejlepší umístění na olympijských hrách v Soči. Vendula Kotenová, Ondřej Hyman a bratrská dvojice Lukáš a Antonín Brožovi pomýšlejí před startem pod pěti kruhy na šesté místo.

Hokejový útočník Jaroslav Hlinka oslavil gólem své jubilejní 600. utkání v dresu pražské Sparty. Podílel se tak na výhře Pražanů nad Libercem 3:1, po kterém vede tým kouče Josefa Jandače nejvyšší soutěž už s náskokem 18 bodů.

Český cyklista Leopold König se může těšit na premiérový start na Tour de France. Jeho druhodivizní německá stáj NetApp Endura totiž získala jednu ze čtyř divokých karet pro účast ve slavném závodě. Jeho 101. ročník odstartuje 5. července v anglickém Leedsu a vyvrcholí 27. července tradičním dojezdem do Paříže.

Staronovým spolujezdcem rallyeového jezdce Martina Prokopa se stal Jan Tománek. V posádce českého účastníka mistrovství světa vystřídal Michala Ernsta, který dělal Prokopovi navigátora v minulé sezoně i v úvodní soutěži nového ročníku Rallye Monte Carlo. Oznámil to Prokopův tým Jipocar Czech National. Obnovená spolupráce dvojice Prokop, Tománek bude mít soutěžní premiéru při únorové Švédské rallye.

Hokejisté Lva Praha vyhráli v Kontinentální lize na ledě Viťazu Podolsk 4:3 po samostatných nájezdech a připsali si dvanáctou výhru z posledních patnácti zápasů. Jediný český zástupce v soutěži se tak posunul v Západní konferenci na třetí místo o dva body před Doněck, který ještě před pauzou pro olympijské hry v Soči bude hrát ve středu doma s Mytišči.

Fotbalista Ondřej Kušnír využil výstupní klauzuli ve smlouvě a odchází ze Slovanu Liberec do kazašského celku Tobol Kostanaj. K novému týmu se pravý obránce se zkušenostmi z národního týmu připojí ve středu. Slovan o tom informoval na svém webu. Devětadvacetiletý Kušnír přišel do Liberce v létě 2012 a odehrál za Slovan 34 ligových zápasů. V Tobolu se setká s dalšími českými fotbalisty Štěpánem Kučerou a Jiřím Jeslínkem, který tam na začátku ledna zamířil z Mladé Boleslavi.

Basketbalistky IMOSu Brno prohrály v 10. kole Evropské ligy v ruském Orenburgu s domácí Naděždou 58:86. České vicemistryně utrpěly šestou porážku ve skupině B a naděje na postup do play off se jim vzdálila. V závěrečných třech kolech je čeká pouze jeden zápas v domácím prostředí.

Počasí:

Bude zataženo až oblačno, ojediněle slabé sněžení. Od vyšších poloh tvorba námrazy. Teploty -3 až +1 stupeň, na horách -3, na Šumavě kolem nuly. Mírný jihovýchodní vítr, na západě čerstvý s nárazy až 110 kilometrů za hodinu.

Meteorologové odvolali smogovou situaci v části Moravskoslezského kraje. Výstraha přestala platit pro Bruntálsko, Opavsko a Novojičínsko.