Češi vyřadili Švédy a jsou v semifinále hokejového mistrovství světa

Milan Michálek, foto: ČTK

Čeští hokejisté jsou v semifinále mistrovství světa. V dramatickém utkání porazili ve Stockholmu domácí Švédsko a v sobotu je čeká Slovensko.

Milan Michálek,  foto: ČTK
Češi porazili výběr domácího Švédska 4:3. Do semifinále poslal české hokejisty 29 sekund před koncem rozhodující gól Milana Michálka, elitního střelce Ottawy.

"Já jsem věděl, že půjde ten gólman dolů, tak jsem ho zkusil na lapačku a vyšlo to. Bylo to třicet sekund do konce, tak už jsem věděl, že to bude asi ten vítězný gól."

Prohru s Čechy označuje švédský tisk za fiasko a propadák. Trenér Alois Hadamczik je naopak spokojený, prolomil svou nepříznivou bilanci se Švédskem, které na velkém turnaji porazil na sedmý pokus. Začátek utkání byl opatrný a oba týmy se ve vedení průběžně střídaly. Svůj nejdůležitější zápas v kariéře chytal brankář Jakub Kovář. Jeho nasazení do branky trenér tajil. Kovář ještě bezprostředně po zápase nemohl úspěchu uvěřit:

Gabriel Landeskog a Petr Čáslava,  foto: ČTK
"Mně se zdá, že mi to ještě nedošlo, protože ten gól padnul až v úplném závěru. Už to vypadalo, že půjdeme do prodloužení."

Podle útočníka Jakuba Petružálka o výhře nad neoblíbeným týmem Čechů rozhodlo větší týmové pojetí i úspěšné přesilové hry svěřenců trenéra Hadamczika.

"Já jsem rád, že jsme vyvrátili všechny spekulace. Ten turnaj začal pomalinku. My jsme ty první zápasy neměli tak silné, ale postupně jsme to zvedali a navodili jsme dobrou atmosféru jak hokejově, tak i v kabině výhrou 8:1 nad Německem, to nám pomohlo. Teď byl první gól v přesilovce super, i když těch přesilovek moc nebylo. My jsme hráli jako tým, byli jsme silnější a proto jsme je porazili."

Foto: ČTK
Obrovské nadšení vypuklo po závěrečné siréně také na zaplněném Staroměstském náměstí v Praze a fanoušci nešetřili chválou. V sobotním semifinále bude český tým hrát se Slovenskem. To se postaralo o velké překvapení turnaje, když vyřadilo Kanadu výsledkem 4:3. Další semifinálovou dvojici pak tvoří Rusko s Finskem.