Ceny Letní filmové školy v Uherském Hradišti dostali Kusturica a Vávra

Foto: ČTK

V sobotu večer byl v Uherském Hradišti zahájen další ročník největší nesoutěžní filmové přehlídky v České republice - Letní filmové školy. Hned na úvod dostaly cenu za přínos evropské kinematografii dvě filmové legendy - bosenský režisér Emir Kusturica a jeho bývalý učitel, letošní jubilant režisér Otakar Vávra. Návštěvníci během tohoto týdne uvidí více než čtyři stovky programových bloků s celovečerními i krátkými filmy, čekají na ně ale i přednášky, divadelní představení a koncerty. Podrobněji o programu hovoří umělecký ředitel Letní filmové školy Pavel Bednařík:

Foto: ČTK
V Uherském Hradišti začal 37. ročník Letní filmové školy. Jaký je jeho letošní program?

"Letošní program sestává z řady sekcí, které jsou věnovány různým významným tvůrcům filmové historie a také aktuálním tématům, která bohužel rezonují se současnými událostmi. Jedno z témat je 11. září a hrozba terorismu. A současné události v Oslu nasvědčují, že to je téma stále aktuální. Zároveň se věnujeme významným předním tvůrcům, a to nejen evropským, ale máme pozvány například i hosty z Asie."

Vy jste jako jedno z profilových témat letos zvolili rumunskou kinematografii. Proč právě Rumuny?

Emir Kusturica,  foto: ČTK
"Protože už dlouho v nás zraje dojem, že by se rumunská kinematografie měla představovat nějakým soustavnějším způsobem, a nejen referovat o jednotlivých filmech. Proto jsme se rozhodli ji představit v průřezu až vlastně do němé éry rumunského filmu. A zároveň jsme chtěli upozornit na to, že rumunská nová vlna není jen nějaký výhonek módních trendů a tendencí, ale že se jedná o hnutí filmařů, kteří se skutečně chtějí kriticky a dost zásadně vyjadřovat k současné rumunské společnosti a k jejím neduhům a nedostatkům. Proto jsme se rozhodli uvést sérii nových filmů, i těch nejnovějších z posledních dvou let, abychom ukázali, že se jedná o zásadní a zásadně se přeformulovávající a přerozující kinematografii."

Letní škola si každý rok zve také slavné režiséry. Kdo to je letos?

Režisér Otakar Vávra získal zvláštní cenu k životnímu jubileu,  foto: ČTK
"My jsme velmi rádi, že pozvání letos přijali dva tvůrci, které čeští diváci znají více než patnáct let i z českých kin. Jsou to Emir Kusturica a Aki Kaurismäki, finský filmař, který zde představí svou novinku Le Havre. Ta půjde za několik měsíců do českých kin. Z tvůrců, které jsme tu přivítali, jsou to například právě rumunský dokumentarista Andrei Ujica nebo thajský režisér Apičatpong Vírasechakul, který přijede na poslední víkendové promítání filmů. A shodou okolností všichni tito hosté jsou držitelé hlavních cen festivalu v Cannes. Pan Vírasechakul tam naposledy získal cenu loni za svůj snímek Strýček Búnmí, který byl uveden i v českých kinech."

A čím se v Hradišti představuje česká kinematografie?

"Z české kinematografie jsme se snažili vybrat to nejzajímavější a nejreprezentativnější, co podle nás je v posledních dvou letech k vidění. Třeba filmy Osmdesát dopisů nebo Nesvatbov, které získaly řadu ocenění včetně příznivých reakcí a cen na festivalu v Berlíně. Zároveň to jsou i další nové české filmy jako Habermannův mlýn Juraje Herze nebo Lidice. Představíme také některé filmy, které do kin teprve půjdou, a to je nový snímek režiséra Roberta Sedláčka, kterému je na Letní filmové škole věnována celá retrospektiva. Uvádíme v předpremiéře i snímek Rodina je základ státu. Jedním z dalších filmů je Nic proti ničemu Petra Marka. To je film, který se snaží velmi svéráznou poetikou představit, jakým způsobem lidé komunikují v uzavřených prostorách a komunitách."

Pavel Bednařík,  foto: ČTK
Škola jsou také semináře, přednášky, debaty, panely. Máte je i letos?

"Ten program se každoročně rozšiřuje a každoročně doufejme i zlepšuje, co se týká standardu a šířky nabídky. Jsme rádi, že v letošním roce přivítáme dalšího z významných hostů, je to filmový teoretik profesor Dudley Andrex z americké univerzity Yale, který zde má několik přednášek. Jednu z nich o filmech Emira Kusturici nebo o budoucnosti kinematografie v digitální éře."

Letní filmová škola v Uherském Hradišti potrvá do 31. července. Každoročně ji navštíví přes čtyři tisíce diváků.