Sociální demokracie chce kvůli Drobilově kauze hlasovat o nedůvěře vládě

Pavel Drobil, foto: ČTK

Aféra spojená se Státním fondem životního prostředí, kvůli které na svou funkci rezignoval ministr životního prostředí Pavel Drobil, už ohrožuje celý kabinet Petra Nečase. Sociální demokracie chce hlasovat o nedůvěře vládě, mimořádná schůze sněmovny proběhne v úterý. Koaliční Věci veřejné vyzvaly k jednání špiček koalice, dokonce požádaly premiéra Nečase, aby se předčasně vrátil z Bruselu. Podrobněji už Milena Štráfeldová:

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Na údajnou korupční kauzu ve fondu životního prostředí jako první upozornila tento týden Mladá fronta Dnes. Podle nahrávek, které má deník k dispozici, měl poradce ministra životního prostředí Knetig naléhat na ředitele fondu Michálka, aby manipulací zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod získal až půl miliardy korun do stranické pokladny ODS a na financování další politické kariéry ministra Pavla Drobila. Drobil sám už kvůli této aféře odstoupil z funkce, jak ale informovala Mladá fronta Dnes, o manipulacích ve fondu měl už od října vědět i sám premiér Nečas. Opozice ve sněmovně kvůli tomu požaduje hlasování o nedůvěře vládě:

"Tady se samozřejmě nabízí vážné podezření, zda jednání ministra Drobila a jeho blízkých spolupracovníků ve skutečnosti neprobíhalo s tichým souhlasem předsedy vlády Nečase. Minimálně od poloviny měsíce října do počátku měsíce prosince je zde vážná pochybnost, že předseda vlády Petr Nečas ve skutečnosti o poměrech na ministerstvu věděl, neudělal vůbec nic, a tím je fakticky kryl,"

Libor Michálek
zdůvodňoval požadavek na hlasování o nedůvěře vládě úřadující šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka nemá vláda navzdory svému předsevzetí žádné protikorupční mechanismy. Petr Nečas ale věří, že kabinet při hlasování ve sněmovně obstojí. Podezření, že o celé kauze věděl a nic neudělal, odmítá. Na žádost ředitele fondu Michálka o schůzku reagoval prý okamžitě. Podle něj selhal Libor Michálek:

"Bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Michálek dostal jasný pokyn, aby v případě závažných pochybností celou věc předal policii. To jsem mu neprodleně po kontaktu mého úřadu vzkázal před pana ministra Pavla Drobila i já. A více bych mu neřekl ani osobně. Přesto to policii nepředal."

Celá kauza ale vyvolala znepokojení i ve vládní koalici. Věci veřejné požádaly ve čtvrtek o okamžité svolání nejvyšších špiček koalice. Vyzvaly dokonce Petra Nečase, aby se urychleně vrátil z jednání evropského summitu v Bruselu, ten to ale odmítl. Koalice se tak měla sejít až po jeho návratu v pátek navečer. Petr Nečas je přesvědčen, že celou záležitost koaličním partnerům objasní:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Koaliční partnery chci po návratu z Bruselu seznámit se svým stanoviskem a vysvětlit jim některé otázky objevující se v médiích. Chápu jejich znepokojení. Pevně však věřím, že tyto otázky budou přesvědčivě zodpovězeny, což povede k uklidnění současné zjitřené situace."

Koaliční TOP 09 chápe skandál jako vnitřní problém občanských demokratů. Českému rozhlasu to řekl místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek:

"Nijak tu situaci nepodceňujeme, musí být důsledně vyšetřena, padni komu padni. Ale opakuji, že to vnímáme jako vnitrostranický problém ODS, a byli bychom znepokojeni, kdybychom se domnívali, že ho ODS nechce řešit. Petr Nečas ale má naši důvěru, že ho vyřešit dokáže."

Podle nejmenší koaliční strany Věci veřejné kauza spojená s ministrem Drobilem vrhá stín na programovou prioritu vlády - boj s korupcí. Předseda strany Radek John ale odmítá, že by véčkaři vládu ohrožovali:

"Rozhodně Věci veřejné nepřicházejí s tím, že by rozbíjely koalici ve chvíli, kdy nejsou informace. Kdyby ale policie tu věc řádně nevyšetřovala, potom my ve vládě, která nevyšetřuje korupci, býti nechceme. To je jasné."

Poslankyně a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake ale potvrdila, že koaliční vláda se může na podporu Věcí veřejných při hlasování o nedůvěře spolehnout. Sociální demokraté i komunisté již dali najevo, že důvěru vládě nedají. Naposledy opozice hlasovala o nedůvěře vládě Mirka Topolánka uprostřed českého předsednictví v Evropské unii.