Výstava v klášteře dominikánů představuje zachráněné kostely

Kalendář k výstavě

Výstavu fotografií kostelů hostí v běžně nepřístupném barokním refektáři pražský klášter dominikánů. Společným jmenovatelem fotografií je lidská snaha o obnovu kostelů. Netradiční je už samotný název expozice - kostel365.cz.

Kalendář k výstavě
"Hledali jsme zajímavý název, který by zároveň poukazoval na to, že každý den se může něco odehrát. Jsou to příběhy lidí a kostelů, jednotlivých míst a památek,"

Kostel v Ostravě - Hrabové
uvedl v rozhovoru pro Radio Praha Aleš Kozák z Institutu pro památky a kulturu. Na výstavě se ocitlo 12 zajímavých lokalit. I tady se odrazila symbolika roku a jeho dvanácti měsíců. Tvůrci výstavy hledali zajímavě obnovené kostely po celém Česku, přičemž oslovili uměleckého fotografa Jana Bartoše, který se věnuje fotografii památek.

"Sám je vlastníkem fary a my jsme se spolu seznámili při loňské konferenci, která byla zaměřena na venkovské fary. Oslovili jsme ho, jemu se nápad líbil a myslím, že se to povedlo."

Kostel ve Švihově
Na výstavě je 12 kostelů, které jsou velice rozdílné. Jeden je obnoven jako moderna, z dalšího je byt.

"Ano, každý kostel je zajímavý. I způsob té obnovy. Může to být novostavba nebo třeba kopie renesančního kostela - původní dřevostavby jako je to v Ostravě - Hrabové. Zajímavé je někde i vlastnictví. Například ve Švihově byl kostel zrušený k bohoslužebným účelům a bydlí tam mladá žena s přítelem. Je to památkářka, takže to dělá opravdu s citem a respektem k tomu místu."

Kostel v Dolních Kounicích
Fotografie doplňují i příběhy kostelů. Například kostel v Dolních Kounicích byl záměrně ponechán jako torzo. Díky pozorným lidem byl jako poklad objeven kostel v Pelhřimovech na Osoblažsku, novou netradiční skleněnou střechu získalo poutní místo Neratov a tak bychom mohli pokračovat, říká Aleš Kozák.

Kostel v Zadní Zvonkové
"Dalším zajímavým příkladem může být Zadní Zvonková na Šumavě, kde kostel obnovili rodáci, kteří byli po druhé světová válce odsunuti, jedná se tedy o bývalé Sudety. I když vesnice už neexistuje a lidé tam nežijí, tak chtěli alespoň znovu obnovit kostel, což se podařilo. Nyní se tam zase konají svatby těch rodáků, kteří už nežijí v České republice, ale schází se tam alespoň jednou za rok. Každý příběh na stránkách kostel365.cz je popsán takovou formou, aby to bylo zajímavé, aby tam nebyly jen strohé údaje."

A protože je kostelů 12, vznikl z nich i umělecký kalendář.

Foto:www.kostel365.cz