Máchův rok připomněly výstavy, publikace i anketa o jeho vzhledu

macha_karel_hynek5.jpg

V těchto dnech si připomínáme dvousté výročí narození Karla Hynka Máchy. Na otázku, jak Mácha vypadal, dal už zřejmě před lety odpověď antropologický průzkum, autoři ankety To je Mácha! se přesto na básníkovu podobu ptali návštěvníků Národního muzea. Chtěli zjistit, jaké podobizně dává veřejnost přednost.

Hlasovat pro "toho svého Máchu" mohli lidé už dříve na internetových stránkách muzea. Na výběr měli z 22 podob, nejvíce si jich vybralo portrét od Maxe Švabinského.

Nejasnosti kolem Máchovy podoby, otevírající prostor pro fantazii, nejsou ničím novým, připomíná jeden z autorů projektu, ředitel knihovny Národního muzea Martina Sekera.

"První rekonstrukce Máchovy podoby proběhla v roce 1857. Tehdy se skupina literátů, májovci, chtěla přihlásit k nějakému vzoru, k nějaké moderní umělecké legitimitě, proto si zvolili Máchu. Začal tím jejich problém, nevěděli, kde je nějaká jeho podoba a neměli ji, takže pamětníci, jako třeba Sabina, potom Máchu charakterizovali a podle toho také vznikla litografie, která je v roce 1857 uvedena v almanachu Máj."

Výsledky ankety, která proběhla mezi návštěvníky muzea, nejsou zatím známé, nicméně autoři se chtějí soustředit třeba také na to, jestli lidé dávají přednost známým nebo naopak novějším portrétům. Jednotlivé portréty od různých autorů mají často něco společného.

"Většinou je možné u těch kreslířů, malířů nebo sochařů zaznamenat, že se při tvorbě portrétu snažili vystihnout některé společné rysy, které vyčetli z díla. Každý ten malíř četl zjevně to dílo, takže se tam objevují určité atributy Karla Hynka Máchy, klobouk, pokud není na portrétu prostovlasý, nějaký symbol poutnictví, plášť s červenou podšívkou, pokud je ten portrét barevný, a vous. To všechno odpovídá těm historickým svědectvím, jak Karel Hynek Mácha vypadal."

Rok Karla Hynka Máchy letos připomněly také výstavy, knihy, literární besedy, máchovský aršík známek anebo noční výstup na Bezděz.

Foto: Národní muzeum