V Praze proběhne už počtvrté krajanský folklorní festival

zahajeni1.jpg

Ve čtvrtek dopoledne byl v Praze zahájen 4. ročník Mezinárodního krajanského folklorního festivalu. Čtyřdenní přehlídky se letos účastní kolem 450 krajanů, do Prahy přijely dvě desítky souborů z devíti zemí celého světa. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Jedna významná krajanská akce - mezinárodní konference zahraničních Čechů nazvaná Krajané a kultura - právě skončila. Další - Mezinárodní krajanský folklorní festival - hned nato začala. Festival byl tradičně zahájen ve Valdštejnském paláci, v sídle Senátu ČR. Krajany zde přivítal místopředseda horní komory Jiří Liška. Ocenil přitom jejich působení ve světě:

Místopředseda Senátu Parlamentu ČR Jiří Liška
"Krajané jsou naší reprezentací v zahraničí, naše dobrá vizitka všude ve světě. Krajané jsou také důležitým měřítkem všeho toho, co se děje doma. Konečně krajané si možná i více než jiní uvědomují, že onen sdílený prostor společného jazyka, mýtů a historie, odpovědnosti a závazků prostě není možné odhodit nebo odmítnout jako překonané stádium civilizace. Krajané tím, že se od své země neodpoutali, že jim není lhostejná, jsou také dobrou konzervativní pojistkou každého národa."

Ředitelka krajanského festivalu Věra Doušová
Krajanský folklorní festival i letos organizuje občanské sdružení Sedm paprsků. Jeho ředitelka Věra Doušová vypočítala, odkud letošní účastníci do Prahy přijeli:

"Z největší dálky přijeli lidé z Brazílie, soubor Meninas Cantoras. Jsou to mladé dívky ve věku 12 až 18 let. Potom přijeli krajané z Kanady, Belgie, Velké Británie, Rumunska, Maďarska. Nejpočetnější skupina jsou Chorvaté, potom Ukrajinci, pak krajané ze Slovenska a ještě Srbsko."

Předsedkyně Svazu Čechů v Chorvatsku Lenka Janotová
Z Chorvatska, kde žije nejaktivnější česká krajanská komunita v Evropě, přijely hlavně soubory ze Záhřebu a Kaptolu.

"Každý spolek vystoupí ve svém programu. Každý má pěveckou, taneční a hudební skupinu. To znamená, že jak zpěv, tak tanec a hudba tu budou reprezentovat českou menšinu v Chorvatsku,"

říká předsedkyně Svazu Čechů v Chorvatsku Lenka Janotová. Čeští krajané tam mají na dvě desítky dětských folklorních souborů a dalších dvacet souborů pro dospělé. Soubor z Rijeky dokonce vyhrál jeden z předchozích ročníků festivalu. Poprvé do Česka zato přijel i soubor ze srbského Banátu. Josef Veselý z vesnice Končenice k tomu říká:

"Shromáždili jsme se kolem spolku Češi Jižního Banátu v pěveckém sboru, abychom zazpívali ty naše krásné české písničky, které jsme zpívali, když jsme byli mladí. Já mám sedmdesát roků a byl jsem v České republice před dvěma lety. Chtěl jsem vědět, jak vypadá Česká republika, odkud naši staří před 180 roky přišli do Srbska. A moc se mi tu líbilo a řekl jsem si: Josefe, sem musíš přijít znova! Tak jsme se shromáždili kolem toho našeho českého spolku a přijeli jsme poprvé do České republiky zpívat."

Hlavní festivalové programy proběhnou v pátek odpoledne ve Valdštejnské zahradě a v sobotu večer v Městské knihovně v Praze. O průběhu festivalu bude Radio Praha informovat.

Foto: Barbora Kmentová