Kongres SVU v Táboře se přehoupl do své druhé poloviny

Tábor, foto: CzechTourism

V Táboře celý tento týden probíhá 25. světový kongres Společnosti pro vědy a umění. Jeho jednání na místě sleduje Milena Štráfeldová. Jaký byl dosavadní program a co se ještě chystá?

Karel Raška
„Jednání je v tuto chvíli zhruba za polovinou. Zatím tady proběhly panely např. o příspěvku Čechů a Slováků k vědě a technologii 21. století, to byl velmi zajímavý panel, nebo o Rožmbercích, managementu a marketingu, medicíně, historii nebo archeologii. Ta škála panelů je velice široká. Pokud jde o účast, tak na každém z nich sedává dvacet třicet lidí. Podle předsedy SVU Karla Rašky mají panely vysokou úroveň. Ten první, o kterém jsem mluvila, v němž vystoupili např. současný i bývalý předseda Akademie věd ČR, by prý stejně dobře obstál i na Harvardu. Vzhledem ke složení účastníků, kteří jsou dílem ze Spojených států a dílem z českých vysokých škol a vědeckých ústavů probíhá část panelů v češtině a část v angličtině. Na ně potom navazují debaty. Teď právě proběhl panel o zdravotnictví, kde ta debata trvala více než hodinu."

Mileno, kongres SVU to nejsou jen přednášky, ale také kulturní akce a řada dalších doprovodných programů. Můžeš nějaké zmínit?

Zámek Hluboká nad Vltavou,  foto: CzechTourism
"Ten program je skutečně bohatý a kromě tradičního slavnostního úvodního setkání tady proběhl koncert Marty Kubišové, hrál tady armádní bigband nebo skupina Romano Stilo. Byl tady prý i velmi působivý ohňostroj a krajané se také mohli zúčastnit celodenního výletu do Českých Budějovic a na Hlubokou. To samozřejmě není všechno, protože kongres ještě zdaleka nekončí, takže se ještě chystá další koncert, vystoupí houslový virtuos Jaroslav Svěcený a samozřejmě vždy je součástí kongresu také valná hromada a takové slavnostní rozloučení, protože další kongres v Evropě proběhne až za dva roky."

A co se ještě chystá v odborných panelech, o čem se bude ještě hovořit a diskutovat?

"Budou samozřejmě pokračovat nejrůznější panely, chystá se ještě panel věnovaný hudbě, literatuře a umění, také řada historických panelů, panel o exilových studiích, ekologii nebo geriatrii. Ostatně panely věnované medicíně bývají zpravidla na kongresech SVU ty nejnavštěvovanější. Např. panel o historii se bude také týkat českých kořenů různých slavných osobností. Vystoupí tady se svou přednáškou bývalý předseda SVU Miloslav Rechcígl. Tentokrát si připravil přednášku o nositelích Nobelovy ceny, kteří mají české nebo slovenské kořeny."