Premiér Nečas představil novou vládní sestavu

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas y Radek John, foto: ČTK

Šest, pět a čtyři. Takové je rozdělení ministerstev v nové vládě Petra Nečase. Lídři koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se na obsazení celkem patnácti ministerských postů dohodli v noci na středu. Ministrem financí bude Miroslav Kalousek z TOP 09, vnitro povede předseda Věcí veřejných Radek John. Více už Milena Štráfeldová:

Petr Nečas
Jednání o tom, kdo usedne v příští vládě, byla podle očekávání tvrdá. A také dlouhá - premiér Petr Nečas s novou vládní sestavou seznámil novináře po téměř osmi hodinách vyjednávání.

"Tato dohoda byla dosažena po sice dlouhém, ale korektně vedeném jednání. Chci zdůraznit, že je to v tomto složení a v tomto počtu nejmenší koaliční vláda České republiky za posledních dvacet let."

Občanští demokraté budou ve vládě mít kromě premiéra Nečase křeslo ministra obrany, které obsadí Alexandr Vondra. Staronovým ministrem spravedlnosti bude Jiří Pospíšil a šéfem resortu průmyslu a obchodu se stane Martin Kocourek. Resort životního prostředí povede Pavel Drobil a zemědělství Ivan Fuksa. Koaliční TOP 09 získala podle svého předsedy Karla Schwarzenberga ministerstva, kde může pohlídat úspory ve státním rozpočtu:

Karel Schwarzenberg,  Petr Nečas y Radek John,  foto: ČTK
"My jsme vzali na sebe to břímě a je nám naprosto jasné, že to bude v našich oblastech, v našich ministerstvech, kde se ta práce bude dělat. A to je ta váha, kterou jsme chtěli."

TOP 09 tak získala ministerstvo financí pro Miroslava Kalouska. Karel Schwarzenberg se opět stane ministrem zahraničí a ministrem práce a sociálních věcí bude Jaromír Drábek. Resort zdravotnictví povede Leoš Heger a šéfem resortu kultury se stane Jiří Besser.

Dlouhá jednání se vedla o resort vnitra, který přes původní nesouhlas ODS nakonec získaly Věci veřejné pro svého lídra Radka Johna. Podle něj je ale lepší, když toto ministerstvo povede menší strana. To podle něj zaručuje, že se nebude resort snažit zneužívat.

"Jde o to odpolitizovat tuto instituci, aby policisté měli jistotu, že mohou vyšetřovat padni komu padni. A to myslím malá strana může dobře zaručit. Současně jsme otevřeni tomu, že první náměstek bude ze strany ODS."

Milan Urban
Kromě vnitra Věci veřejné obsadí ještě ministerstvo školství, kde bude novým šéfem Josef Dobeš. Místní rozvoj povede Kamil Jankovský a Vít Bárta se stane ministrem dopravy. K nové vládě se v Českém rozhlase vyjádřil sociální demokrat Milan Urban:

"Mně se zdá na první pohled, že odborníci na něco jsou někde jinde. Takže si budeme muset počkat, ale tohle mne určitě na té vládě překvapilo."

Kromě vládní sestavy se lídři koalice dohodli i na další kapitole ze sedmi, na kterých stojí koaliční smlouva. Nyní by měli vyjednavači otevřít rozpočtové otázky. Kromě toho koalici čeká dokončit kapitoly školství, vědy, výzkumu a kultury a také podpory podnikání a rozvoje infrastruktury.