Ota Ulč: V Česku musí pokračovat detoxikace

Ota Ulč, foto: autorka

V první den voleb do sněmovny navštívil Český rozhlas i spisovatel, publicista a emeritní profesor Newyorské univerzity v Binghamtonu ve Spojených státech Ota Ulč. Milena Štráfeldová ho pozvala k mikrofonu:

Jak se díváte na ta čtyři poslední léta od voleb?

"Mám pocity snad vyjádřené anglickým slovem ambivalence. Každý národ má určitá břemena, která si historicky nese, to je součást mentality. Česká nátura je taková zakaboněná, pořád si stěžovat, taky se hodně litovat, samozřejmě mít sklony k závisti, k předpokladu, že jinde by to bylo nádhernější, což zpravidla není pravda. Čeho je třeba? Kdybych byl lékárníkem, který by na vážkách uděloval ctnosti a chtěl vymazat nectnosti... - Je nám více třeba tolerance. Dívat se na protivníka, rivala, konkurenta a oponenta v politickém prostředí ne jako na bídáka, padoucha, tvora nehodného, hodného leda zničení, ale naopak jako na tvora, který to myslí dobře, akorát na to má jiný recept."

Ota Ulč
Česká politická scéna je už několik volebních období prakticky rozdělená. Je tady patová situace. Myslíte, že to bude pokračovat i po těchto volbách?

"Obávám se, že ano."

Jaká je v této souvislosti role malých stran v letošních volbách?

"Jde o to, aby se třeba zeleným povedlo zazelenat se nad pět procent."

To je málo pravděpodobné.

"Málo pravděpodobné to je. Teď jde o to, zda veteráni, kteří přežili všechny režimy, to znamená lidovci, se nad těch pět procent dostanou a nebudou potopeni."

Co říkáte těm dvěma novým stranám, které mohou poměrně hodně zamíchat kartami v letošních volbách? To znamená Věci veřejné a TOP 09?

"Myslím, že TOP 09 by mohla pomoct. Myslím, že by mohla docílit většího počtu procent než třeba komunistická strana."

Jak z té vaší perspektivy za oceánem vidíte z tohoto pohledu Českou republiku?

"Mám pocity, když čtu noviny, že tu pořád cítím ten dech mimozemšťanů. Ten pocit, co jsme měli po návratu po listopadových zázračných metamorfózách, že přeci jenom ten proces musí pokračovat. A já bych to vyjádřil jedním slovem - detoxikace."