Voliči v zahraničí mohou i letos ovlivnit výsledek voleb do sněmovny

Foto: ČTK

V pátek 28. května ve 14.00 hodin začaly v Česku řádné volby do Poslanecké sněmovny. Utká se v nich 26 politických stran a hnutí. Volit ovšem mohou i čeští občané žijící v zahraničí. Na podrobnosti se Milada Richterová z Rádia Česko zeptala vedoucího oddělení zpracování výsledků voleb Českého statistického úřadu Pavla Kuklíka:

Pokud jde o Čechy žijící v zahraničí, jak se určí kraj, ve kterém mohou volit?

"Volební kraj, kam se započtou hlasy našich voličů ze zahraničí, se určuje losem. Letos Státní volební komise vylosovala Jihočeský kraj, což je shodou okolností stejný kraj, do kterého se započítávaly hlasy v posledních volbách v r. 2006."

Když bychom se měli vrátit k volbám do Poslanecké sněmovny před čtyřmi lety, tak tam hlasy krajanů přicházely jako poslední. Dá se říct, že jste dopočítávali jejich hlasy na závěr? A že tedy mohly ovlivnit výsledek voleb tak, že skončily takříkajíc plichtou?

Foto: ČTK
"Je to do jisté míry pravda. Určitý vliv samozřejmě hlasy ze zahraničí mají, to je nesporné. To, že přicházejí na závěr, je už pak jenom takový optický jev. Mohou to zdramatizovat, ale nemusí to tak být. Je zajímavý poznatek, že opravdu záleží na tom, do kterého kraje se ty hlasy ze zahraničí započítávají. Protože kdyby byl vylosován jiný volební kraj, možná by ty výsledky voleb dopadly úplně jinak. Volebnímu kraji se přidělují mandáty k rozdělení v rámci kraje z těch dvou set na základě celkového počtu tam odevzdaných hlasů. Čili tady je význam zahraničí veliký. Vlastně zahraničí všemi hlasy, které zahraniční voliči odevzdají, přispívá tomu kraji, že se v jeho rámci rozdělí více mandátů. Já se teď vrátím k tomu, jak to konkrétně bylo v r. 2006. Ukazuje se, že tam Jihočeský kraj soupeřil s Olomouckým krajem. Z hlediska zbývajících počtů hlasů, podle kterých se dorozdělují krajské mandáty, byl Olomoucký kraj hned za Jihočeským, na který už dodatečný mandát nezbyl."

Pokud jde o to, jak krajané využívají možnost volit do Poslanecké sněmovny, jaké o tom máte informace? Využívají to dostatečně?

"Bohužel na to neumím odpovědět. Neexistuje žádný registr voličů nebo občanů, kteří trvale žijí v zahraničí. Informaci o tom, kolik voličů se zapsalo do seznamů, vlastně získáváme až při volbách. Získáváme ji ze zápisů okrskových volebních komisí. V r. 2006 bylo v těch seznamech zapsáno osm tisíc voličů v zahraničí. Myslím, že taky dosáhli celkem vysoké účasti, protože bylo odevzdáno skoro sedm tisíc hlasů, což je poměrně vysoká účast."