Z krajanského tisku

tisk0410.jpg
0:00
/
0:00

Snaze o záchranu mezitím již uzavřeného českého generálního konzulátu v Montrealu věnuje celou stránku svého nejnovějšího vydání Nový domov. List shrnuje obsah dopisů, zaslaných vrcholným státním představitelům České republiky, například předsedovi vlády Janu Fischerovi nebo prezidentovi Václavu Klausovi.

Snaze o záchranu mezitím již uzavřeného českého generálního konzulátu v Montrealu věnuje celou stránku svého nejnovějšího vydání Nový domov. List shrnuje obsah dopisů, zaslaných vrcholným státním představitelům České republiky, například předsedovi vlády Janu Fischerovi nebo prezidentovi Václavu Klausovi.

Ústředí Českého a slovenského sdružení v Kanadě ve svých apelech proti rozhodnutí české vlády uzavřít montrealský konzulát připomíná i historické okamžiky. Předválečný generální konzul František Pavlásek například za pomoci Sokola a Kanadské jízdní policie dokázal zabránit vydání úřadu zástupcům Hitlerova Německa a přihlásil se k Benešově exilové vládě. Díky jeho hrdinskému činu byla Kanada první zemí, která uznala československý exilový kabinet v Londýně, cituje Nový domov. Dopis také připomíná, že v roce 1939 začala i historie Českého a slovenského sdružení v Kanadě, které vzniklo právě v Montrealu jako reakce proti mnichovské dohodě. Letos by navíc tamní konzulát oslavil 90 let svého trvání. V Montrealu žije přes pět tisíc krajanů českého původu a s českým občanstvím, cituje z dopisu ČSSK prezidentu Klausovi Nový domov.

Předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi napsala také paní marie Votická, která na podporu zachování generálního konzulátu sehnala 51 podpisů. Sama se představuje jako snad nejstarší žijící Češka v Montrealu, jej jí 96 let, a považuje za hanbu, že instituce vnímána od roku 1939 jako monument, přežila Hitlera, nikoli však šetření samostatné České republiky, cituje Nový domov.


Rovněž devadesátiny, v tomto případě ale v optimistickém tónu, si připomnělo krajanské sdružení Beseda i tamní dechová hudba v Hercegovci, informuje Jednota. Na oslavách bylo jubilantům uděleno uznání Svazu Čechů a letos navíc ještě oslaví 80. výročí i hercegovský Masarykův dům, dodává týdeník.


Čechoaustralan přináší rozhovor s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou, zaznamenaný po jeho návratu do Prahy z návštěvy Austrálie. „Nikdy bychom neměli také zapomenout, že Austrálie vždy pomohla naší emigraci, a jestliže se tam dodnes nachází velké množství krajanů, je dobré udržovat naše přátelské vztahy, a ty skutečně existují,“říká mimo jiné Sobotka, který v nejnovějším vydání Čechoaustralana rovněž zdůrazňuje:

„K Austrálii máme po pádu komunistické totality a obnově demokracie v českých zemích blízko i proto, že se po pro nás tak tragických letopočtech 1948 a 1968 stala domovem mnoha šikovných a pracovitých Čechů. Setkali jsme se s krajany v Perthu, Canbeře a v Sydney, součástí těchto setkání bylo udělení Stříbrné pamětní medaile Senátu ČR krajanskému spolku Západní Austrálie v Perthu a krajanskému spolku Beseda v Canbeře, kde jsme položili věnec k uctění památky padlých v Australském válečném památníku. Zde byla také předána pamětní medaile Senátu ČR válečnému veteránovi od Tobruku panu Aloisovi Mikulovi. V Sydney jsme předali Stříbrné pamětní medaile za šíření dobrého jména a tradic České republiky v Austrálii a za podporu krajanských a kulturních aktivit paní Vlastě Šustkové a panu Josefu Chromému. Setkání s krajany byla vždy velmi příjemná, je vidět, že lidé nikde nezapomněli odkud přišli, ať už se jedná o starší emigrantské vlny nebo o moderní doplnění české komunity v Austrálii českými studenty, kteří jsou tam dnes velmi dobře vnímáni.“

Autor: Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio