„Od Štěpána slevy zrána...“

0:00
/
0:00

Po Vánocích, někde ale dokonce už o svátcích, mezi maloobchodními prodejci vypukla soutěž, kdo sleví dříve a kdo zase sníží ceny o větší procento. Je to jen reklamní optický klam, nebo jsou obchodníci opravdu v úzkých a vyprodávají zboží za zlomek ceny?

Zatímco Štědrý večer a Boží hod tradičně patřily rodině a kostelu, na Štěpána, po postní době adventní, kdysi začínala doba veselí. V dnešní konzumní společnosti je ale předvánoční půst už jen krajně menšinovou záležitostí a krátce po předešlé nákupní horečce, hned po svátcích – a leckde dokonce už na Štěpána – začíná veselí slevové. Je libo zboží levnější o 20, 50, 75 nebo dokonce 80 procent? Všeho je hojnost, přesvědčují nás reklamy. A my na ně slyšíme. Jen do vyhledávače Google například byla 1,5 milionkráte zadána tři slova: 'slevy zimní bundy'.

„Povánoční slevy a výprodeje se již staly tradicí, avšak jejich objem je tentokrát nevídaný,“řekl v té souvislosti Lidovým novinám předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Ekonomové to dávají do souvislosti s krizí a obavami prodejců o výši tržeb. Analytik finanční skupiny Atlantik Milan Lávička tento pohled sice neodmítá, ale v hodnocení je trochu opatrnější:

"Já bych řekl, že na jednu stranu opravdu můžeme pozorovat, že ty slevy přicházejí dříve a u některých typů zboží můžou být výraznější, než v minulosti, což souvisí s tím, jak obchodníci vyprázdňují své sklady poté, co je naplnili v přípravě na předvánoční nákupy. Na druhou stranu obchodníci samozřejmě museli počítat s tím, že poptávka bude nižší. Takže ty zásoby mohly být nižší, než v minulých letech, takže celkový objem zboží, které půjde do výprodejů, řekl bych, že bude nižší než v minulých letech."

Spousta lidí ale v očekávání slev odkládá nákup vánočních dárků až na dobu po svátcích, podle průzkumu společnosti Deloitte se to prý dokonce už letos týká většiny dárků. Nejdou tak obchodníci podněcováním této atmosféry sami proti sobě?

Milan Lávička říká, že pokud obchodníci na určitém druhu zboží vydělali už ve fázi prodeje za vyšší cenu, ani při poklesu na nulovou marži jim nehrozí nulový zisk: "Obchodníci samozřejmě to své nakupování přizpůsobují situaci. Takže každý rok se vlastně poučí a v příštím roce se snaží ty zásoby nakoupit v takovém množství, aby je co nejvíce prodali před Vánoci, případně aby mohli dát takové slevy, které se jim stále vyplatí. Ale určitě bych neočekával, že obchodníci prodělají na těch povánočních výprodejích."

A jaký je vlastně dopad těchto i slevami podněcovaných nákupů na celkovou ekonomickou situaci? Roztočí třeba znovu kola mírně se propadajícího maloobchodu? Milan Lávička váhá:

"Vánoční nákupy mají takové dva efekty. Určitě pro ekonomiku, pro obchodníky, je to dobré z toho pohledu, že tržby a prodeje stoupnou. Na druhou stranu lidé mnohdy kupují věci, které by jinak nekupovali a které jsou pro ně zbytečné. Ty prostředky by vlastně mohli investovat do užitečnějších věcí. Takže zde je zase ten efekt Vánoc pro makroekonomiku negativní. A celkový efekt, řekl bych, je pak takový smíšený."