Střípky z vánočních svátků

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vánoce jsou za námi, blíží se Silvestr. Řada lidí má dovolenou a vánoční atmosféra u nich ještě doznívá. I my se ohlédneme za vánočními svátky. Dozvíte se, jak Češi nakupovali, jestli využívají povánoční slevy, na co se mohli o svátcích těšit, jaké zajímavosti pro ně připravili třeba na zámcích.

Foto: Evropská komise
Obchodníci si mnou ruce a jsou s předvánočními prodeji spokojení. Tržby jim i přes horší ekonomickou situaci v porovnání s rokem minulým většinou vzrostly. Zdá se, že se Češi letos soustředili na nábytek. Z obchodních řetězců totiž zaznamenaly největší nárůst obchody s nábytkem Ikea, kterým tržby stouply o desítky procent. A to díky dřívějšímu zahájení výprodejů. Dalším hitem pod stromeček byla elektronika - především tablety, ultrabooky nebo čtečky. Do nového roku se mnozí rozhodli vykročit i s novou televizí, zájem byl o nejnovější modely. V e-shopech Češi utratili 17 miliard korun, což je třetina celoročního obratu na internetu.

V obchodech si příliš neoddechli, 26. prosince už začaly povánoční výprodeje. Slevy dosahují až 80 procent. Některé zlevněné zboží zmizelo z pultů několik minut po otevření prodejen. Například v prodejně na pražském Zličíně si dav koupěchtivých zákazníků během necelých 15 minut rozebral LCD televizory zlevněné o 40 procent. Experti ale varují před klamáním zákazníků. Na co by si měli dát pozor, vysvětluje mluvčí České obchodní inspekce Jana Jelínková:

Foto: ČTK
"Je to třeba deklarování, že všude jsou vysoké slevy. Když přijdeme do obchodu, zjistíme, že se sleva vztahuje pouze na několik výrobků. Může dojít i k tomu, že obchodník v nějakém krátkém časovém úseku navýší původní cenu, pak ji zase sníží, takže tam vlastně k žádné slevě nedojde."

Pořídit si některé dárky až v sezónních výprodejích se letos chystá asi třetina Čechů.

A jak si lidé letošní svátky, které ve spojení s víkendem trvaly pět dnů, užili? Kdo měl chuť, mohl přijít na Staroměstské náměstí, kde primátor tradičně servíroval Pražanům a turistům rybí polévku. Kuchaři na ni spotřebovali tři sta kaprů a tři sta kilogramů kořenové zeleniny. Vánoční prohlídky pak připravily zámky po celém Česku. Třeba Hrubý Rohozec u Turnova nabízí až do 1. ledna kostýmované prohlídky, které ukazují vánoční zvyky posledních majitelů - šlechtického rodu Des Fours-Walderode. Jeden z nich byl opravdu zvláštní, popisuje kastelán Jiří Holub:

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
"Na Štědrý den si rozdali svoje dárky. Stromeček většinou nebyl ověšený ozdobami, ale drobnými dárky pro služebnictvo. Byly tam drobné šperky, mince, něco sladkého, takové nedostatkové věci tehdejší doby. Když pan hrabě poděkoval rodině a zatleskal, tak v ten moment služebnictvo skočilo na stromeček, strhlo ho a kdo si co utrhl, to bylo jeho. Byl to zvyk zvláštní a celkem ojedinělý."

To v českých domácnostech nehrozí. Naopak, vánoční stromky se likvidují většinou v průběhu ledna, kdy se kupí u popelnic. Neprodané vánoční stromky putují do zoologické zahrady v pražské Troji. Poslouží tu především jako potrava pro zvířata, na jehličí si rádi pochutnávají zejména zubři. Pokračuje Michal Šťastný ze ZOO Praha:

"Zlatým hřebem povánoční hostiny bude odstrojený strom ze Staroměstského náměstí. Stromečky využijí zvířata celé. To, co nedokáží rozžvýkat, tak zpracují štěpkovače. Tvrdé dřevité části využijeme na podestýlku."

Tradičním místem procházek byly o svátcích i betlémy. V Třešti na Vysočině dokonce můžete zaklepat na dveře domácností betlémářů, letos do patnácti rodin. Od Štěpána do Hromnic navštíví víc než dva tisíce turistů také rodinu Roháčkových:

"Manžel zdědil beltém po tatínkovi a ten už nějakou figurku dostal od svého tatínka, takže některé figurky máme hodně staré. Manželova rodina měla více dětí a betlém mezi ně rozdělili. My máme nějaké figurky, které jsou z roku 1800,"

Dominik Duka,  foto: ČTK
uvedla paní Roháčková. Tradice betlémářství v Třešti je stará víc než dvě století. V těchto dnech ji přijíždějí obdivovat třeba i Japonci nebo Australané. Nouze nebyla ani o betlémy živé. Ten byl například v Měříně na Žďársku nebo v Rajhradu u Brna. Ve stylových kostýmech tu vystoupilo na 80 lidí.

K vánočním svátkům patří i charita. Například pražský arcibiskup Dominik Duka připravil oběd pro bezdomovce, seniory, uprchlíky, lidi postižené a osamělé. O Vánocích zněla v kostelích také Rybova vánoční mše, v televizi zase pohádky. Nejsledovanějším pořadem o Štědrém dnu byla nová česká pohádka Dvanáct měsíčků. Sportovat naopak vyrazili otužilci. Do Vltavy, která měla 4 stupně Celsia, jich skočilo 236, mezi nimi i plavci ze Slovenska, Polska, Británie a Německa. Na Vánoce padaly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo ve Vlkonicích na Klatovsku, kde se rtuť vyšplhala na 14,6 stupně Celsia.