Výstava upozorňuje na zničené kostely západních Čech

udrc.jpg

Unikátní výstavu věnovanou zničeným kostelům v západních Čechách představují v Ostrově na Karlovarsku. Soubor historických fotografií a dokumentů upozorňuje na církevní stavby, které v západočeském pohraničí podlehly zkáze, zejména v druhé polovině 20. století. Zároveň však dnes nové kostely vznikají, například na Žďársku. Chystá se i plovoucí kostel na Vltavě.

Devastace kostelů nastala v západočeském regionu po skončení druhé světové války. Kostelů zmizelo několik desítek, dalších třicet je ve velmi špatném stavu. Důvodů, proč církevní památky zmizely, je několik. Jednak to byla oblast bývalých Sudet, odkud byli po válce vysídleni Němci, další kostely se ocitly ve vojenských pásmech. Každý z nich je na výstavě představen starými fotografiemi, snímkem místa, a jak vypadá dnes. Štěstí měl například kostel v obci Údrč na Karlovarsku. Před úplným zánikem ho před více než deseti lety začala zachraňovat skupina lidí. Se záchranou pomáhal i soubor pražského divadla Ypsilon.

"Protože jsme sem jezdívali, tak nám bylo líto toho kraje po těch odsunech a jak ten kraj byl zdevastován. Je to taková smutná krásná krajina,"

říká umělecký šéf divadla Jan Schmidt. Kromě kostelů je na výstavě řada dalších církevních předmětů - třeba prasklý zvon, vzácný misál, socha klečícího Krista z 18. století či dřevěné Desatero, které přežilo požár kostela v Krásném Lese.

V jiných místech se kostely budují. Třeba v nenápadné vesnici Budeč na Žďársku. Kaple, kterou vytvořil architekt Karel Rosecký, začala díky svému unikátnímu vzhledu přitahovat turisty z celé republiky. Pomohli ji stavět místní obyvatelé a dokonce zvítězila v soutěži Stavba Vysočiny 2008. Jak řekl starosta František Fabík, nápad se zrodil už v roce 1998 a lidé o něm rozhodli v referendu.

"Lidé na to dali 395 tisíc, asi 150 tisíc v darech v movitých věcech, jedná se o zvon a varhany a zadarmo odpracovali 2250 hodin."

Budeč přitom nemá ani 200 obyvatel. Většinu nákladů přitom dala vesnice ze svého malého rozpočtu. Pomohla pouze symbolická dotace ve výši 235 tisíc.

"Je pravda, že malé obce mají malé rozpočty, ale na malých obcích se musí umět hospodařit. My máme zásadu, že čtyři roky šetříme a jeden rok utrácíme, to znamená, že děláme větší akci."

Zajímavý kostel vznikne i na lodi a bude brázdit Vltavu. Jde o projekt Mezinárodního křesťanského společenství Praha. Tomu se podařilo koupit vyřazené plavidlo, které bylo postaveno roku 1925 v Německu. Kromě kostela tu bude divadlo, místo pro koncerty, autorská čtení, vernisáže výstav a nebo třeba svatby.

"Celý ten projekt vychází z potřeby komunikovat do společnosti naší zkušenost jako křesťanů, ale ne takovým prvoplánovým způsobem, že bychom se postavili někde na ulici a četli nějaké verše z Bible. Spíš je to o tom, že ta naše skupina je taková hravá a tvůrčí,"

říká představitel sdružení Tomáš Janda. Loď - kostel teď čeká v Mělníku rekonstrukce. Dostane nový kabát a taky nové jméno.