Cesta do hlubin Sněžky

Foto: Martina Bílá
0:00
/
0:00

V létě se zážitkůchtivým turistům nabízí spousta atrakcí, mohou vyrazit na koupaliště, do zoo, navštívit hrady a zámky nebo si třeba vyšlápnout do hor. Stále oblíbené jsou Krkonoše, na nejvyšší horu Krkonoš a celého Česka míří ročně tisíce lidí. Daleko méně se jich ale může podívat dovnitř Sněžky, do starého dolu Kovárna.

Obří Důl,  foto: Ivo Lukačovič / Creative Commons 2.5 Generic
Radko Tásler z České speleologické společnosti Albeřice říká, že první zmínky o dolování v Obřím dole jsou z roku 1511, kdy sem přišli horníci z Trutnova.

Důl Kovárna,  foto: Martina Bílá
"Dokonce máme zprávy z roku 1456, kdy podnikl nějaký Benátčan cestu na Sněžku a přitom popisuje, že našel v Obřím dole pozůstatky po dolování. Potom, až do roku 1876 bylo několik hornických etap, střídali se tady různí majitelé, vznikla tady Arzeniková společnost v 19. století, která založila pece v Peci pod Sněžkou, byla tam arzénová pec, měděná pec, pece na železo. Potom to klasické hornictví ustalo a potom, v roce 1952-1959 sem přišli geologové a hledali tady především wolframové rudy. Z té doby tady zůstalo skoro 7 kilometrů důlních chodeb po tom geologickém průzkumu. Naštěstí se té wolframové rudy objevilo tak málo, že se to nevyplatilo těžit, takže nám Sněžka zůstala celá"

Kdy jste se tam objevili vy?

"My tady jako Česká speleologická společnost děláme od roku 1988, ale to byl nejdřív takový průzkum a vůbec seznamování se s tou lokalitou, jak po stránce geologické, tak po stránce báňské. Zpřístupňovací práce začaly v roce 1998, byly ukončeny v roce 2003 a od roku 2004, je v té starší části dolu Kovárna provoz."

Důl Kovárna,  foto: Martina Bílá
Co tam mohou návštěvníci vidět?

Důl Kovárna,  foto: Martina Bílá
"Návštěvníci vstoupí takovou poměrně úzkou štolou Barbora, její nejmenší profil je asi 70 cm krát metr padesát, musí jít trošku sehnuti. Pak vejdou do těch velkých prostor, jsou to vlastně komory o ploše mnoha desítek čtverečných metrů, tam ty horniny obsahovaly rudu, především železo, měď a arzen. Mimo tyhle obrovské dobývkové komory, které každého překvapí, tam mohou vidět i zbytky po tom starém důlním zařízení. Jsou tady lezné oddíly, to jsou takové dřevěné konstrukce vedoucí do stropu, pak jsou tady lezci, to jsou speciální žebříky vytesané do klád, po kterých horníci stoupali a nosili rudu v necičkách. Potom tady máme repliky různých středověkých zařízení, třeba želízko a mlátek, to jsou nástroje, kterými se dobývala ruda, je tady rumpál, hunt, to je vozíček na dopravu rudy a různé jiné drobnosti."

Radko Tásler také prozradil, že jeskyňáři mají s podzemím Sněžky velké plány. Chystají prodloužení současné trasy, na které by se návštěvníci seznámili celou historií hornictví v Obřím dole, včetně úseků z padesátých let minulého století.