Vláda schválila podobou armádních misí pro rok 2010

Foto: ČTK

Schodek státního rozpočtu na příští rok má být 166 miliard. Shodla se na tom v pondělí na svém prvním jednání po získání důvěry poslanců překlenovací vláda premiéra Jana Fischera. Schodek se zvýšil o dvě miliardy kvůli dalším penězům na regionální školství. Výdajové rámce bude vláda ještě jednou posuzovat na konci července, kdy ministerstvo financí zveřejní novou makroekonomickou prognózu. V září pak kabinet předloží konečný materiál sněmovně.

Zleva: Martin Barták,  Eduard Janota a Jan Fischer,  foto: ČTK
Vedle výdajů na už zmíněné regionální školství se vláda také zabývala finančními prostředky na investice v dopravě. Kabinet mimo jiné nepřijal požadavek ministra dopravy na navýšení peněz do budování silnic a dálnic. Tento resort zřejmě nebude zahajovat nové stavby a soustředí se na dokončení stávajících.

Velmi důležitá byla debata ministrů o financování armádních misí v roce 2010. Vláda jim nakonec dala zelenou. Počítá s redukcí a větší koncentrací vojáků do konkrétních projektů. To byl jeden z požadavků ČSSD, jak potvrdil její předseda Jiří Paroubek:

"To stanovisko je jasné - zredukovat proti letošnímu roku rozsah vojenské mise v Afghánistánu a připravit redukci i na následující leta, protože vnitrostranické referendum, které proběhlo před několika týdny k této otázce, se vyjádřilo dosti jednoznačně."

Ministr obrany Martin Barták po jednání vlády potvrdil, že ministři vyhověli požadavkům ČSSD na snížení počtu vojáků a jejich větší koncentraci. S plánem už seznámil jak zástupce politických stran, tak prezidenta republiky:

Odlet českých vojáků do Afghánistánu,  foto: ČTK
"Všude se návrh setkal s podporou s tím, že po opakovaných jednáních se sociálními demokraty jsme přistoupili k některým změnám. Redukovali jsme počet našich vojáků v Afghánistánu, kde ten původní návrh přesahoval v našich vnitroresortních materiálech číslo 600. V Kosovu ponecháváme největší počet vojáků, největší kontingent - 550 pro příští rok. Druhý největší kontingent bude působit v Afghánistánu. Návrh je 535 vojáků, a to v provinciích Kábul, Lógar a Paktíja, tudíž v oblasti, která od sebe není vzdálená více než dvěstě kilometrů."

Jednotlivci pak mají působit v dalších, hlavně pozorovatelských mezinárodních misích, například dva důstojníci v Čadu a další na Sinajském poloostrově. Nově se vojáci zapojí do mise Evropské unie v Bosně a Hercegovině a čeští důstojníci budou pracovat i na britském velitelství evropské námořní protipirátské operace u břehů Somálska. Ministr obrany Martin Barták potvrdil, že peníze na vyslání vojáků do zahraničí jsou. Mise vyjdou státní pokladnu na nejvýše 3 miliardy korun. Ministr Barták sdělil, že Poslanecká sněmovna by se mohla misemi zabývat na mimořádné schůzi v červnu. Také náčelník generálního štábu Vlastimil Picek by tento termín uvítal:

"Pro nás jako pro vojáky je to vždycky otázka velice špatná. My dlouhodobě plánujeme a rádi bychom, aby tyto mise byly opravdu schváleny v rozumném termínu. Pro nás by bylo nejlepší, tak jak jsem požadoval ve výboru Poslanecké sněmovny pro obranu a bezpečnost, kdyby tyto mise mohly být schváleny v celém Parlamentu, tedy i v Senátu, do parlamentních prázdnin."