Zemětřesení v českém fotbale

Václav Svěrkoš (vlevo) a Tomáše Ujfaluši, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čistka ve fotbale! či Velké fotbalové zemětřesení. Takové titulky se objevují na stránkách českých deníků. Vedení fotbalového svazu totiž vyhodilo šest hráčů, rozloučilo se s trenérem Petrem Radou a celým realizačním týmem.

Václav Svěrkoš  (vlevo) a Tomáše Ujfaluši,  foto: ČTK
Z reprezentace mizí šestice hráčů, kteří se účastnili večírku po porážce se Slovenskem. Vyřazení z kádru se týká i kapitána Tomáše Ujfalušiho a nejlepšího střelce Milana Baroše. Kromě nich na dalších reprezentačních srazech neobjeví Fenin, Kováč, Matějovský a Svěrkoš. Vyhození fotbalisté mají za sebou 211 startů a 39 gólů v českém týmu. Zásluhy z hřiště jim však nepomohly. Vše přebil skandál s večírkem.

"Ty fotografie jsou neoddiskutovatelné,"

řekl v České televizi šéf fotbalového svazu Pavel Mokrý. A místopředseda Jiří Kubíček dodal:

"Musí jednou nastat den, kdy reprezentovat bude nejvyšší čest pro hráče a ne s tím spojovat další události jako jsou oslavy narozenin a podobně."

Petr Rada,  foto: ČTK
Český reprezentační tým je tak o polovinu menší. Jaká jsou ale fakta, ptají se například Lidové noviny. Baroš a spol. už měli volno po reprezentačním srazu a vyrazili si z kopýtka. Žádný zápas je nečekal. Ne že by bylo nutné jejich flám hájit, ale otřepané klišé 'vyříkat si to v hospodě' někdy skutečně funguje. Že to byla 'oslava' vsugeroval fotbalovému svazu bulvár. A svaz ho poslechl, aniž kontaktoval hráče a vyslechl si jejich komentář. Podle mnohých bývalých hráčů a trenérů to bylo divadlo pro diváky a hlavně pro sponzory.

"Sponzoři v této chvíli nejvíc postrašili fotbalový svaz za celou dobu, co podporují český fotbal. Je však otázka, jestli to nebylo jen takové strašení 'bu, bu, bu' a stejně jsou ty smlouvy pro ně nakonec tak dobré, protože o fotbale se bude mluvit vždycky."

uvedl v ČT Štěpán Filípek z časopisu Hattrick.

Tomáš Ujfaluši oznámil už několik hodin před verdiktem, že u reprezentace končí - kvůli prostředí ve fotbalovém svazu i v médiích. Je možné, že svým prohlášení může ovlivnit i další hráče. O konci reprezentace uvažuje Marek Jankulovski i Milan Baroš.

Pavel Mokrý,  foto: ČTK
Pro fotbalisty však nemusí být vyřazení z reprezentace trvalé. Výkonnému výboru v červnu skončí mandát. Bude záležet jen na trenérovi, které hráče povolá. Reprezentace sehraje nejbližší zápas v červnu, kdy se v přípravě utká s Maltou.

Trenér Petr Rada vydržel u týmu jen devět měsíců. Vaz mu zlomila právě porážka se Slovenskem a špatné vyhlídky na postup na světový šampionát. Člen výkonného výboru Jaroslav Starka tvrdí, že nechyboval jen hlavní kouč.

"Dneska nemá cenu házet na něj všechnu špínu, protože to je určitě chyba i naše. Chyba je v tom, že byl sám u toho mužstva. Jestliže máte vedle sebe veličinu jako je Karel Poborský, která vám s tím nemůže pomoci, protože nemá pravomoci, tak je to smutné."

Místopředseda svazu Kubíček příliš nesouhlasí s odvoláním realizačního týmu, tedy i lékařů a kustodů. Podle jeho slov se svaz může dostat pod tlak a hrozí, že nebude schopen zajistit právě utkání s Maltou.

A kdo by mohl české fotbalisty vést? Mezi nejžhavější kandidáty momentálně patří kouč Slavie Karel Jarolím a František Straka. Bývalý kouč Sparty, Plzně nebo Českých Budějovic už mnohokrát naznačil, že by pro něj podobné angažmá znamenalo velkou výzvu.