Komunisté se dostávají do krajských vlád

Foto: ČTK

Zatím v necelé polovině z třinácti regionů, kde se konaly krajské volby, se vítězní sociální demokraté dohodli na způsobu vlády v následujících čtyřech letech. Do krajských vlád se v některých krajích dostali i komunisté, jinde budou menšinovou vládu sociálních demokratů podporovat. Znamená to průlom v české politice?

Krajští předsedové ČSSD Libor Joukl  (vpravo) a KSČM Karel Tvrdý  (vlevo) podepsali dohodu o podpoře vytvoření rady kraje a programových priorit,  foto: ČTK
Komunisté se poprvé v porevoluční historii Česka dostali do krajských vlád. Koalice ve složení ČSSD a KSČM ovládne například Moravskoslezský kraj. Lidovci účast ve vedení s komunisty odmítli, proto teď bude ČSSD ladit podrobnosti koaliční smlouvy jen s komunisty. Občanští demokraté tak po 8-mi letech skončí v opozici. Jejich krajský předseda a opavský primátor Zbyněk Stanjura přiznal, že ho komunisté ve vedení kraje nepřekvapili.

"Po shlédnutí výsledků voleb jsem to očekával. Překvapený nejsem, ale jsem velmi zklamaný a velmi smutný, že zrovna v našem kraji se komunisté vrací na krajské úrovni do vlády. Považuji to za velmi špatné i při vědomí toho, že ČSSD mohla vytvořit koalici nekomunistickou."

Krajský lídr ČSSD Radko Martínek  (vlevo) a Jiří Paroubek po jednání o budoucí koalici pro vedení Pardubického kraje,  foto: ČTK
Pravděpodobný budoucí hejtman Jaroslav Palas odmítá, že by to byl první nástup komunistů k moci od listopadového převratu v této části republiky.

"Komunisté byli na minulém magistrátě, vládli tomuto městu, takže na tom nevidím tak nic mimořádného. Takto rozdali karty voliči a my jsme povinni toto přání respektovat."

Levicová vláda vznikla také v Karlovarském kraji. Tady se vítězná ČSSD dohodla s komunisty a hnutím Doktoři. Strany, které skončily v opozici, jsou z nové krajské vlády rozčarované. Pro menšinové vládnutí se rozhodla Vysočina. Tady představitelé ČSSD podepsali s komunisty dohodu o podpoře. Komunisté za to žádají posílení kontrolních funkcí a post předsedy finančního výboru. V pátek komunisté oznámili, že budou podporovat i menšinovou vládu ČSSD ve Středočeském kraji. Pravděpodobný budoucí hejtman David Rath již dříve avizoval, že by o menšinové vládě nechal hlasovat i bez předem dojednané podpory komunistů.

Krajský lídr ČSSD Lubomír Franc  (vpravo) a Jiří Paroubek před vyjednáváním o budoucí koalici v Královéhradeckém kraji,  foto: ČTK
Je vstup komunistů do krajských vlád průlomem v české politice, to je otázka pro politologa Bohumila Doležala.

"Nepochybně. Je to další velmi výrazný krok k tomu, aby komunistická strana byla považovaná za schopnou koalicí, aniž by sama k tomu udělala nějaký viditelný a rozhodný krok."

Jak hodnotíte postoj lidovců nevstoupit do krajských vlád, kde jsou komunisté a výzvu předsedy ČSSD Paroubka, aby do těchto koalicí vstoupili?

"Paroubek by o to samozřejmě velmi stál, protože tím by opět získal potvrzení, že koalice s komunisty jsou něco normálního, když se další parlamentní strana proti nim nebrání. Lidovci zatím na to nejsou ochotni přistoupit, což jim slouží ke cti. Zřejmě by to také neobhájili před svými voliči, protože o něco podobného se pokusil na celostátní úrovni po parlamentních volbách Kalousek a musel odstoupit z funkce předsedy strany."

Lidovci vstoupili do krajských vlád například v Pardubickém či Královehradeckém kraji, kde vznikla koalice ČSSD, Evropských demokratů a nezávislých. Vyjednávání o koalici v Královéhradeckém kraji však poznamenala ostrá kritika postupu ČSSD. Její senátor Vladimír Dryml tvrdil, že strana měla vládnout menšinově. Také uvedl, že navrhovanou koalici nepodpoří a že by měl být hejtmanem on, protože dostal nejvíce preferenčních hlasů. Pak ale své stanovisko zmírnil. Dřívější vládce krajů - ODS je zatím ve všech dojednaných krajských vládách v opozici.