Vražda Václava Kočky mladšího vyvolala reakce mezi politiky

Bohumír Ďuričko, foto: ČTK

Ve čtvrtek 9. října byl v pražské restauraci Monarch zastřelen syn provozovatele Matějské pouti Václav Kočka mladší. Z jeho vraždy byl obviněn pražský hoteliér Bohumír Ďuričko. Událost nezůstala jen kriminálním činem, ale vyvolala reakce také na politické scéně. Stala se totiž krátce po křtu nové knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka a rodina oběti i obviněný patřili mezi jeho známé.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Tato lidsky nešťastná událost nemá nic společného s politikou a programem sociální demokracie," vyjádřil se v pátek Jiří Paroubek. Dodal, že cítí s rodinou mrtvého a že zastřelený i jeho otec byli dlouholetými členy ČSSD. Zdůraznil ale, že se incident stal až několik hodin po autogramiádě.

Restaurace Monarch,  kde byl v noci na 10. října zastřelen Václav Kočka ml.,  foto: ČTK
"V době incidentu jsem zřejmě nebyl na místě několik hodin, v restauraci bylo podle mých informací několik posledních hostů, pokračoval tam normální provoz."

Prezident Václav Klaus nechtěl k věci vyjadřovat nějaké silné soudy:

"Já nemyslím, že je bezprostředně nějaká souvislost mezi předsedou sociální demokracie a tím, co se tam ve čtvrtek stalo. Nicméně není možné popřít, že se to stalo na jeho akci. Politici si mají dávat pozor na to, s kým se přátelí."

K případu se vyjádřil také premiér Mirek Topolánek, kromě kondolence rodině oběti, připomněl spis někdejšího šéfa policejního útvaru pro boj s organizovaným zločinem Jana Kubiceho. Ten v roce 2006 ve zprávě psal o prorůstání mafiánského prostředí do státní správy a v textu se objevila jména Ďurička i otce zavražděného Václava Kočky. Sociální demokraté Topolánkovu reakci odsoudili. Jiří Paroubek v neděli v České televizi připustil, že v souvislosti s kauzou uvažoval i o rezignaci. Nakonec se ale rozhodl neodcházet, protože případ podle něj se stranou nesouvisí.

Vicepremiér a předseda zelených Martin Bursík v debatě s Jiřím Paroubkem v České televizi řekl:

Bohumír Ďuričko,  foto: ČTK
"Vy máte osobní vztahy, osobní styky s těmihle lidmi. Jednu věc to napovídá a to je vlastně to, jak daleko se dostala naše politika, že je tolerováno, nebo až do současnosti bylo tolerováno a doufám, že to přestane těmito volbami, že se politici pohybují v těchto kruzích. Je to věc, kterou nikde ve vyspělé Evropě nenajdete, to by ten politik ihned skončil. Vy velmi často mluvíte o presumpci viny a najednou takhle věc vůbec nezaznívá."

Bursík také upozornil, že kauza může ovlivnit volební účast při nadcházejících krajských volby a senátních volbách. Jaký názor na to má politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické?

"Já si myslím, že to jistý dopad na volby mít bude. Může to způsobit, že třeba řada potenciálních voličů sociální demokracie se třeba rozhodne, že k volbám nepůjde. Nemyslím si ale, že by to bylo nějakým způsobem zásadní. Nemyslím si, že by to ovlivnilo to jádru sociálnědemokratických voličů, že by se rozhodli hlasovat pro jinou stranu nebo nepřijít k volbám."

Kauza Morava a informace okolo odposlechů jsou podle Dvořákové mnohem závažnější. Je také otázkou, zda na chování voličů nebude mít dopad současná finanční krize.