Státní zástupkyně řekla, že byla při vyšetřování kauzy Jiřího Čunka ovlivňována

Jiří Čunek

V justiční frašku se podle svědků zvrhlo pondělní projednávání civilní žaloby nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a dalších šesti vysokých funkcionářů justice na bývalou nejvyšší zástupkyni Marii Benešovou. Před krajským soudem v Praze přitom zazněla i slova o ovlivňování korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka. Nezávislost justice musí jít stranou, měl během jejího vyšetřování říct místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.

Marie Benešová,  foto: ČTK
Renatě Vesecké, Pavlu Kučerovi i bývalému ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi se nelíbilo, že je stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová kvůli Čunkově kauze označila za zákulisní justiční mafii. Podali proto na Benešovou civilní žalobu a požadovali omluvu. Během šestihodinového líčení před soudem však začaly vycházet najevo zarážející skutečnosti. Ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová řekla, že na ni byl vyvíjen politický nátlak. Pod přísahou uvedla, že po ní Pavel Kučera při jedné z tajných schůzek chtěl, aby vyšetřování Jiřího Čunka co nejdéle protahovala.

"Požádal mne, aby trestní řízení bylo prodlouženo z důvodů, že hrozí pád vlády,"

Renata Vesecká,  foto: ČTK
uvedla Andělová pro Českou televizi. Před soudcem Vojtěchem Ceplem ml., který už vynesl několik rozsudků proti vysoce postaveným politickým osobnostem, svědčili i bývalý olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván a jeho tehdejší náměstek Igor Stříž. Oba byli v průběhu vyšetřování Čunkovy kauzy ze svých funkcí odvoláni. Stříž přímo v soudní síni žádal Renatu Veseckou, aby ho zbavila mlčenlivosti, aby tak mohl objasnit, v čem spočívalo ovlivňování celého vyšetřování. Vesecká jeho žádost ale odmítla a krátce nato bez dalšího komentáře opustila soudní síň. Stříž k tomu uvedl:

"Chtěl jsem soudu vysvětlit, že samotné schůzky neměly v té věci valný význam. Že teprve ve spojení s dalšími procesními kroky, které v té věci byly provedeny, počínaje odnětím věci a přikázáním do Jihlavy a dalšími postupy, které nebyly ve věci obvyklé, teprve dávaly ty schůzky smysl. Bohužel pro tyto informace jsem povinnosti /mlčet/ zproštěn nebyl."

Jiří Čunek
Ze Střížovy svědecké výpovědi vyplynulo i to, že se o vyšetřování Čunkovy kauzy nadstandardně zajímal ministr vnitra Ivan Langer. Stříž ale popřel, že by to mohlo jeho práci státního zástupce ovlivnit.

Při jednání před soudem se vysocí funkcionáři justice překřikovali, napadali a nepřípustně si tykali. Soudce je proto musel často napomínat. Celý případ tak vrhá na českou justici špatné světlo. Sama Marie Benešová pro televizi Nova řekla:

"Já jsem neměla ani tušení, jaký rozsah katastrofy tam v pozadí vůbec byl."

Soudce Cepl další jednání odročil na 2. června. V samotné korupční kauze byl vicepremiér Jiří Čunek zproštěn všech obvinění. V Přerově však v těchto dnech probíhá soud s podnikateli, kteří se údajně snažili ovlivnit Čunkovu sekretářku Marcelu Urbanovou. Právě její svědectví o tom, že Čunek měl ještě jako vsetínský starosta přijmout půlmilionový úplatek od realitní kanceláře, celé vyšetřování spustilo.