Omluva na pokračování

Marie Benešová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se má omluvit náměstkovi pražského vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi, kterého v souvislosti s vyšetřováním kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka veřejně označila za člena justiční mafie. Rozhodl o tom v pondělí Krajský soud v Praze. Žalobu dalších čtyř lidí soud zamítl.

Foto: ČTK
Stínovou ministryni za ČSSD Marii Benešovou v lednu 2008 společně zažalovali současná nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, exministr spravedlnosti Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, Vesecké náměstek Karel Černovský, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, státní zástupce Arif Salichov a už zmíněný Libor Grygárek. Žalobci Coufal a Salichov vzali loni v dubnu své žaloby zpět, takže ve druhém kole sporu už nemají postavení účastníků řízení. Marie Benešová o zmíněných osobách v prosinci 2007 v pořadu Českého rozhlasu řekla, že fungují jako zákulisní justiční mafie, která se justici snaží plně ovládnout, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury, a že se snaží ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se jim zatím daří. U bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce se Marie Benešová také zmínila o plýtvání na ministerstvu spravedlnosti.

Pražský vrchní soud loni zrušil verdikt soudce Vojtěcha Cepla z června 2008, případ vrátil k novému projednání a kauzu mu s odkazem na mnohočetná pochybení odebral. Toto rozhodnutí však loni v říjnu Ústavní soud zrušil a případ vrátil soudci Vojtěchu Ceplovi. Ten v pondělí dospěl k stejnému závěru, jako napoprvé, před dvěma lety. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že žalobci do případu Čunek skutečně zasahovali:

Vojtěch Cepl,  foto: ČTK
"Byly zjištěny nedovolené intervence, byla zjištěna profesní šikana, bylo zjištěno zneužití delegace a zejména byly zjištěny kombinace těchto prostředků. Paní žalovaná má právo se v rámci demokratického diskurzu vyjadřovat, hodnotit probíhající řízení, jakož i vyjadřovat se k těm osobám, které jsou za to řízení zodpovědny."

Žalovaná Marie Benešová argumentaci soudce Vojtěcha Cepla velmi chválila:

"Bylo to brilantní a skutečně mu to muselo dát hroznou práci, protože se tam zabýval vším, co se vůbec dalo předpokládat a co se v té věci odehrálo. Pečlivě to rozebral a tak to precizoval, že pochybuji, že tam vůbec protistrana bude mít nějaké argumentační možnosti. Ale myslím si, že něco vymyslí."

Marie Benešová,  foto: ČTK
Na to se Marie Benešová může, tak říkajíc, spolehnout. Petr Toman, právní zástupce exministra Němce, hned po vynesení rozsudku sdělil, že není s výrokem soudu spokojen a naznačil, že se jeho klient odvolá:

"Nebyl proveden žádný nový důkaz. Situace byla taková, že byly zavedeny určité důkazy minule, a on ty důkazy vyhodnotil svým rozsudkem, Dnes žádný nový důkaz nepřibyl, a přesto je rozsudek stejný. To znamená, že Vrchní soud podle mého názoru nemůže rozhodnout jinak, než ten rozsudek opět zrušit."

Současné rozhodnutí soudu není pravomocné a lze se proti němu odvolat.