Rozhodnutí o Kaplického knihovně se odsouvá

Foto: ČTK

Tak bude v Praze na Letné stát Národní knihovna podle návrhu Jana Kaplického, nebo nebude? Měli jsme se to dozvědět ve středu, ale nedozvěděli jsme se nic konkrétního. Pouze to, že rozhodnutí se dále odsouvá. Kolega Vilém Faltýnek přichází do studia s aktuálními informacemi.

Foto: ČTK
O návrhu nové budovy pro Národní knihovnu jednala sedmičlenná pracovní skupina od října, podklady jí právní experti dodali v lednu, a 27. února měl být vynesen konečný verdikt. Členové týmu se však na středeční schůzce dohodli, že počkají na posouzení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jemuž celou věc před týdnem ministerstvo kultury předalo.

Návrh britského architekta českého původu Jana Kaplického zvítězil v mezinárodní soutěži, kterou v roce 2006 vypsala Národní knihovna. Před rokem byl vyhlášen vítěz, ale od té doby se vlečou spory oddalující realizaci. Pochybnosti se postupně týkaly regulérnosti soutěže, estetického dojmu, umístění budoucí budovy, čerpání peněz atd. Objevily se i argumenty právní. Úkolem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bude zjistit, zda je možné na základě mezinárodní soutěže vyhlásit v Česku veřejnou zakázku s předem daným vítězem.

Architekta Jana Kaplického, ač je sám členem sedmičlenné pracovní skupiny Národní knihovna, rozhodnutí skupiny rozhořčilo a prohlásil, že napadne Magistrát hlavního města Prahy u soudu.

"Samozřejmě, ale u mezinárodního soudu, ne v Praze."

Kaplický chápe další odklad jako obstrukci. Nevěří, že antimonopolním úřadem jednání o jeho knihovně skutečně skončí.

"Po tomto úřadě jistě bude další výmluva. Tady si uvědomte jednu věc, že my nevíme, proč vůbec tato situace vznikla. Od 15. října minulého roku pan primátor vyhlásil válku Národní knihovně."

Zástupce ředitele pražského magistrátu Miroslav Sklenář postoj Jana Kaplického zažalovat Hlavní město nechápe:

"Tomu nerozumím, protože už na tom jednání pan architekt použil větu o tom, že bude žalovat Českou republiku, a potom před novináři řekl, že bude žalovat u mezinárodního soudu Hlavní město Prahu. Tomu skutečně nemohu rozumět, protože Hlavní město Praha žádnou soutěž nevyhlašovalo, nefinancuje."

Ani vítězství v mezinárodní architektonické soutěži, která byla na podobu nové budovy Národní knihovny vypsána, nezaručuje, že vítězný návrh bude realizován. Kaplický navíc tvrdí, že dosud dosud nebyl za projekt ani honorován.

"Samozřejmě, já jsem nedostal od té doby ani korunu od českého státu, a to je rok, co se dohadujeme. A když padne tento důvod, tak bude další důvod. Protože tady musí být někdo, pan primátor, pan prezident, a hlavně vláda, která bude mít dobrou vůli knihovnu vybudovat."

Pokud antimonopolní úřad rozhodne kladně, bude moci na základě vítězného návrhu začít vznikat studie proveditelnosti stavby. Podle pravidel Mezinárodní unie architektů má vítěz v případě, že se jeho návrh nebude realizovat, nárok na odškodnění ve výši odměny za první místo a smí oceněný návrh uplatnit jinde.