Realizace Kaplického návrhu Národní knihovny je zřejmě v nedohlednu

Проект нового здания Национальной библиотеки

Zdá se, že realizace Kaplického návrhu nové Národní knihovny je v nedohlednu. Tým Jana Kaplického projekt upravil a chobotnička, jak se také knihovně podle jejího tvaru říká, se vejde na původně vybraný pozemek. Nemusí se tak provádět změna územního plánu, což bylo uváděno jako jedna z překážek stavby.

Návrh nové budovy Národní knihovny v Praze | Foto: Future Systems
Vypadá to však, že v této fázi všichni na něco čekají. Kaplického tým na pokyn k zahájení projektových prací, ministerstvo kultury na vyjádření antimonopolního úřadu, ten na stanovisko Bruselu a magistrát čeká na vyjádření všech jmenovaných. Do toho přišel návrh ředitele Národní galerie využít jako Národní knihovnu Kongresové centrum.

"Já si myslím, že to místo je důstojné, ne ta stavba. Ale nevidím v tom žádný problém, strhnout plášť té budovy. Byly by dva problémy vyřešeny. Zmizelo by to odporné Kongresové centrum a vznikla by tam budova, do které by se nemusely cpát peníze jako do Kongresového centra."

Kongresové centrum v Praze
uvedl Milan Knížák v diskusi televize Prima. Jeden z autorů pražského Kongresového centra architekt Jaroslav Trávníček, je myšlenkou nadšen. Stavba vzniklá jako Palác kultury počátkem 80. let podle něj potřebuje novou funkci. Jedna z největších ocelových konstrukcí v Praze umožňuje jednoduše měnit dispozici stavby a objekt má také obrovský prostor. Naopak ředitel centra Michal Kárník si myslí, že by přestavba na knihovnu byla velmi náročná, spíš nemožná. Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek ale připomíná, že hledání nového objektu pro knihovnu nebylo závěrem jednání týmu, který zřídil pražský primátor. Naopak dvě expertní skupiny doporučily knihovnu na Letné podle vítězného návrhu Jana Kaplického postavit. Pouze skupina právníků nedošla ke společnému závěru, a proto se ministerstvo kultury obrátilo na antimonopolní úřad. Na jeho verdikt čeká Praha i stát, přestože jeho předseda Martin Pecina opakovaně uvedl, že žádné jednání ohledně knihovny nevede.

"Pokud o tom jsou významné pochybnosti, potom jsem doporučil ministerstvu, ať si tu zakázku zruší samo s tím, že my v tomto okamžiku nemáme žádný podklad k tomu, abychom změnili naše rozhodnutí,"

řekl v České televizi předseda Antimonopolního úřadu Martin Pecina. Antimonopolní úřad uznal, že Národní knihovna měla právo využít výjimky ze zákona a vyhodnotit soutěž podle pravidel UNESCO. Pro větší právní jistotu se však dotázali v Bruselu. Ředitel knihovny Vlastimil Ježek připustil, že za současné situace knihovna na Letné stát možná nebude.

"Po třetím březnu příštího roku doběhne 24měsíční jakoby ochranná lhůta, kdy Jan Kaplický nemůže volně nakládat s tímto návrhem. Jan Kaplický je ve světě uznávaný architekt a ta stavba je mimořádně zajímavá, nemyslím si, že by šlo o problém, kde tu stavbu postavit. Ale pořád si myslím, že by byla velká škoda, kdyby Oko nad Prahou stálo například ve Spojených Arabských Emirátech."

Ať už knihovna na Letné stát bude či ne, určitě o ní a Kaplickém vznikne dokument. Ten natáčí mladá režisérka Olga Špátová. Přestože měl film mapovat stavbu "chobotnice" od prvotních návrhů až do jejího dokončení v roce 2010, rozhodl se štáb termín zkrátit a stát se jakousi společensko-politicko-citovou koláží všech lidí, kteří se kolem architekta pohybují a do stavby mluví.